Hronika

Mili Radišiću ukinuta oslobađajuća presuda

Mili Radišiću ukinuta oslobađajuća presuda
Mili Radišiću ukinuta oslobađajuća presuda

BANJALUKA- Posebno odjeljenje Vrhovnog suda Republike Srpske ukinulo je oslobađajuće presude Mili Radišiću, vlasniku firme 'Grand Trejd' iz Banjaluke i ostalim optuženima za milionske zloupotrebe u slučaju 'Medicinska elektronika' (ME), potvrđeno je danas 'Nezavisnim' u ovom sudu.

Osim Radišića, inače najvećeg akcionara ME u prvostepenom postupku banjalučki Okružni sud je oslobodio Željka Katalinu bivšeg direktora ME i Dragana Cerovca bivšeg člana Nadzornog odbora ME i radnika Investiciono razvojne banke (IRB) RS, a koje je Specijalno tužilaštvo RS teretilo za manipulaciju cijenama akcija ME i štetu od 1,3 miliona maraka pričinjenu RS.

Sudsko Vijeće Vrhovnog suda RS je obrazložilo da je oslobađajuća presuda ukinuta zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, te bitnih povreda Zakona o krivičnom postupku RS.

"Odluku o ukidanju oslobađajuće presude donijelo je Posebno vijeće za organizovane i najteže oblike privrednog kriminala Vrhovnog suda Srpske", potvrila je Srni sekretar ove pravosudne institucije Jelena Despotović.

Despotovićeva je navela da je Vrhovni sud Republike Srpske usvojio žalbu Specijalnog tužilaštva Srpske, te da je slučaj na ponovni postupak vraćen banjalučkom Okružnom sudu.

Ona je rekla da je Specijalno tužilaštvo Republike Srpske uložilo žalbu zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i povrede Krivičnog zakona Republike Srpske.

"Presuda je ukinuta zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka. Zbog tih povreda Vrhovni sud ne može ispitati pravilnost činjenične osnove i pobijane presude. Prvostepeni sud će u nastavku postupka otkloniti sve navedene i bitne povrede", rekla je Despotovićeva i dodala da je Vrhovni sud Srpske dao uputstva Okružnom sudu u Banjaluci.

Zanimljivo je da je slučaj vraćen u nadležnost Vesne Stanković Ćosović, sudije Posebnog odjeljenja Okružnog suda Banjaluka, koja je u oktobru prošle godine i izrekla oslobađajuće presude Radišiću i ostalima.

Podjsetimo, Stanković Ćosovićeva je u obrazloženju oslobađajuće između ostalog, posebno istakla da Radišić ne samo da nije bio kriv, već je u čitavom slučaju postupao sa pažnjom dobrog domaćina.

Mile Radišić i njegov “Grand trade” su posljednjih mjeseci bili u fokusu javnosti nakon što su na zelenoj površini u neposrednoj blizini “Medicinske elektronike” počeli izgradnju velikog poslovno-stambenog objekta, što je izazvalo proteste jednog broja Banjalučana.

To nije zaustavilo gradnju, iako su se u javnosti pojavile i sumnje u cijeli postupak, od dodjele zemljišta do solvetnosti Radišićeve firme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije