Hronika

Mrkonjić Grad: Bivši policajac uhapšen zbog iznude milion KM

Mrkonjić Grad: Bivši policajac uhapšen zbog iznude milion KM
Mrkonjić Grad: Bivši policajac uhapšen zbog iznude milion KM

MRKONJIĆ GRAD, BANJALUKA - Milorad Radić (60), penzionisani policajac iz Mrkonjić Grada, uhapšen je zbog sumnje da je od sugrađanina i biznismena M.M. pokušao iznuditi milion maraka.

"Nezavisnim" je potvrđeno da je Radić duži period ucjenjivao žrtvu i prijetio da će mu pobiti porodicu ukoliko ne plati miliona KM.

Nakon svega, M.M. je slučaj prijavio policiji.

Izvor "Nezavisnih" blizak istrazi otkrio je u petak da je policija gotovo dvije sedmice tajno pratila osumnjičenog Radića i tako zadokumentovala veći broj materijalnih dokaza, koji će biti dio budućeg krivičnog postupka protiv osumnjičenog.

Osim tajnog praćenja, Radiću su, kako saznajemo, snimani i telefonski razgovori.

Maja Đaković-Vidović, portparol banjalučkog Okružnog tužilaštva, izjavila je u petak da je nakon saslušanja zatraženo jednomjesečno pritvaranje Radića.

Pritvor je zatražen zbog bojazni da će Radić ukoliko se bude branio sa slobode ometati krivični postupak i uticati na saučesnike, te zbog teškog krivičnog djela za koje se može izreći kazna od 10 godina ili teža.

"Osumnjičeni se tereti da je u periodu od 25. decembra prošle godine do 17. januara ove godine u namjeri sticanja protivpravne imovinske koristi u više navrata slao prijeteća pisma i SMS poruke prijetećeg sadržaja oštećenom M.M. Osumnjičeni je zahtijevao da mu M.M. preda iznos od 500.000 evra", objasnila je portparol banjalučkog tužilaštva.

Dodaje kako je zajedno s osumnjičenim Tužilaštvu u petak dostavljen i izvještaj o počinjenom krivičnom djelu iznude.

"Nakon što se upoznao sa sadržajem izvještaja, tužilac je donio naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog lica. Poslije ispitivanja osumnjičenog, u nastavku postupka istrage tužilac će odlučiti o predlaganju mjere pritvora, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena", izjavila je Đaković-Vidovićeva.

Izvor "Nezavisnih" blizak istrazi ispričao je u petak da je biznismen M.M. u strahu za vlastitu i bezbjednost svoje porodice zamolio da mu se ne navodi puni identitet.

"Radi se o klasičnoj iznudi novca, a zanimljivo je da se Radić pred žrtvom pravdao kako je su ga druge osobe primorale da šalje ta pisma i SMS poruke", naveo je izvor blizak istrazi.

Broj krivičnih djela iznude na području RS uvećao se za 23 odsto u odnosu na 2011. godinu, pokazuju najnoviji statistički podaci MUP-a RS.

Policija ovaj porast objašnjava svojim aktivnijim radom na otkrivanju ovih krivičnih djela.

"Evrorad"

Zoran Šućur iz Doboja, bivši menadžer Baje Malog Knindže, i Jovan Jošilo iz Banjaluke osuđeni su u julu prošle godine u banjalučkom Okružnom sudu na ukupno šest i po godina zatvora zbog iznude 28.000 KM i premlaćivanja Mirka Krivokuće, vlasnika firme "Evrorad" u Novom Gradu.

Premlaćivanje se desilo u februaru prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije