Hronika

Napali direktoricu u školskom dvorištu

Napali direktoricu u školskom dvorištu
Napali direktoricu u školskom dvorištu

BANJALUKA - Tatjanu Vilendečić, direktoricu OŠ "Vuk Stefanović Karadžić" u Banjaluci, napala je grupa od desetak momaka na igralištu ove škole.

Napad se desio u toku nastave, nakon što im je rekla da tu ne mogu igrati fudbal jer djeca treba da imaju čas fizičkog vaspitanja.

"Negdje oko 16 časova, na početku četvrtog časa, prišla sam grupi momaka koji su igrali fudbal i pitala ih jesu li se kome obratili i tražili dozvolu da koriste školsko igralište, jer je u tom trenutku bio u toku nastavni proces. Takođe, tu je bio i kamion sa materijalom za sanaciju krova, koji je zauzimao drugi dio školskog igrališta, pa djeca koja su imala čas fizičkog nisu imali gdje da ga obave. Poslije toga kreću problemi", pojašnjava ona.

Kako navodi, salva pogrdnih riječi i prijetnji je zatim upućena na njen račun, a u jednom trenutku su se svi mladići okupili i opkolili je.

"Na moje najnormalnije pitanje, koje uvijek postavljam svima koji koriste igralište koje pripada školi, dobila sam more pogrdnih riječi na svoj račun, tipa 'šta hoćeš ti, seljanko, ko si ti u uopšte', 'mi smo organizovali ovo igralište, nije ovo tvoja prćija', i neke riječi koje nisu za novine. Nakon toga su mi govorili da im moram dokazati da sam ja direktor, opkolili su me, unosili mi se u lice, galamili i poručili mi prijeteći da poznaju mog sina", vidno potresena priča Vilendečićeva i dodaje da je, pošto se osjećala ugroženo, bila primorana da pozove policiju, koja je došla i upozorila mladiće da se ubuduće ne smiju tako ponašati.

Vilendečićeva priča da je o incidentu obavijestila i resorno ministarstvo te tražila pojačan policijski nadzor nad školskim igralištem, s obzirom na to da, kako kaže, ovo nije prvi put da je osoblje ove škole imalo slične probleme.

"Ovaj problem se vuče odavno, ali nikada niko nije uradio nešto ovako. Učitelji i nastavnici kao miševi prvo proviruju kroz prozor zbog straha da li nekoga ima na terenima, pa tek onda izlaze, jer ih ne smiju pitati da se sklone. Našu djecu, školsku, zatvaramo u salu ili ih vodimo negdje sa strane da se bave sportom. Pa to je nečuveno, valjda oni treba nas da pitaju da koriste igralište, a ne mi njih. Poslije ovoga slučaja, pedagogica mi je otvoreno rekla da se boje tih momaka", kazala je direktorica.

Momci koje je policija primorala da napuste teren kažu kako će o ovome obavijestiti i gradonačelnika.

"Mladi smo da bi se bez sporta nosili sa problemima vremena u kome živimo, pa smo često na školskom, bavimo se sportom. Mlade ljude, umjesto izgonjenja, treba privlačiti sportskim terenima i događajima", navodi se u njihovoj objavi na Facebooku.

Igra dozvoljena

I majstor u ovoj školi Mile Tubić kaže da se djeca redovno igraju na školskom igralištu te da im osoblje zbog toga ne pravi probleme.

"Stalno se igra na našim igralištima, tokom ljeta po čitav dan i niko im ne brani. Po čitavu noć mladi znaju sjediti ljeti na školskom igralištu, a niko im ni riječ ne kaže", naveo je on.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije