Hronika

Nekoliko težih nesreća na bh. putevima: Poginuo vozač renoa, odbojkaši ugruvani

Nekoliko težih nesreća na bh. putevima: Poginuo vozač renoa, odbojkaši ugruvani
Foto: N.N. | Nekoliko težih nesreća na bh. putevima: Poginuo vozač renoa, odbojkaši ugruvani

SARAJEVO, MOSTAR - U BiH tokom vikenda dogodilo se više udesa u kojima je jedna osoba poginula, dok je više njih povrijeđeno.

U nesreći koja se dogodila u Mrđelićima, kod Goražda, poginuo je vozač renoa. Do nesreće je došlo kada su se sudarili reno, u kojem su bile četiri osobe, i kombi reno, koji je prevozio šestoricu odbojkaša OK Maglić iz Foče. Tri putnika u renou su povrijeđena, dok je jednom odbojkašu napukla kost na licu, drugom je izbijeno nekoliko zuba, dok su ostali ugruvani i sa rasjekotinama na licu. 

"Nemamo još sve podatke, ali uzrok nezgode je najvjerovatnije neprilagođena brzina uslovima kolovoza, tako da je došlo do zanošenja na putu", izjavio je Mirsad Bilajac, glavni kantonalni tužilac iz Goražda.

Tri osobe su povrijeđene, jedna teško i dvije lakše, i u sudaru u Mostaru, kada je vozač alfom udario u parkirana vozila. Nezgoda se dogodila u noći između subote i nedjelje na magistralnoj cesti M17. Teško povrijeđeni mladić prevezen je u mostarsku bolnicu "Dr Safet Mujić" sa višestrukim prelomima.

Kako je utvrđeno uviđajem, vozač alfe se vjerovatno velikom brzinom kretao iz smjera juga, te je prešao u lijevu traku i udario u zaštitnu bankinu. Nakon udara u zaštitnu ogradu, alfa se odbila i udarila u  golf i FIAT, koji su  u tom trenutku bili parkirani izvan magistralnog puta. Na svim vozilima je nastala veća šteta.

U toku vikenda u Banjaluci bilo je 12 nezgoda, u kojoj su dvije osobe povrijeđene.

U sarajevskom naselju Hrasno sudarili su se ford fokus i reno megan. Prema informacijama kojim raspolaže policija, u nezgodi nije niko povrijeđen, ali je na automobilima pričinjena materijalna šteta. 

Inače, prema najnovijim statističkim podacima Federalne uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova RS, u devet mjeseci ove godine na cestama u BiH zabilježeno je 27.445 nesreća. Većina ih se desila se u FBiH - 20.443, dok su u RS evidentirane 7.002.

Od 1. januara do 30. septembra ove godine poginulo je 216 osoba, od kojih 136 u FBiH i 80 u RS.

Od 5.087 povrijeđenih u FBiH, 715 ih je zadobilo teže, a 4.372 osobe lakše povrede.

Na cestama u RS povrijeđeno je 2.357 osoba, od kojih 463 osobe teže, a 1.894 lakše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije