Hronika

"Nezavisne" donose detalje trostrukog ubistva u Sanskom Mostu

"Nezavisne" donose detalje trostrukog ubistva u Sanskom Mostu
"Nezavisne" donose detalje trostrukog ubistva u Sanskom Mostu

SANSKI MOST - Trostruko ubistvo u petak zavilo je u crno Vrhpolje, kod Sanskog Mosta, a kako nezvanično saznajemo, Muhamed Kadirić ubio je iz automatske puške Safeta Kadirića, poznatijeg kao Papo, Emira Bajrića i Elkaza Razića.

Snežana Galić, glasnogovornica MUP-a Unsko-sanskog kantona, potvrdila je, navodeći inicijale, da je M.K. uhapšen brzo nakon zločina, te da je nad njim u toku kriminalistička obrada.

Policija je o ubistvu obaviještena u 14.30, a kako saznajemo, Muhamed je sam povikao komšijama da zovu policiju i da je ubio pomenutu trojicu.

O motivima niko od komšija ništa nije znao, ali kažu da se sve desilo kad su više popili alkohola.

Ubijeni i osumnjičeni za ubistvo su, kako kažu mještani, taj dio dana proveli zajedno radeći poljoprivredne poslove, a zatim su otišli sa njive.

"Oni su u pomoćnom objektu Kadirićeve kuće nastavili piti i družiti se. Izgleda da su se pijani posvađali, ali zaista ne znam zbog čega. Desio se strašan zločin, svi smo uplašeni i u šoku", kazao je jedan od mještana Vrhpolja.

Muhamed Kadrić bolovao od PTSP-a

Mještani nezvanično pričaju da je Muhamed Kadirić bio u ratu i da je bolovao od PTSP-a, a komšije koje su imale više kontakta s njim navode da je u posljednje vrijeme često utjehu tražio u alkoholu.

Ispred kuće osumnjičenog za ubistvo, gdje se zločin i desio, u petak popodne okupio se veliki broj komšija, prijatelja, porodice te Kadirićevih saboraca.

Na poprište zločina ubrzo je stigla i Suada Muhić, kantonalna tužiteljica, koja je uz prisustvo policije krenula u obavljanje uviđaja.

Nakon uviđajnih radnji trebalo bi da bude poznato više detalja o ovom zločinu.

Višestruka ubistva koja su šokirala BiH

Nažalost, slučaj Kadirića nije prvi i jedini slučaj višestrukog ubistva koje se dogodilo u BiH. Mladen Ždrale, državljanin BiH, osuđen za učešće u trostrukom ubistvu u Sarajevu, nedavno je isporučen iz ekstradicionog pritvora u Novom Sadu. Ždrale je krajem novembra 2016. godine uhapšen u Novom Sadu na osnovu međunarodne Interpolove potjernice. Tužilaštvo BiH je Ždrala teretilo da je učestvovao u pripremi trostrukog ubistva i da je pružio pomoć ubici poslije zločina kada su pucnjima iz automatskog oružja u ugostiteljskom lokalu "Dva bora" ubijeni Milorad Todorović, Esad Šenderović i Radomir Janković.

Ante Niče (35) iz Suhače, kod Livna, 2015. godine kuhinjskim nožem na smrt je izmasakrirao majku Lucu s 35 uboda i gluhonijemog brata Matka s osam i snahu Sandru sa šest uboda. On je nakon toga pobjegao iz sela da bi trećeg dana ujutro bio otkriven u livanjskom selu Komorani, gdje se predao iz straha da ne bude ubijen u policijskoj potjeri. Umjesto zatvora, određeno mu je psihijatrijsko liječenje.

Muamer Topalović, za kojeg kažu da je pripadnik vehabijskog pokreta, osuđen je na 35 godina za trostruko ubistvo u Kostajnici, kod Konjica, 2002. na Badnje veče, kada je upao u kuću i rafalom iz puške ubio Anđelka Anđelića te njegovo dvoje djece, kćeri Maru i Zorku. Sin Marinko jedini je uspio preživjeti masakr.

Tomislav Petrović iz zaseoka Trstje u Gornjoj Lipnici, kod Tuzle, 2008. je krenuo u krvavi pohod u kojem je život izgubilo šest osoba. Petrović je zločin izvršio u gradskom autobusu i dvije kuće i za to dobio 40 godina, uz obavezno psihijatrijsko liječenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije