Hronika

"Nezavisne" istražuju: Uporišta vehabija u 17 opština

"Nezavisne" istražuju: Uporišta vehabija u 17 opština
"Nezavisne" istražuju: Uporišta vehabija u 17 opština

BANJALUKA - Najmanje 17 opština u BiH uporište je pripadnika vehabijskog poketa, a uglavnom je riječ o ruralnijim predjelima gdje rijetko zalaze i mještani i policijske agencije.

Prema podacima koje su "Nezavisne" prikupile od stručnjaka za bezbjednost, vehabije najčešće borave i djeluju u pograničnim dijelovima BiH, gdje, kako kažu naši sagovornici, uspijevaju da nesmetano sprovode svoje aktivnosti.

Svoja žarišta, kako smo uspjeli saznati, vehabije su pronašle na području opština Zenica, Žepče, Kalesija, Travnik, Bugojno, Zavidovići, Maglaj, Tešanj, Brčko, Sarajevo, Mostar, Konjic, Jablanica, Sanski Most, Teslić, Doboj i Doboj Istok.

Taj broj lokalnih zajednica, međutim, nije konačan, jer postoji realna mogućnost da borave i na nekim drugim područjima, kao što se pretpostavlja i da je brojčano stanje pripadnika vehabijskog pokreta u BiH, koje su ranije objavile pojedine bezbjednosne agencije, u stvari mnogo veći.

"Mi čujemo podatke da u BiH ima tri hiljade do pet hiljada vehabija. Međutim, nemojte pasti u zabludu. Pokret je puno veći i predstavlja pet odsto bošnjačke populacije. Nisu, naravno, svi teroristi", ističe Dževad Galijašević, član Ekspertskog tima Jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala.

Komentarišući naša saznanja o krajevima u kojima borave vehabije, Predrag Ćeranić, stručnjak za bezbjednosna pitanja, podvlači da nije iznenađen što je riječ o pograničnim predjelima.

"To što su u međuintetitetskom pojasu nije nimalo slučajno. Vehabijski pokret treba posmatrati kao političku organizaciju, i gdje god da se pojave u svijetu, djeluju po ustaljenoj mapi. Organizuju enklave u ruralnim sredinama, teško pristupačnim. Mještani ih se uglavnom klone, plaše", naglašava Ćeranić.

S druge strane, nadležni na područjima koja se spominju kao poprište vehabija, nemaju saznanja da su mještani uznemireni.

Tako Ljerka Stanimirović, portparol CJB Doboj, naglašava da prijava građana u prethodnom periodu nije bilo. I Husejin Smajlović, načelnik opštine Zenica, čija se pojedina naselja takođe spominju kao potencijalna "žarišta" pripadnika vehabijskog pokreta, tvrdi da građani nisu prijavljivali ovakvu pojavu.

"Na sreću, pritužbi građana nije bilo i nadam se da će tako i ostati", naglasio je Smajlović.

No, to što građani ne prijavljuju vehabije nije ni čudno, jer je poznato da se oni pokušavaju kriti od lokalnog stanovništva. Ipak, dešavalo se da mještani budu preplašeni kada primijete ljude neobičnog izgleda, sa većim bradama i kratkih hlača.

Tako je nedavno zabilježen slučaj u Tesliću, gdje su građani izjavili da vehabije u Kamenici kod ovog grada čak prave probleme tokom obavljanja vjerskih obreda u džamiji.

"Tokom prošle godine zabilježeno je nekoliko okupljanja vehabija na Vučijoj planini koja se nalazi na granici Teslića, Zenice i Travnika, a koja oni nazivaju 'igrama'", navode izvori bliski policiji.

Lokacije na kojima djeluju vehabije:

- ZENICA

Šerići

Babina Rijeka

Tetovo

Jezera

- ŽEPČE

Željezno polje

KALESIJA

Pojedina područja

- TRAVNIK

Šire područje opštine

Mehurići

Vlašić

- BUGOJNO

Predgrađe grada

- ZAVIDOVIĆI

Rujnica

Bočinja

- MAGLAJ

Pojedina sela

- TEŠANJ

Lepenica

Miljanovci

- DOBOJ

Sjenina Rijeka

- DOBOJ ISTOK

Briješnica

- BRČKO

Maoča

- SARAJEVO

Alipašino polje

- MOSTAR

Okolina grada, pojeni predjeli

- KONJIC

Nekoliko mjesta u okolini

- JABLANICA

Nekoliko naselja

- SANSKI MOST

Šire područje opštine

- TESLIĆ

Rajševo

Kamenica

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije