Hronika

Nezavisne otkrivaju: Matičari učestvovali u izbornoj prevari

Nezavisne otkrivaju: Matičari učestvovali u izbornoj prevari
Nezavisne otkrivaju: Matičari učestvovali u izbornoj prevari

DERVENTA - Šest osoba s područja Dervente uhapšeno je juče zbog sumnje da su učestvovale u protivzakonitoj registraciji 1.471 birača iz ove opštine, a koji su na narednim lokalnim izborima prijavljeni za glasanje putem pošte.

Kako nezvanično saznajemo, uhapšeni su matičari Stevo Simić, Mihajlo Stanojević, Momir Vukičević, Nedeljko Topalović, advokat Šerif Isaković i još jedna osoba.

Uhapsili su ih pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske, a zbog sumnje u krivična djela falsifikovanja isprave i zloupotrebe biračkog prava.

"Lica su osumnjičena da su falsifikovala dokumentaciju na osnovu koje su registrovali birače koji glasaju putem pošte iz inostranstva i takvu dokumentaciju dostavili Centralnoj izbornoj komisiji BiH (CIK BiH)", saopšteno je iz MUP-a RS.

Dodaju kako je Osnovni sud u Derventi izdao naredbu o oduzimanju spornih prijava glasača iz Centralne izborne komisije, ali da je CIK BiH odbio da postupi po naredbi Suda i policijskim službenicima MUP-a RS odbio da preda traženu dokumentaciju.

"O postupanju CIK-a BiH obaviješten je glavni okružni tužilac u Doboju pod čijim se nadzorom radi", zaključili su u MUP-u RS.

Inače, kako nezvanično saznajemo, uhapšeni matičari su izdavali uvjerenja o državljanstvu, što je uz prijavu za glasanje bilo dovoljno da se birač registruje putem pošte.

Iz CIK-a su kazali kako postupaju samo po nalogu Suda i Tužilaštva BiH,  a koje su obavijestili o aktivnostima MUP-a RS. Poručili su kako će od Tužilaštva BiH zatražiti da preuzme istragu.

Kada je Derventa u pitanju, treba reći da je na prošlim lokalnim izborima za glasanje poštom bilo prijavljeno 2.018 glasača, a ove godine čak 3.971.

Međutim, za koga su matičari radili, juče se samo nagađalo. Politički protivnici lopticu su prebacivali sa jedne na drugu stranu, ali hapšenje su pozdravili i jedni i drugi.

Dok u SDS-u tvrde da iza svega stoji SNSD, Igor Žunić, poslanik ove stranke i šef izbornog štaba, i Milorad Simić, aktuelni načelnik, u najvećoj stranci naglašavaju kako je upravo njihovim prijavama spriječena izborna krađa.

Prema priči iz SDS-a, doduše nezvaničnoj, njih dvojica su prije nekoliko dana napali jednog od matičara i oduzeli mu pečat i ključeve od kancelarije, a zbog navodnih nesuglasica u vezi s dogovorom koji su imali.

Žunić, sa druge strane, tvrdi kako je matičar Stevo Simić, ali da nije napadnut, nego da je službeno razdužen i spriječen da počini izbornu krađu.

"U nedjelju je mimo radnog vremena zatečen sa falsifikovanom dokumentacijom i čovjekom koji nema veze sa matičnom kancelarijom, a sa spiskovima ljudi iz Hrvatske, zbog čega je kasnije i uhapšen nakon što smo sve prijavili policiji. Građani Dervente najbolje znaju ko se hvalio da je obezbijedio 2.000 glasova prije izborne kampanje", kazao je Žunić. 

Prema njegovim riječima, SNSD je nadležne o mogućoj izbornoj krađi obavijestio još prošlog mjeseca kada su uvidjeli nelogičnosti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije