Hronika

Odbjegli načelnik krije se u Livnu?

Odbjegli načelnik krije se u Livnu?
Odbjegli načelnik krije se u Livnu?

SIBINJ, LIVNO - Ivica Batinić, bivši načelnik opštine Sibinj, za kojim je raspisana potjernica jer je nedostupan hrvatskom pravosuđu, zaista se krije u BiH, saznaju "Nezavisne".

Izvor blizak istrazi potvrdio nam je da je Batinić prešao u BiH, te se navodno smjestio u Livnu, kako bi izbjegao hapšenje. On je osuđen na šest godina zatvora zbog malverzacija sa zemljištem u Sibinju u iznosu većem od 7,6 miliona evra. S obzirom na to da mu je izrečena kazna veća od pet godina, Batinić je trebalo da ide u istražni zatvor, međutim, on je tada nestao.

Nakon informacija iz hrvatskih medija da Batinić ima dvojno državljanstvo jer su mu roditelji porijeklom iz livanjskog kraja, pozvali smo MUP Livanjskog kantona, koji nam je potvrdio te navode.

"Prije četiri godine je prijavio mjesto prebivališta, odnosno ima ličnu kartu iz Livna. Ne raspolažemo informacijama da li se on sada nalazi u ovom gradu", kazao je Ivica Vrdoljak, portparol MUP-a Livanjskog kantona.

Kaže da zasad nisu dobili zahtjev od hrvatske policije kojim traže da se uključe u potragu za Batinićem.

Da je Batinić u bijegu potvrdili su nam i u Županijskom sudu u Osijeku, koji je raspisao domaću potjernicu.

"Batinić se nije pojavio na sudu tokom izricanja presude, a na to je imao i pravo. S obzirom na to da mu je kazna veća od pet godina, sudac koji je vodio postupak dao je nalog da Batinić bude priveden u istražni zatvor", pojasnio je za "Nezavisne" Anto Rašić, predsjednik Županijskog suda.

Dodao je da ga policija nije pronašla u stanu u Slavonskom Brodu, nakon čega je, kako kaže, raspisana potjernica.

Na pitanje da li se možda Batinić krije u BiH, Rašić je kazao da još nemaju tu informaciju jer je raspisana samo domaća potjernica, te dodao da se u hrvatskim medijima spekuliše da on ima dvojno državljanstvo.

Kada smo Rašiću potvrdili da su navodi o dvojnom državljanstvu tačni, on nam je zahvalio na informaciji, koja će im, kako kaže, možda i zatrebati.

Naime, Batinić je s još petoricom osuđen na ukupno 20 godina zatvora zbog malverzacije zemljištem u Sibinju, pored Slavonskog Broda, u iznosu većem od 7,6 miliona evra. Batinića čeka još jedan sudski postupak, gdje ga terete za "muljaže" s novcem za siromašne mještane. On je sastavio lažne popise korisnika socijalne pomoći, te kao načelnik zatražio isplatu pomoći za ogrev u iznosu većem od 12.000 evra. Sav novac je uzeo sebi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije