Hronika

Optuženi za mučenje ponovo iza brave

Optuženi za mučenje ponovo iza brave
Optuženi za mučenje ponovo iza brave

TESLIĆ - Armin Jašarević (24) i Branko Jurić (23), koji su optuženi da su 1. novembra prošle godine na planini Borja pretukli, mučili i zlostavljali tada osamnaestogodišnjeg sugrađanina Bogdana Rakića, vraćeni su u pritvor, saznaju "Nezavisne".

Epilog je to odluke Okružnog suda u Doboju po žalbi dobojskog Okružnog javnog tužilaštva, a koje se žalilo na odluku Osnovnog suda Teslić nakon što je dvojicu optuženih, uz jemstvo od po 6.000 maraka - pustio na slobodu.

"Osnovni sud u Tesliću je 22. februara, shodno rješenjima Okružnog suda u Doboju, izdao naredbe Okružnom centru Sudske policije Doboj za sprovođenje optuženih u Kazneno-popravni zavod Doboj", rekla je za "Nezavisne" Suzana Bajbić-Borić, portparol Osnovnog suda u Tesliću.

Dodaje da im je u petak Okružni centar Sudske policije dostavio izvještaje o realizaciji naredbi, odnosno o sprovođenju optuženih u KPZ Doboj.

U dobojskom Okružnom javnom tužilaštvu takođe su nam potvrdili da je Okružni sud u Doboju uvažio njihovu žalbu i preinačio ranije rješenje Osnovnog suda u Tesliću.

"Optuženima je produžen pritvor zbog opasnosti od bjekstva i opasnosti zbog uticaja na svjedoke", naveli su iz Okružnog javnog tužilaštva Doboj.

Kako su dodali, Okružni sud u Doboju pritom je ukinuo i rješenje teslićkog suda kojim su optuženima određeni jemstvo i mjere zabrane, te predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.

Marijan Savić, advokat Branka Jurića, rekao je za "Nezavisne" da smatra da obojica optuženih pokazuju kajanje.

Podsjetimo, "Nezavisne" su nedavno ekskluzivno objavile detalje iz optužnice protiv Jašarevića i Jurića, kao i informaciju da ih je teslićki sud pustio na slobodu, a ta sudska odluka, sudeći po komentarima na društvenim mrežama, izazvala je ogromno ogorčenje javnosti.

Po optužnici, oni su Rakića, pošto smatraju da ih je "drukao policiji", mlatili nogama po glavi, stomaku, bubrezima, grudnom košu, rukama i nogama.

Zatim su ga ošišali, a iako mu je krv išla iz usta i iz nosa, sa torturom nisu prekinuli. Naredili su mu da se skine go, a zatim ga počeli ismijavati.

Naredili su mu i da se baci niz liticu, a kada je rekao da je žedan, urinirali su, a potom dali izmučenom mladiću da pije urin, što je on i učinio. Nakon 42 dana u bolničkim posteljama, Rakić je optušten na kućno liječenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije