Hronika

Osuda napada na bezbjednost tužilaca

Osuda napada na bezbjednost tužilaca
Osuda napada na bezbjednost tužilaca

SARAJEVO- Glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović danas je najoštrije osudio napad na imovinu i bezbjednost tužioca BiH Gordane Bosiljčić i učestale napade na bezbjednost tužilaca, te najavio da će pokrenuti aktivnosti za njihovu bolju zaštitu.

"Zbog čestih napada na bezbjednost i dignitet tužilaca kao glavni tužilac pokrenuću zakonske izmjene, te zatražiti procjenu ugroženosti bezbjednosti svih tužilaca i preduzimanje aktivnosti koje će omogućiti bolju zaštitu i bezbjednost tužiocima", saopštio je Salihović.

On je ocijenio da napad na imovinu i bezbjednost Bosiljčićeve, čiji je stan u centru Sarajeva juče usred dana obijen i opljačkan, predstavlja jedan u nizu incidenata koji su ozbiljno ugrozili nosioce tužilačkih funkcija na nivou BiH.

Kao primjere ugroženosti tužilaca on je naveo ugrožavanje bezbjednosti tužilaca Dijane Kajmaković, medijski linč Dragice Glušac, Olega Čavke i Dubravka Čampare, krađe automobila Džemili Begović, Draganu Čorliji i Gordani Bosiljčić, provalu u stan Milorada Barašina, prijetnje Marijani Čobović, prijetnje ubistvom Čampari.

Sve ovo, prema Salihovićevim riječima, pokazuje da se moraju hitno preduzeti aktivnosti na poboljšanju bezbjednosti nosilaca tužilačkih funkcija u BiH.

"Očigledno je da je mnogim kriminogenim strukturama zasmetao intenzivan rad Tužilaštva BiH usljed kojeg su mnoge osobe osumnjičene za najteži kriminal lišene slobode i očekuju procesuiranje, te su uslijedili napadi na bezbjednost tužilaca", ističe se u Salihovićevom saopštenju.

Glavni tužilac Tužilaštva BiH poručio je da će bez obzira na sve oblike napada kriminalaca, pritiske pojedinih medija, pojedine pritiske iz pravosuđa i pojedinih političkih krugova Tužilaštvo još žešće nastaviti da se bori protiv organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i da privodi ratne zločince pravdi.

"Rezultati Tužilaštva BiH biće sve bolji, a radi poboljšanja bezbjednosti tužilaca, kao glavni tužilac uskoro ću pokrenuti niz aktivnosti da bi se poboljšale zaštita i bezbjednost nosilaca pravosudnih funkcija", zaključio je Salihović.

Glavni tužilac Tužilaštva BiH zatražio je od građana i institucija BiH, medija, pravosudne zajednice, Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, OHR-a i međunarodne zajednice podršku borbi Tužilaštva protiv svih oblika kriminala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije