Hronika

Osumnjičeni za iznude predati Tužilaštvu BiH

Osumnjičeni za iznude predati Tužilaštvu BiH
Osumnjičeni za iznude predati Tužilaštvu BiH

SARAJEVO - Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) predala je danas Tužilaštvu BiH petoro osumnjičenih za iznude, primanje mita i zloupotrebu položaja, uhapšenih dan ranije u Hercegovini.

U akciji "Pelegrino", po nalogu Tužilaštva BiH, pripadnici SIPA uhapsili su prekjuče visokopozicionirane službenike Službe za poslove sa strancima BiH Borisa Kordića i Josipa Kvesića, te Vlatku Puljić, Anu Milićević i italijanskog državljanina Luka Kobru.

Tužilaštvo BiH ih sumnjiči da su počinili organizovani kriminal u vezi sa boravkom i radnim statusom stranih državljana u BiH, od koji su iznuđivali novac, kao i od domaćih ugostitelja i vlasnika turističkih agencija u Hercegovini, najviše u Međugorju.

"U Tužiteljstvu još traju saslušanja osumnjičenih. Odluka o prijedlogu za određivanje pritvora i mjera zabrane biće donesena sutra", rekao je juče Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH.

Iz Službe za poslove sa strancima BiH, na osnovu čijih informacija je ova istraga i pokrenuta, kazali su da će o statusu svojih službenika Borisa Kordića i Josipa Kvesića odlučiti tek nakon eventualne odluke Suda BiH o određivanju pritvora. Kordić je šef Terenskog centra Službe za poslove sa strancima u Mostaru, a Kvesić inspektor za strance u Mostaru.

Njih dvojica su, između ostalog, osumnjičeni da su s Anom Milićević i Vlatkom Puljić osnovali zajedničku firmu.

Prema rezultatima dosadašnje istrage, njih četvoro su u Međugorju hotel, višemilionske vrijednosti, iznajmili na period od 20 godina i primoravali turističke agencije da u taj objekat smještaju strane turiste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije