Hronika

Piromani zapalili 37 auta

Piromani zapalili 37 auta
Piromani zapalili 37 auta

SARAJEVO - Paljevine automobila, koje su zabrinjavajuće učestale u zadnja dva mjeseca u Sarajevu, očito su dobro planirane, jer istražni organi još nemaju odgovor ko stoji iza ovih krivičnih djela i kakvi su motivi, upozorio je Denis Hadžović, generalni sekretar Centra za sigurnosne studije.

"Zabrinjavajuće je veliki broj slučajeva paljenja automobila, a koji nisu rasvijetljeni. Nema pravila, piromani neselektivno djeluju, ne pale samo skupocjena vozila. Ovo je nova sigurnosna prijetnja na koju institucije moraju adekvatno odgovoriti", naglasio je on, komentarišući podatak da je samo u januaru u Sarajevu zapaljeno 18 automobila, a od početka decembra do sada 26 vozila.

"Budući da ništa nije zabilježeno ni video-nadzorom i da je vrlo nizak stepen rasvijetljenosti, očigledno je u pitanju organizovana i dobro isplanirana kriminalna aktivnost. Motive ne možemo znati prije nego što istražni organi otkriju počinitelje", kazao je Hadžović.

Iz sarajevske policije juče su saopštili da je od početka juna 2014. do 26. januara 2015. u Sarajevu namjerno zapaljeno 37 automobila, što se tretira krivičnim djelom izazivanja opšte opasnosti. Do sada je policija rasvijetlila tek devetinu incidenata.

"Policija je rasvijetlila četiri paljevine i Kantonalnom tužilaštvu podnijela izvještaj protiv pet osoba. Motiv za dva rasvijetljena djela bilo je koristoljublje. U jednom slučaju radilo se o osveti zbog tuče, a u jednom zbog novčanog duga, koji je sin oštećenog imao prema osumnjičenom. Zapaljeno je i vozilo koje je korišteno u izvršenju teške krađe", rekao je Vahid Ćosić, policijski komesar Kantona Sarajevo.

Alem Hamzić, portparol Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, rekao je da je Tužilaštvo od 1. jula do 31. decembra 2014. godine podiglo pet optužnica protiv pet osoba, dok je za sedam osumnjičenih bio određen pritvor.

Nakon svakog podmetnutog požara, kazao je komesar Ćosić, policija je sa  sudskim vještakom za protivpožarnu zaštitu izvršila uviđaj "te preduzimala mjere na rasvjetljavanju djela".

Policijski komesar, ali i ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Nermin Pećanac tvrde da vlasnici zapaljenih automobila nedovoljno sarađuju u istrazi, što otežava pronalazak odgovornih za paljevine i utvrđivanje motiva.

"Rad na rasvjetljavanju ovih djela je složen posao. Oštećeni se u većini slučajeva nisu izjasnili u pogledu motiva, što otežava posao, s obzirom na to da je tada vrlo teško doći do počinitelja. Sami oštećeni u većini slučajeva u razgovoru sa policijom nisu otkrili da li su ranije bili pod prijetnjama, ucjenama, iznudama, ili u nekim sukobima", rekao je komesar Ćosić.

Ministar Pećanac kazao nam je da, prema do sada prikupljenim informacijama, nema dokaza da je u pitanju organizovani kriminal.

"Potrebna nam je pomoć građana. Da nam kažu da li su prije paljenja njihovih vozila bili predmet nekih ucjena, reketiranja. Ne mogu generalizirati, ali po onom što smo rasvijetlili, motivi su bili koristoljublje i neraščišćeni računi", istakao je Pećanac. U Centru sa sigurnosne studije slažu se da policija ne može pronaći sve krivce bez saradnje građana, ali i naglašavaju da bi sarajevska policija trebalo da zatraži pomoć od drugih sigurnosnih agencija.

Ministar unutrašnjih poslova KS Nermin Pećanac odgovorio je da ničiju pomoć nisu tražili.

"Imamo saradnju s drugim agencijama i ona je bolja nego ranijih godina. Mi nikome nećemo slati dopise. Ko god ima informacije i smatra da može pomoći, neka se uključi", potcrtao je Pećanac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije