Hronika

Policajac iz BiH ubio djevojku pa sebe

Policajac iz BiH ubio djevojku pa sebe
Policajac iz BiH ubio djevojku pa sebe

AJOVA - Mersed Dautović (32), bivši policajac u De Mojnu, glavnom gradu američke savezne države Ajova, porijeklom iz BiH, ubio je u nedjelju svoju djevojku, a zatim i sebe.

Kako su izvijestili američki mediji, beživotna tijela Dautovića i njegove djevojke, čiji je identitet ostao nepoznat, pronašla je policija Urbandejla, predgrađa De Mojna, nešto prije 11 časova u garaži stambenog kompleksa u kojem je ovaj par stanovao.

Komšije su ispričale kako su Dautović i njegova djevojka živjeli zajedno u apartmanskom naselju, kao i da je ona uvijek bila ljubazna i prijatna osoba.

Obdukcija tijela je obavljena, a motiv ubistva i samoubistva je najvjerovatnije sudski proces zbog kojeg je Dautović ostao bez posla policijskog službenika.

Naime, on je 2012. godine osuđen na 20 mjeseci zatvorske kazne jer je 2008. godine na dužnosti prilikom hapšenja brutalno isprebijao jednog američkog državljanina, a zatim falsifikovao policijski izvještaj o hapšenju braneći se da je bio isprovociran.

Iz zatvora je izašao u januaru ove godine, ali je tužilaštvo uspjelo izvojevati novo suđenje. 

Savezni tužioci su tražili od 11 do 14 godina zatvora, a djelo koje je učinio su nazvali "užasnim nasilnim kriminalom".

Zanimljivo je i to da je početak ponovnog suđenja bio zakazan za danas u 10 časova, u sudu u De Mojnu.

Mersed Dautović je rođeni Srebreničanin, a njegova porodica se preselila u Sarajevo kada je imao dvanaest godina, nakon što je vojska okupirala Srebrenicu.

Kao petnaestogodišnjak, prije nego što se preselio u Ameriku, živio je u izbjegličkom kampu.

Nakon što je naučio engleski jezik, završio je srednju školu i koledž i dobio američko državljanstvo.

Diplomirao je na Policijskoj akademiji u De Mojnu u decembru 2007. godine, a nakon toga je završio i obuku za rad na terenu, nakon čega je dobio posao policajca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije