Hronika

Policijska akcija u Gornjoj Maoči: Uhapšen Nusret Imamović, vođa vehabija (Foto)

Policijska akcija u Gornjoj Maoči: Uhapšen Nusret Imamović, vođa vehabija (Foto)
Policijska akcija u Gornjoj Maoči: Uhapšen Nusret Imamović, vođa vehabija (Foto)

BRČKO - Nusret Imamović, vođa najveće vehabijske zajednice u BiH, njegov brat Eldin, te Jasmin Mustajbašić uhapšeni su danas u Gornjoj Maoči, kod Brčkog.

Oni su slobode lišeni u akciji koju je izvelo oko 150 policajaca, a koji su pretresli pet lokacija.

Oko sedam časova ujutru, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i policajci MUP-a Tuzlanskog kantona, a po naredbi Tužilaštva BiH, počeli su da traže dokazne materijale, potrebne za istragu napada na Ambasadu SAD u BiH, koji se dogodio u oktobru prošle godine.

Za taj teroristički akt terete Mevlida Jašarevića (24), koji je upravo iz Gornje Maoče otišao u Sarajevo, gdje je, pucajući u američko diplomatsko predstavništvo, ranio jednog policajca, a nakon toga je uhapšen.

Iz SIPA je potvrđeno da će dokazi, koji su pronađeni u brčanskom selu, biti predati Tužilaštvu BiH. Prema saopštenju iz te institucije, pretresi su obavljeni po nalogu tužioca iz Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH.

"Nezavisne" nezvanično saznaju da je pretreseno više kuća, od kojih jedna pripada izvjesnom Edinu Bosniću, koji, ipak, nije pronađen u tom objektu. Saznali smo, takođe, da su policajci iz pretresenih objekata izuzeli dokaze, koji bi, očekuje se, trebalo da budu korisni u slučaju "Jašarević".

"U cilju istrage, Tužilaštvo BiH ne može dati više informacija", naveli su iz Tužilaštva, tako da je ostalo nepoznato da li su braća Imamovići i Mustajbašić predati nadležnom tužilaštvu.

Zna se, međutim, da je Nusret Imamović, kojem neki pridodaju etiketu "neprikosnoveni lider vehabija", nakon terorističkog napada na Ambasadu SAD, izjavio da islam kao vjera zabranjuje takav čin.

"Ovaj postupak je neispravan. Mi ga ne podržavamo. Mi ne pozivamo ljude da se tako ponašaju, ne podučavamo ih da idu tim putem. Smatram da se za ovaj postupak ne može naći opravdanje, ni pred nama ljudima, a ne može biti nađeno ni opravdanje pred Alahom Subhane Ve Teala", rekao je Imamović nakon pomenutog događaja u Sarajevu, za koji se čulo u cijelom svijetu.

Ovaj vehabija, koji je i ranije hapšen, nakon Jašarevićevog napada u Sarajevu rekao je i da "besciljno krvoproliće nije propisano vjerom".

"Vjerom je propisan džihad, a to je borba na Alahovom putu, borba za uzdizanje Alahove vjere", govorio je prije nekoliko mjeseci vođa vehabija u BiH, koji je jednom prilikom izjavio da inače ne odgovara ni na kakve upite jer je "pravilo da se znatiželjnici ignorišu".

Inače, hapšenje dvojice vehabija izvedeno je u Gornjoj Maoči i 29. oktobra prošle godine, dan nakon terorističkog napada u Sarajevu, a u februaru 2010. u tom selu je oko 600 policajaca izvelo akciju "Svjetlost", te uhapsilo osam vehabija, uključujući i Nusreta Imamovića.

Oni su bili osumnjičeni za organizovani kriminal, napad na ustavni poredak BiH, ugrožavanje teritorijalne cjeline, izazivanje rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija, ali su nedugo nakon toga pušteni na slobodu.

Policiji je, pored Nusreta Imamovića, odranije poznat i njegov danas uhapšeni brat Eldin, ali i drugi brat Nedim, koji su, kako se spominjalo 2003. godine, učestvovali u jednoj tuči.

Ovako je govorio Imamović

Samoubilački napadi nisu zabranjeni, ali ih treba koristiti za izuzetne prilike.

Musliman koji vjeruje u Alahov zakon, a poštuje i državne zakone, samo je napola musliman.

Tek kada duboko zanevjeruje u sve druge zakone osim Alahovog, tek tada je pravi musliman.

Gornja Maoča je najbolji primjer kako se može raditi i puno uraditi u pravljenju islamske, šerijatske države.

Braća u Gornjoj Maoči su najbolji primjer odricanja od taguta, jer jedini zakon koji oni poštuju i slijede jeste Alahov zakon.

Muziciranje je u islamu haram, strogo zabranjeno, i ne želimo da naša djeca imaju takav predmet.

Austrijske veze

Nusret Imamović je porijeklom iz sela Lipovice, kod Kalesije, a izvjesno vrijeme živio je u Beču, gdje je smatran jednim od najbližih saradnika Muhameda Porče, radikalnog vehabijskog vođe iz prijestonice Austrije. Etiketirali su ga i kao nasljednika Jusufa Barčića, vođe vehabija iz sela Barčići, kod Kalesije. Spominje se da je bio pripadnik Armije RBiH, te da je tokom posljednjeg rata bio na prvim borbenim linijama, pa je više puta ranjavan. Nakon toga je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima završio Fakultet šerijatskog prava, odakle se vratio sa tvrdim i radikalnim stavovima i shvatanjima. Bio je optužen da je sa još šest vehabija 2006. pretukao Mihajla Kisića, kod Brčkog, ali ga je nadležni sud oslobodio.

Gornja Maoča - hronologija

1. februara 2010.

Oko 600 policajaca, u akciji "Svjetlost", izvelo hapšenje vehabija u Gornjoj Maoči. Uhapšeno osam vehabija, uključujući i Nusreta Imamovića.

8. februara 2010.

Vehabije u Gornjoj Maoči postavile barikade na ulazu u svoje zabačeno selo, te su legitimisali svaku njima nepoznatu osobu.

29. oktobra 2011.

Dvije osobe, povezane sa Mevlidom Jašarevićem, privedene u Gornjoj Maoči. Pretresene su kuće i objekti u ovom sjedištu vehabija.

Brojke

3 vehabija uhapšeno

5 lokacija pretreseno

150 policajaca učestvovalo

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije