Hronika

Povrijeđeno pet rudara u Zenici

Povrijeđeno pet rudara u Zenici
Povrijeđeno pet rudara u Zenici

ZENICA - Rudari Edin S., Naim A., Nedžad Š., Osman S. i Ermin M. iz Zenice povrijeđeni su u nesreći koja se danas oko 12,20 časova dogodila u pogonu "Raspotočje" - Rudnika mrkog uglja „Zenica“.

Do nesreće je došlo na dubini od oko 850 metara, a prema prvim informacijama, uzrok je gorski udar koje se ne tako rijetko događa u rudarskim oknima.

„Kod četiri rudara radi se o lakšim tjelesnim ozljedama i oni su nakon obrade na Odjelu urgentne medicine pušteni na kućno liječenje. Jedan rudar je zadobio teške ozljede sa prelomom potkoljenice i on je hospitalizovan na Odjelu traumatologije i van životne je opasnosti“, kaže Aida Buro, portparol Kantonalne bolnice „Zenica“.

Proizvodnja uglja u „Raspotočju“  je obustavljena, a povrijeđene rudare danas  su u bolnici posjetili članovi uprave, kao i sindikalno rukovodstvo.

„Na svu sreću bio je to manji gorski udar gdje ljudski faktor nema nikakav uticaj. Jedan rudar je zadobio dvostruki prijelom noge, jedan ima prijelog ruke, a ostali su zadobili nagnječenja i imaju probleme sa disajnim putevima, ali su vitalni i oni bi se brzo trebali vratiti radnim zadacima“, kaže Mehmed Oruč, predsjednik Sindikata RMU „Zenica“.

Gorski udar nastao usljed oslobađanja pritiska dogodio se upravo na mjestu gdje su u tom trenutku povrijeđeni rudari vršili pripremu otkopnog polja.

Posljednji gorski udar u „Raspotočju" desio se 31. marta ove godine kada je povrijeđeno 11 rudara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije