Hronika

Prijetnje zbog akcije u kojoj su uhapšene vehabije

Prijetnje zbog akcije u kojoj su uhapšene vehabije
Prijetnje zbog akcije u kojoj su uhapšene vehabije

BANJALUKA - Na internet portalima bliskim radikalnim islamistima, među kojima su "Esune" i "Put vjernika", upućene su prijetnje i kletve izvršiocima i nalogodavcima velike antiterorističke akcije "Damask" u kojoj su uhapšeni pripadnici vehabijskog pokreta u BiH.

"Izvršioce i nalogodavce ove akcije da svemogući Alah uputi na pravi put, ako su za upute, u suprotnom neka dožive različite vidove patnje još na ovom svijetu sa svojim ukućanima", jedna je od prijetnji na portalu "Esune".

Ekspert za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević istakao je da su internet portali "Esune", "Vijesti umeta" i "Put vjernika" pod kontrolom vehabija koji su simpatizeri "Islamske države".

"Portal `Esune` u potpunosti kontroliše Muhamed Porča iz Beča. Sigurno je da korištenjem kuranskih alegorija oni prijete svima koji su učestvovali u hapšenju pripadnika vehabijskog pokreta", rekao je Galijašević Srni.

On je naglasio da radikalni islamisti, prijetnjama upućenim posredstvom internet portala, žele spriječiti dalja hapšenja.

"Oni žele da zaštite Porču, ali i druga važna lica u infrastrukturi `Al kaide` i `Islamske države`. Bezbjednosne agencije u BiH moraju se ozbiljnije pozabaviti radom ovakvih internet portala", rekao je Galijašević.

Prema njegovim riječima, prijetnjama upućenim posredstvom portala žele se animirati fanatici koja su spremni da ubiju i izvrše klasičan teroristički čin.

On smatra da su jučerašnja hapšenja kratkog dometa i da samo udovoljavaju domaćoj i međunarodnoj javnosti.

"Da bi bio zadovoljen geopolitički interes Velike Britanije uhapšene su uglavnom vehabije bliske `Islamskoj državi`. Ovdje nisu hapšeni pripadnici `Al kaide` i oni koji su radikalne islamiste noružavali i slali na ratište u Siriju", dodao je Galijašević.

Vođa vehabijske zajednice u BiH Husein Bosnić, poznatiji kao Bilal Bosnić i još 15 pripadnika vehabijskog pokreta uhapšeni su juče u velikoj antiterorističkoj akciji "Damask", koju provodi Agencija za istrage i zaštitu BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije