Hronika

Progutao ih Crni potok dok su išli da pomognu poznaniku

Progutao ih Crni potok dok su išli da pomognu poznaniku
Progutao ih Crni potok dok su išli da pomognu poznaniku

ČELINAC, BIJELJINA - Tijelo Petre Živković (42) iz okoline Čelinca je pronađeno, a još se traga za njenim poznanikom Darkom Stanojevićem (37), vozačem lada nive, koju je dok su se vozili u selu Barakovac odnijela snažna vodena bujica nabujalog Crnog potoka.

Kobnog dana, u utorak naveče, Živkovićeva, koja je živjela u selu Štrbe, bila je u Barakovcu kod porodice Stanojević u gostima, ali je u međuvremenu Stanojevića pozvao poznanik da mu pomogne da izvuče vozilo kojim se zaglavio zbog jake kiše.

Sa Stanojevićem je tada krenula i nesrećna žena, jer je planirala da i nju, nakon što pomognu poznaniku, odveze kući.

"Sve se to desilo u utorak oko 21.45. Krenuli su da moj brat pomogne jednom kolegi Šabanoviću, čiji se mercedes zaglavio. Pošto Crni potok na jednom dijelu prelazi preko puta kojim je trebalo da pređu, kad su tuda naišli vozilom povukao je i njih", ispričao je Radenko Stanojević, ožalošćeni Darkov brat.

Od tada se, istakao je on, Darku i njegovoj saputnici Petri gubi svaki trag. Tek juče ujutru saznao je da je oko kilometar nizvodno, kad se voda povukla, pronađen leš žene, ali njegov brat i olupina vozila nisu nađeni.

"Joj, jest me potjeralo, ljudi moji! Dva brata sam izgubio ranije. Jedan je poginuo u ratu, a drugi na motoru, takođe tokom rata. Majka nam je prošle godine umrla, a, evo, sada ostadoh i bez ovog brata", ispričao je Radenko Stanojević sa suzama u očima.

Koliko sudbina može biti surova dokazuje i to da je Radenko planirao da krajem avgusta uda kćerku, ali će to biti odgođeno zbog ove tragedije.

"Iza mog brata ostala su dva sinčića i dvije curice, sve jedno drugom do uva, a iza Petre dvije kćerke i sin. A njih više nema. Tu veče brat je odnio i svoj i ženin telefon i pokušavali smo ga nazvati, ali je bio nedostupan", prisjetio se Radenko.

Tijelo Petre Živković koja je, saznajemo, samohrana majka pronađeno je jutros prije podne u vodi i mulju, nedaleko od puta Banjaluka - Čelinac, i mjesta gdje se Crni potok uliva u rijeku Vrbanju. Pronašao ih je s ostalim mještanima Ostoja Gavrić, koji je prvo vidio ruku nesrećne žene.

Tragali su spasioci i mještani i za njenim saputnikom, te za vozilom u kojem su bili, ali ih nisu pronašli do zaključenja ovog broja "Nezavisnih".

Njih dvoje su žrtve stravičnog nevremena koje već danima izaziva katastrofalne posljedice širom BiH. Brojne kuće su potopljene, mostovi srušeni, a mjesta odsječena od svijeta.

Pošto Crni potok na jednom dijelu prelazi preko puta kojim je trebalo da pređu, kad su tuda naišli vozilom povukao je i njih

Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke, gdje je zaplavljeno oko 250 objekata, rekao je da se stanje u gradu polako stabilizuje, a vodostaji Vrbasa i Vrbanje su u padu i zasad nema opasnosti od njihovog izlivanja.

"Bujične poplave u posljednja dva dana kod nas su pričinile višestruko veću materijalnu štetu u odnosu na poplave sredinom maja", izjavio je danas Ljubomir Marjanović, zamjenik načelnika opštine Kozarska Dubica.

Kiša na području opštine Kotor Varoš pričinila je određenu materijalnu štetu pojedinim domaćinstvima u naseljima Tovladić i Novo Selo.

U Prijedoru je situacija stabilna, a i u Prnjavoru i Bijeljini se stabilizuje.

"Na području Semberije situacija se postepeno stabilizuje nakon obilnih padavina koje su izazvale plavljenje u nekoliko naselja, ali je i dalje najteže u Novoj Janji i Janji", rekao je Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine.

Savo Minić, načelnik opštine Šamac, saopštio je da rijeka Bosna, prema procjenama Štaba Civilne zaštite, ne bi trebalo da ugrozi domaćinstva. Na području Zvornika Sapna se povukla u svoje korito i stanje se stabilizuje.

Nabujala rijeka Jadrinja, koja protiče kroz Petrovo, srušila je most koji vodi od centra Petrova do kvarta Novo selo.

U Derventi je jutros proglašena vanredna odbrana od poplava zbog veoma visokog vodostaja rijeke Ukrine.

"Stanje je loše. Najkritičnije je u naselju Jasenci, gdje smo tokom noći evakuisali 10 ljudi", kaže Dragoljub Kukić, šef derventske Civilne zaštite.

Milorad Dodik, predsjednik RS, pohvalio je danas u Doboju rad policije za vrijeme i nakon poplava, te najavio da će u tom gradu biti izgrađen novi objekat od oko 1.000 metara kvadratnih za smještaj saobraćajne službe, čija je zgrada potpuno uništena u majskim poplavama.

On je istakao da su pripadnici CJB Doboj, koji su obavljali redovne dužnosti za vrijeme poplava, uspješno pokazali i svoju drugu dimenziju - humanitarnu, ukazujući pomoć građanima kojima je to bilo potrebno.

Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS, izjavila je da će majske i avgustovske poplave u RS biti tretirane na isti način u jedinstvenom registru štete. Ona i direktori javnih ustanova ocijenili su danas u Banjaluci da su posljednje poplave prouzrokovale značajna oštećenja na stambenim i poslovnim objektima, te putnoj infrastrukturi.

Cvijanovićeva je posjetila opštinu Čelinac, gdje je u mjestu Jošavka kazala da bi trebalo prioritetno da se izvrši reprogramiranje velikog projekta na sanaciji posljedica poplava u RS sa Evropskom investicionom bankom, koji podrazumijeva 55 miliona evra, da bi bile sanirane sve kritične tačke od poplava u RS.

Iza Stanojevića ostala dva sina i dvije kćerke, a iza Živkovićeve dvije kćerke i sin

Kada je riječ o porušenom mostu na rijeci Jošavici u Čelincu, Cvijanovićeva je kazala da je dogovoreno da se na najefikasniji način interveniše tako da se na ovoj lokaciji obezbijedi pokretni most koji bi povezivao dva dijela ove mjesne zajednice.

Velika je šteta načinjena i u FBiH, a kada je u pitanju opština Lukavac, voda se povukla iz centra grada ali su ostali talozi blata i mulja, dok je Gračanica juče bila bez struje. Na području opštine Tuzla u protekla 24 sata prijavljeno je pokretanje 37 klizišta i plavljenje 93 objekta. Na području Srebrenika su bile odsječene stotine domaćinstava jer je poplava presjekla putne komunikacije jednog sela.

U Srebreniku je danas osvanulo tmurno i tužno jutro nakon noći u kojoj je rijeka Tinja napravila svojevrsni haos u više naselja.

"U mojoj kući nas je bilo dvanaestero - ja, supruga, sinovi, snahe, kćerka i petero unučadi. Nešto malo stvari smo uspjeli spasiti, ali je većina mašina uništena. Mašina za sušenje veša, vjerovali ili ne, ostala je u poplavi i cijelo vrijeme radila", kaže mještanin Mehmed Kešetović.

Na području opštine Čelić oko 200 kuća poplavile su rijeke Šibošnica i Gnjica, ali je veliko iznenađenje bila Čelićka rijeka, tačnije potok, koja je prekjuče popodne podivljala i dodatno poplavila oko 50 kuća.

Kantonalni operativni centar Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona saopštio je da su usljed novih kišnih padavina u prekidu brojne putne komunikacije na području kantona.

Zbog pogoršanja situacije na poplavljenom području u južnom dijelu Brčko distrikta juče je lokalna vlada proglasila stanje elementarne nepogode. U Berkovcu, kod ovog grada, nabujala rijeka je odnijela kuću porodice Karahasanović.

Mine se ponovo "preselile"

Bujične vode, koje su u protekla dva dana pogodile nekoliko opština u RS, nanijele su veću količinu neeksplodiranih minsko-eksplozivnih sredstava nego tokom majskih poplava.

Iz Republičke uprave Civilne zaštite upozorili su građane da, zbog ove opasnosti, obrate pažnju pri svakodnevnim aktivnostima.

I dalje tragaju za Banjalučaninom

Spasioci u Banjaluci i dalje traže Banjalučanina Gorana Simića (29), čiji je mercedes 190, nakon što ga je nosila vodena bujica, pronađen u banjalučkoj Ulici Koste Jarića, u naselju Starčevica, dok ovog mladića vode kao nestalog.

Iz policije nezvanično saznajemo da postoji mogućnost da će se u potragu uključiti i ronioci, koji će u tom slučaju pretraživati rijeku Vrbas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije