Hronika

SIPA "češlja" Fudbalski savez BiH

SIPA "češlja" Fudbalski savez BiH
SIPA "češlja" Fudbalski savez BiH

SARAJEVO - Agencija za istrage i zaštitu u BiH /SIPA/, po nalogu Tužilaštva BiH, izuzima dokumentaciju iz Fudbalskog saveza BiH, javili su federalni mediji.

Iz SIPE nisu mogli govoriti o detaljima provjera koje vrše njihovi inspektori, ali prema informacijama koje je prenijela Federalna televizija /FTV/, istražioci su zainteresovani za aranžmane Saveza sklapane s različitim agencijama i preduzećima u vezi sa putovanjima igrača i zvaničnika Saveza na Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Brazilu prošle godine.

Ovo je treći put u posljednjih nekoliko mjeseci da inspektori Sipe ulaze u prostorije Fudbalskog saveza kako bi upotpunili istragu vezanu za ugovore o poslovanju i sponzorstvima ove fudbalske asocijacije, javlja Srna.

Prema informacijama FTV-a, istražioci su posebno zainteresovani za fakture i ugovore koje je Savez sklapao s turističkom agencijom "Centroturs".

Sumnja se da je riječ o fakturama za avionske letove ili hotelski smještaj koje su navodno višestruko uvećavane, a pod posebnom lupom istražilaca su fakture koje su plaćane za avionske letove reprezentativaca sa destinacija na kojima igraju do mjesta na kojima se okupljala reprezentacija.

I te su fakture, kako se sumnja, najmanje dvostruko skuplje od uobičajenih cijena karata.

Na osnovu izuzete dokumentacije pokušaće se istražiti i istinitost navoda o "naduvanim" cijenama avionskih karata za čelnike Saveza, članove stručnog štaba i reprezentativce BiH, a posebno karte koje su kupovane za let iz SAD, gdje su bili na pripremama, ka bazi reprezentacije u Brazilu pred početak Svjetskog prvenstva. 

SIPA je potvrdila da je i ranijih godina u više navrata postupala po anonimnim prijavama, te zahtjevima i naredbama Tužilaštva BiH, koje se odnose na provjere poslovanja u Fudbalskom savezu BiH. 

O svim preduzetim mjerama i radnjama SIPA je Tužilaštvu BiH i Sudu BiH dostavila odgovarajuće izvještaje, koji su rezultirali podizanjem optužnica i pravosnažnim presudama Suda BiH, rečeno je "Dnevnom avazu".

Nije bilo upada?

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i drugih nadležnih organa na osnovu nekoliko prijava koje su podnesene Tužilaštvu BiH i drugim tužilaštvima zatražili su od Saveza informacija i dokumentacije vezane za te prijave, ali nije bilo nikakvog upada u prostorije saveza, saopšteno je iz Fudbalskog saveza BiH, javila je Fena.

''Razloga za upad pripadnika SIPA-e nije bilo, jer NSBiH nikada nije krio finansijske podatke o troškovima učešća reprezentacije BiH i spiskovima putnika koji su kao članovi zvanične delegacije ili gosti NSBiH putovali u Brazil'', navodi se u saopštenju. 

Precizira se i broj putnika koji su u okviru zvanične delegacije i kao gosti putovali u Brazil. 

Plaćanje troškova je, kako se navodi, izvršeno putem zvanične partnerske agencije "Centrotours". Na fakturama se nalaze evidentirana imena svih putnika na Svjetsko prvenstvo, a čije troškove je platio Savez. 

''Svi aranžmani i transakcije, obavljene su zakonito i transparentno, prema pozitivnim propisima FIFA, važećem cjenovniku, te apsolutno nema osnova za tvrdnje o navodnim sumnjivih putovanjima, bilo da se radi o putovanju reprezentacije na pripreme u SAD ili kasnijem putovanju u Brazil. 

Tačna je da su pripadnici SIPA-e u ranijem periodu drugim povodima tražili podatke o poslovanju N/FSBiH. Svi dokumenti su tada bili na raspolaganju. Takođe, tačno da su neki zvaničnici Saveza u periodu prije suspenzije NSBiH bili predmetom sudskih postupaka, sa izrečenim pravosnažnim presudama'', kažu. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije