Hronika

SIPA u velikoj akciji hapsi osobe povezane sa vehabijskim pokretom

SIPA u velikoj akciji hapsi osobe povezane sa vehabijskim pokretom
SIPA u velikoj akciji hapsi osobe povezane sa vehabijskim pokretom

ISTOČNO SARAJEVO - Na području BiH od jutros je uhapšeno 16 lica osuminjičenih za podsticanje i finansiranje terorističkih aktivnosti i pronađena je veća količina naoružanja, municije, vojne i druge opreme.

Hapšenja su obavili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ u okviru akcije kodnog naziva "Damask".

Portparol Sipe Kristina Jozić rekla je na konferenciji za novinare da je riječ o 16 osoba koje su osumnjičene i za vrbovanje državljana BiH za odlazak u Siriju i Irak. 

Jozićeva je dodala da je na pretresenim lokacijama zatečeno 15 bezbjednosno interesantnih lica i da se trenutno utvrđuje karakter i priroda njihovog boravka na ovim lokacijama.

Uhapšeni su A.K. (1983), E.H. (1992), H.F. (1967), M.Dž. (1980), M.K. (1980), S.B. (1986), I.D. (1971), E.M. (1979), S.H. (1974), E.D. (1984), S.H. (1979), F.Z. (1960), A.H. (1991), H.B. (1972) , J.J. (1987) i E.M. (1987)

Prema njenim riječima, naknadno će biti donesena odluka o njihovom statusu.

U sjedištu Agencije danas je formiran Operativni štab akcije kojim rukovodi direktor Sipe Goran Zubac sa najbiližim saradnicima.

"Ova akcija jedan je u nizu pokazatelja da je Sipa odlučna i beskompromisna u borbi protiv kriminala u BiH, a borba protiv terorizma jedan je od prioriteta", istakala je Jozićeva.

Ona je podsjetila da je Sipa u prethodnom periodu podnijela Tužilaštvu tri izvještaja protiv više osoba zbog sumnje da su počinile krivična djela organizovanja terorističke grupe, javno podsticanje na terorističke aktivnosti te vrbovanja radi terorističkih aktivnosti.

"Lica protiv kojih su podneseni izvještaji nalaze se van BiH i za njima je raspisana potjernica", dodala je Jozićeva.

Ona je napomenula da Sipa sarađuje sa "svim agencijama, pa i onima u regionu", ali nije odgovorila da li u okviru ove akcije sarađuje i sa hrvatskim policijskim agencijama.

I dalje se vrši pretresi i pregled terena na više lokacija na području Sarajeva, Kiseljaka, Zenice, Maglaja /Ošve i Gornja Bočinja/, Srebrenika /Gornja Maoča/ Zvornika, Bužima i Teslića radi pronalaska i privremenog izuzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

U akciji učestvuje više od 200 policijskih službenika, a pretresi se vrše na 17 lokacija.

Uhapšeni su osumnjičeni da su počinili krivična djela finansiranje terorističkih aktivnosti, javno podsticanje na terorističke aktivnosti, vrbovanje radi terorističkih aktivnosti, organizovanje terorističke grupe, sve u vezi sa krivičnim djelom terorizam.

Osumnjičene osobe dovode se u vezu sa finansiranjem, organizovanjem i vrbovanjem državljana BiH za odlazak u Siriju i Irak, te učestvovanjem u oružanim sukobima u Siriji i Iraku, boreći se na strani radikalnih terorističkih grupa i organizacija.

Aktivnosti se provode prema naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH.

Akcija se izvodi u saradnji sa pripadnicima Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, MUP-a Republike Srpske, Policije Brčko distrikta, MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, MUP-a Tuzlanskog kantona i MUP-a Unsko-sanskog kantona i MUP-a Kantona Sarajevo.

Uhapšen i Husein Bosnić

 U akciji "Damask" koja se provodi na području BiH uhapšeni su i Husein Bosnić zvani Bilal, Eduard Durguti, Elvir Muratović, Fikret Zukić i Senad Hukić, nezvanično saznaje Srna.

Bosnić je poznat kao jedan od vođa vehabijske zajednice u BiH koji je pozivao mladiće iz BiH da se pridruže oružanim grupama terorističke organizacije "Islamska država" i na taj način uključe u džihad, koji ta organizacija vodi na teroritoriju Iraka i Sirije.

Tužilaštvo: Ostvarena i značajna međunarodna saradnja

U predmetu u okviru koga se na širem području BiH provodi akcija "Damask" radi pronalaženja osoba osumnjičenih za terorizam, ostvarena je i značajna međunarodna saradnja, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Iz Tužilaštva BiH navode da se akcija realizuje u saradnji sa Sipom, Obavještajno-bezbjednosnom agencijom, MUP-om Republike Srpske, Policijom Brčko distrikta, Federalnom upravom policije i kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova.

U saopštenju se navodi da Tužilaštvo BiH i policijske agencije prate i da će i dalje pratiti pojave u BiH i djelovanja pojedinaca koja se mogu dovesti u vezu sa terorizmom i terorističkim aktivnostima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije