Hronika

Šef i tri policajca uhapšeni zbog ucjene

Šef i tri policajca uhapšeni zbog ucjene
Šef i tri policajca uhapšeni zbog ucjene

TUZLA - Samir Aljukić, Jasmin Kurtić, Vedran Matović i Adnan Đulović, pripadnici MUP-a TK, uhapšeni su u jutros u akciji Federalne uprave policije (FUP), koja je realizovana po nalogu Kantonalnog tužilaštva TK.

Aljukić je nekadašnji vršilac dužnosti policijskog komesara, koji je nakon smjene postavljen na poziciju šefa uniformisane policije MUP-a TK. Jasmin Kurtić zvani Kurta je dugogodišnji službenik MUP-a TK, koji je posljednjih mjeseci bio raspoređen u Jedinicu za specijalne namjene MUP-a TK. Adnan Đulović je saobraćajni policajac, a Vedran Matović službenik Policijske stanice Istok PU Tuzla.

"Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja i druga krivična djela iz Krivičnog zakona FBiH, slobode su lišeni S.A., J.K., A.Đ. i V.M", navodi se u saopštenju FUP-a.

O hapšenju Aljukića i njemu odanih službenika policije spekulisalo se unazad nekoliko dana, a pripadnici FUP-a u akciju su krenuli u petak ujutro. Uhapšeni su, kako se nezvanično pominje, osumnjičeni i da su u proteklom periodu ucjenjivali vlasnike transportnih preduzeća u vezi sa dozvolama za transport te saobraćajnim kaznama. Među ucjenjivanim osobama je, navodno, i aktuelni federalni premijer Fadil Novalić. Inače, po nalogu Općinskog suda pripadnici FUP-a su nakon hapšenja Aljukića, Kurtića, Đulovića i Matovića počeli s pretresom njihovih stambenih objekata i automobila, koji je trajao do poslijepodnevnih časova.

Samir Aljukić se dovodio u vezu sa Midhatom Osmanovićem, bivšim federalnim poslanikom, i Velidom Torićem, bivšim v.d. direkora Zavoda zdravstvenog osiguranja TK, koji su nedavno nepravomoćno osuđeni u Općinskom sudu Tuzla zbog počinjenog krivičnog djela zloupotrebe položaja i primanja dara. Neposredno prije njihovog hapšenja 25. decembra 2013. godine Osmanović je bio u MUP-u TK sa Samirom Aljukićem, koji je kasnije u svojstvu svjedoka bio saslušan u Općinskom sudu Tuzla. U rokovniku Velida Torića bilo je upisano ime Aljukićevog sina jer je, navodno, policijski komesar tražio njegovo zaposlenje. Ipak, Aljukić je na suđenju rekao kako se ne sjeća da je Toriću dao podatke o svom sinu te da je o njegovom zaposlenju razgovarao sa stotinama ljudi.

Ministar unutrašnjih poslova TK Alen Gadžo izjavio je kako je akcija nastavak borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Svi zajedno se moramo uhvatiti u koštac protiv organizovanog kriminala, korupcije i nepotizma. Samo tako ova država može ići naprijed. MUP TK i agencije za provođenje zakona i dalje će rasvjetljavati ona krivična djela koja su uništila kanton i državu. Učinit ću sve što je u mojoj nadležnosti da idemo dalje sa ovim aktivnostima. Učinit ću sve kako bi se stvorilo nesmetano okruženje za normalan rad i funkcionisanje policije u cilju otkrivanja i lišenja slobode onih osoba koje su to zaslužile", izjavio je Gadžo.

Uhapšeni službenici MUP-a TK nakon kriminalističke obrade bit će predati u nadležnost Kantonalnog tužilaštva TK, a nakon saslušanja kod postupajućeg tužioca odlučit će se o prijedlogu za određivanje mjere jednomjesečnog istražnog pritvora.

              

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije