Hronika

Šefik Alić osuđen na deset godina zatvora

Šefik Alić osuđen na deset godina zatvora
Šefik Alić osuđen na deset godina zatvora

SARAJEVO - Apelaciono vijeće Suda BiH u četvrtak je drugostepenom presudom osudilo Šefika Alića, bivšeg pripadnika 5. korpusa Armije RBiH, na 10 godina zatvora zbog ratnog zločina počinjenog u avgustu 1995. godine.

Presuda nije pravosnažna, a Alićev advokat Senad Kreho najavio je žalbu trećestepenom vijeću.

Kako su saopštili iz Suda BiH, Aliću je juče određen pritvor koji može trajati do pravosnažnosti presude, najduže devet mjeseci.

Apelaciono vijeće je utvrdilo da je Alić odgovoran za nečovječno postupanje prema zarobljena četiri pripadnika Vojske Srpske Krajine, te da nije spriječio ni upozorio Al Harbi Teufika, neregularnog vojnika nad kojim je imao efektivnu kontrolu, u maltretiranju i ubijanju zarobljenika.

Sudija Hilmo Vučinić, predsjedavajući Sudskog vijeća koje je donijelo presudu, naglasio je da je Alić, u svojstvu pomoćnika komandanta bataljona "Hamza", koji je djelovao pri 5. korpusu ARBiH, postupao suprotno Ženevskoj konvenciji jer nije poduzeo odgovarajuće mjere za bezbjednost zarobljenih vojnika koji su kasnije ubijeni.

"Alić je bio odgovoran za zaštitu života Mirka Devetaka, Petra Stambolije, Pere Borosina i Branka Bašića, koji su zarobljeni tokom vojne akcije 'Oluja' 5. avgusta 1995. godine", dodao je Vučinić.

Presudu je Vijeće izreklo na osnovu iskaza svjedoka i video-snimka Mehe Velagića.

"Snimak pokazuje zarobljavanje četiri vojnika i Alićevo ophođenje prema njima. Vidi se da ih ispituje i maltretira, kao i da se pasivno drži prema Teufikovom neprijateljskom, izuzetno prijetećem i agresivnom ponašanju prema zarobljenicima. On ga nije spriječio, upozorio u nečovječnom postupanju, nego se u dva navrata i sam u to uključio", dodao je Vučinić.

Prvostepenom presudom Suda BiH od 11. aprila 2008. godine Alić je bio oslobođen optužbi za ovaj ratni zločin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije