Hronika

Smanjen broj dojava o postavljenim eksplozivnim napravama

Smanjen broj dojava o postavljenim eksplozivnim napravama
Smanjen broj dojava o postavljenim eksplozivnim napravama

TUZLA - Na području Tuzlanskog kantona u prošloj godini zaprimljeno je 19 dojava o postavljenim eksplozivnim napravama, dok je u 2013. godini taj broj iznosio 54, saopšteno je danas iz kantonalnog MUP-a.

Lažne dojave o postavljenim eksplozivnim napravama, u kojima su najčešće mete "napada" srednje škole, izražene su u posljednjih nekoliko godina na području ovog kantona, posebno na području Tuzle, i predstavljaju ozbiljan problem za rad škola i drugih subjekata društvene zajednice, navodi se u saopštenju. 

Uprava policije MUP-a Tuzlanskog kantona zaprimila je u 2013. godini 54 anonimne dojave o postavljenim eksplozivnim napravama u školama, bankama, tržnim centrima i ugostiteljskim objektima na području Kantona, a pregledom je ustanovljeno da je u svim slučajevima bila riječ o lažnim dojavama.

Operativnim radom pripadnika Uprave policije rasvijetljeno je 47 dojava o postavljenim eksplozivnim napravama. 

U 2014. godini smanjen je broj dojava, prvenstveno zbog pojačanog preventivnog rada policije koji se ogleda u edukativnim predavanjima za učenike i nastavnike osnovnih i srednjih škola, kao i represivnim aktivnostima koje provode pripadnici Uprave policije MUP-a Tuzlanskog kantona. 

U 2014. godini zaprimljeno je 19 dojava o postavljenim eksplozivnim napravama, a protiv 13 lica nadležnom tužilaštvu podneseni su izvještaji o učinjenom krivičnom djelu - zloupotreba znaka za pomoć i opasnost. 

Za počinioce ovih krivičnih djela Krivični zakon Federacije BiH predviđa novčanu kaznu ili kaznu zatvora od šest mjeseci, a osim krivične odgovornosti, prema Zakonu o srednjem obrazovanju Tuzlanskog kantona, učenici snose i disciplinsku odgovornost. 

Uprava policije MUP-a Tuzlanskog kantona će i u narednom periodu preduzeti pojačane preventivne i represivne mjere radi suzbijanja ove pojave i stvaranja još povoljnije bezbjednosne situacije, dodaje se u saopštenju.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije