Hronika

Spriječili atentat na banjalučkog biznismena

Spriječili atentat na banjalučkog biznismena
Spriječili atentat na banjalučkog biznismena

BANJALUKA - CJB Banjaluka je u kodnoj akciji "Knez", koja je sprovedena krajem juna ove godine, spriječio atentat na jednog banjalučkog biznismena.

Ovo je danas saopštio Mladen Marić, načelnik CJB Banjaluka, prezentujući šestomjesečni izvještaj o radu.

Izvor "Nezavisnih" blizak pravosuđu RS potvrdio je da je banjalučka policija u ponedjeljak podnijela izvještaj Okružnom tužilaštvu protiv T.K. iz Banjaluke i Č.G. iz Gradiške zbog krivičnog djela podstrekavanje na izvršenje ubistva banjalučkog biznismena Z.Š.

Marić je kratko naveo da su zahvaljujući operativnom radu policije i istrazi koja je sprovedena u strogoj tajnosti tokom akcije "Knez" privedene dvije osobe.

Zbog zaštite identiteta oštećenog i dalje istrage Marić nije želio otkrivati imena osumnjičenih, niti identitet banjalučkog biznismena.

Ono što je otkriveno javnosti jeste da su dvojica osumnjičenih nakon kriminalističke obrade pušteni na slobodu, te da je protiv njih podnesen izvještaj zbog tri teška krivična djela, i to teško ubistvo, dogovor za izvršenje krivičnog djela i podstrekavanja na izvršenje ubistva.

U šestomjesečnom izvještaju o radu CJB Banjaluka između ostalog navedeno je da je za dva odsto smanjen broj krivičnih djela u odnosu na prošlu godinu, a Marić je ukupnu bezbjednosnu situaciju u Banjaluci i regiji ocijenio zadovoljavajućom.

"CJB Banjaluka je, osim akcije 'Knez', sproveo i niz drugih akcija kodnih naziva 'Plamen', 'Škorpion', 'Zamak', 'Leksus', 'Diploma', 'Una'. U ovim akcijama razbijene su organizovane kriminalne grupe kradljivaca, trgovaca narkoticima, falsifikatora diploma i službenih isprava, te kradljivaca vozila", podsjetio je Marić.

Razbojništva, odnosno oružane pljačke su u porastu za 16 odsto na području CJB Banjaluka, ali je isto tako i povećana rasvijetljenost ovih djela koja je prešla cifru od 51 odsto.

CJB Banjaluka je tužilaštvu podnio izvještaje protiv 150 osumnjičenih za djela iz oblasti privrednog kriminala, a ukupna materijalna šteta iznosi blizu šest miliona KM.

Broj nesreća je u padu za 22 odsto nego prošle godine, a u padu je i broj nesreća sa teško povrijeđenima.

Neispravni autobusi

Većina autobusa, koje su prethodnih dana policajci CJB Banjaluka poslali na vanredne tehničke preglede, bila je neispravna, naveli su u CJB Banjaluka.

Akcija pojačane kontrole tehničke ispravnosti ovih vozila u RS počela je 16. jula, a na području CJB Banjaluka će biti okončana danas.

"Od ukupnog broja autobusa koji su poslati na vanredne tehničke preglede, tek mali broj prošao je pregled", kazali su u CJB Banjaluka, te su dodali da je u ovu akciju uključena i inspekcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije