Hronika

Sud BiH odbio tužbu Ministarstva pravde FBiH

Sud BiH odbio tužbu Ministarstva pravde FBiH
Sud BiH odbio tužbu Ministarstva pravde FBiH

SARAJEVO - Sud BiH odbio je tužbu Ministarstva pravde FBiH kojom je traženo da se poništi Rješenje Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH i zaključio da je Odluka Agencije pravila i zakonita.

Odluka Agencija odnosila se na nezakonito prikupljanje uvjerenja o nekažnjavanju od kandidata koji su se javili na poziv za imenovanje vještaka na području FBiH. 

Iz Agencije navode da podaci iz kaznene evidencije spadaju u posebnu kategoriju ličnih podataka te da je za njihovu obradu potreban valjan pravni osnov. 

Naglašavaju da se u presudi, između ostalog, navodi da je odredbom Zakona o krivičnom postupku FBiH propisano da se podaci iz kaznene evidencije mogu uz obrazložen zahtjev dati i državnim organima, ako još traju određene mjere sigurnosti ili pravne posljedice osude. 

Takođe je propisano da niko nema pravo tražiti od građana da podnesu dokaze o svojoj osuđivanosti, odnosno neosuđivanosti te da ovim tužilac nije ovlašten da od kandidata u postupku po Javnom pozivu za imenovanje vještaka na području FBiH zahtijeva prilaganje uvjerenja o nekažnjavanju, saopšteno je iz Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije