Hronika

Sud BiH se ne bavi svojom sutkinjom

Sud BiH se ne bavi svojom sutkinjom
Sud BiH se ne bavi svojom sutkinjom

SARAJEVO - Sudija za prethodno saslušanje Suda BiH odlučio je Opštinskom sudu u Sarajevu proslijediti optužnicu podignutu protiv Dragice Miletić, sutkinje Suda BiH.

Tužilaštvo BiH krajem decembra podiglo je optužnicu protiv Miletićeve koja je tereti za zloupotrebu položaja u vrijeme dok je bila pravobranilac BiH. Optužnica je na potvrđivanje proslijeđena Sudu BiH, gdje su odlučili da se ne bave predmetom koji se tiče njihove sutkinje.

"Kada je riječ o prenošenju predmeta, sudija za prethodno saslušanje se pozvao na član 27 Zakona o krivičnom postupku", rekli su u petak u Sudu BiH.

Spomenuti član 27 propisao je da Sud BiH "ako postoje važni razlozi" vođenje postupka za krivično djelo iz svoje nadležnosti može  prenijeti rješenjem sudu na čijem je području krivično djelo izvršeno ili pokušano.

U Opštinskom sudu u Sarajevu rekli su da su upoznati s rješenjem Suda BiH, ali da optužnicu protiv Miletićeve još nisu dobili.

Ni u Sudu BiH, ni u Tužilaštvu BiH ne žele reći za šta je konkretno optužena Miletićeva. Identičan stav ima i Senka Nožica, advokat sutkinje Suda BiH.

"O ovom delikatnom predmetu ne želimo istupati u medijima jer ne želimo na bilo koji način da vršimo pritisak na pravosudne institucije", kazala je Nožica. 

Prema odgovoru iz Suda BiH, za krivično djelo za koje je optužena Miletićeva zakonom predviđena kazna je od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Iz Ureda disciplinskog tužioca ranije su objasnili da se pitanjem eventualne suspenzije ne mogu baviti sve dok nadležni sud ne potvrdi optužnicu podignutu protiv nosioca pravosudne funkcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije