Hronika

Sutkinja Suda BiH uhapšena zbog mita

Sutkinja Suda BiH uhapšena zbog mita
Sutkinja Suda BiH uhapšena zbog mita

SARAJEVO - Azra Miletić, sutkinja Suda BiH, uhapšena je u Sarajevu zbog sumnje da je uzela mito od dvojice optuženika kojima traje suđenje pred ovim sudom, saopšteno je danas iz Tužilaštva BiH.

Miletićeva je uhapšena u zgradi Suda BiH, u srijedu, po okončanju radnog vremena. Gotovo istovremeno, ispred zgrade Suda BiH, uhapšeni su i Ramo Brkić i Senad Šabić, koje Tužilaštvo BiH sumnjiči da su podmitili ovu dugogodišnju sutkinju državnog suda. Iz Suda BiH ocijenili su da su hapšenje Miletićeve i navodi za šta je osumnjičena uznemirujući te da je zbog svega poljuljano povjerenje u cijelo pravosuđe.

 Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV), takođe je ocijenio da ovaj događaj ruši ugled pravosuđa, ali i da, bez prejudiciranja krivice, pokazuje spremnost pravosuđa de se bori protiv kriminala u svim sferama društva pa i u vlastitim redovima.

Miletićeva je predsjedavala Vijećem Apelacionog odjeljenja Suda BiH, pred kojim su juče iznesene završne riječi na obnovljenom suđenju bivšem policijskom komesaru Unsko-sanskog kantona Rami Brkiću te optuženim pripadnicima njegove kriminalne grupe Senadu Šabiću i Satku Kekiću.

"Ja sam zadnji iznio završne riječi. Izašli smo iz Suda BiH i pred izlaznom kapijom pripadnici SIPA samo su u auta potrpali Brkića i Šabića. Sutkinju Miletić kasnije su, valjda, uhapsili u prostorijama Suda", ispričao nam je danas Asim Crnalić, advokat koji Brkića i Šabića brani u procesu u kojem su oni, u januaru 2012. godine, optuženi za organizovani kriminal.

Istragu protiv Miletićeve, Brkića i Šabića, nezvanično, vodi tužilac Tužilaštva BiH Džermin Pašić, a naredbu za provođenje istražnih radnji izdala je sutkinja za prethodni postupak Suda BiH Mira Smajlović.

"Azra Miletić osumnjičena je za primanje dara ili drugih oblika koristi i kršenje zakona od strane sudije. Ramo Brkić i Senad Šabić osumnjičeni su za davanje dara ili drugih oblika koristi", saopštili su iz Tužilaštva BiH prije nego što je troje osumnjičenih iz prostorija Državne agencije za israge i zaštitu (SIPA) bilo predato tužiocu na saslušanje.

Tužitelj će ih ispitati u svojstvu osumnjičenih te donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane.

Akciju hapšenja Miletićeve, Brkića i Šabića, kodnog naziva "Čekić", izveli su pripadnici SIPA, koji su izvršili i pretrese na tri lokacije. Među pretresenim lokacijama je kancelarija sutkinje Azre Miletić u Sudu BiH i službeni stan, koji ona koristi u sarajevskom naselju Vraca.

"Akciji 'Čekić' prethodila je višemjesečna složena kriminalistička istraga u okviru koje su zadokumentirane nezakonite aktivnosti osumnjičenih osoba", rekla je Kristina Jozić, glasnogovornica SIPA.

Vasvija Vidović, advokat Miletićeve, kao i Asim Crnalić, Brkićev i Šabićev branilac, tvrde da nisu vidjeli ni optužbe ni dokaze.

Oboje su demantovali neslužbene informacije iz istrage da je bivši policijski komesar USK Ramo Brkić Miletićevoj dao 100.000 KM mita kako bi mu u žalbenom postupku smanjila kaznu ili izrekla oslobađajuću presudu.

"Brkićeva je obitelj bez ikakvih primanja. On živi od 800 KM penzije, koju nije ni primao oko godinu. Nema ni fasade na porodičnoj kući, a priča se da je velika lopuža! Jako loše finansijski stoji i ne znam kako bi mogao nekoga podmititi", ustvrdio je Crnalić.

Vidovićeva za Azru Miletić tvrdi da je najbolji i najpošteniji sudija koji je ikad kročio u Sud BiH.

"Pa ona nema ni imovine. Presuđuju joj kolege koje ne znaju odgovoriti na pitanje otkud njima stanovi od pola miliona i više", ustvrdila je Vidovićeva.

Meddžida Kreso, predsjednica Suda BiH, kazala je da, iako je riječ o osnovama sumnje, a ne i utvrđenoj krivici sutkinje Azre Miletić, cijela situacija baca sjenu na ugled ove institucije.

"Sud BiH će se ograditi od svih pojedinaca koji bi nečasnim radnjama mogli

dovesti u pitanje integritet ostalih nosilaca sudijske funkcije i ugled naše institucije koji godinama gradimo", poručila je Kreso.

Kreso je u vanrednom obraćanju javnosti kao insinuacije odbacila novinarsko pitanje da li je hapšenje Miletićeve zapravo obračun sa sutkinjom koja je, u suđenjima za ratne zločine, striktno primjenjivala Krivični zakon bivše SFRJ, a ne retroaktivno mnogo stroži Krivični zakon BiH.

Inače, Rami Brkiću i Senadu Šabiću pred Sudom BiH traje obnovljeno suđenje po optužnici koja ih tereti za organizovani kriminal. Brkić je optužen za neovlaštenu proizvodnju i prodaju droge te za primanje mita i zloupotrebu položaja. Prvostepenom presudom iz decembra 2013. bio je osuđen na 11 godina zatvora. Istom presudom Šabić je bio osuđen na 10 godina zatvora, takođe zbog proizvodnje i prodaje droge, ali i zbog davanja mita, za šta ga i sada, kao i Brkića, u slučaju "Čekić" tereti Tužilaštvo BiH.

O radno-pravnom statusu uhapšene suktinje Miletić, o njenoj suspenziji ili razrješenju, odluku može donijeti VSTV, odnosno Ured disciplinskog tužioca pri ovoj instituciji. Iz ovog ureda danas nismo dobili odgovor da li se protiv Azre Miletić već pokreneuli disciplinski postupak.

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija kazao nam je da odluka ne može biti tako brzo donesena. Kreso je, međutim, rekla kako očekuje da VTSV "automatski suspenduje" Miletićevu.

A kao svjedoke u istrazi protiv sutkinje Miletić, Brkića i Šabića, tužilac Džermin Pašić planira saslušati advokate Vladu Adamovića i Vasviju Vidović. Zbog ovog razloga tužilac se protivi odluci Vidovićeve da u ovom slučaju zastupa Miletićevu.

 "Ne znam ništa o ovom slučaju. Poziv za svjedočenje je eliminacija mene i Vidovićeve kao jedinih advokata koji bi mogli odbraniti Azru Miletić. Miletićeva je najbolji sudija Suda BiH i jedini sudija čije su presude za ratni zločin opstale u Strazburu", prokomentarisao je Adamović dodavši da je Miletićeva uhapšena samo zato što je pred nju trebalo da dođu neki od najosjetljivijih predmeta, poput slučaja terorističkog napada u Bugojnu i suđenja direktoru SIPA Goranu Zupcu.

Profesionalna biografija

Za sutkinju Suda BiH Azra Miletić imenovana je 17. oktobra 2014. godine, a od 2005. radi u Apelacionom odjeljenju ovog suda. Prije rata bila je sudija Opštinskog suda u Lukavcu, sudija Višeg suda u Tuzli, a potom i sudija Vrhovnog suda RBiH. Ona je član Tima za praćenje primjene krivičnog zakonodavstva BiH, član je Komisije za polaganje pravosudnog ispita na nivou BiH kao ispitivač za krivično-pravnu oblast. Stalni je edukator pri Centru za edukaciju sudija i tužilaca FBiH i RS, kao i za potrebe Vijeća Evrope i OSCE-a.

Tužena zbog stana i pritvora

Sutkinja Azra Miletić ranije je tužena zbog neplaćanja rata za stan koji je 2005. kupila od sarajevske firme "Bau Invest", a potom ga prodala, no ovaj parnični postupak je obustavljen. U toku suđenja Zijadu Turkoviću za ubistvo Taiba Torlakovića rečeno je da je Turković suvlasnik firme "Bau Invest". Protiv Turkovića se trenutno pred Sudom BiH vodi obnovljni krivični postupak zbog optužbe da je rukovodio kriminalnom grupom odgovornom za više ubistava.

Protiv Miletićeve i njenog kolege iz Suda BiH Miloša Babića krivičnu prijavu u novembru 2013. godine podnio je advokat Dražen Zubak, branilac Nikole Andruna, osuđenog za ratni zločin protiv civila. Zubak ih je prijavio tvrdeći da su Andruna nezakonito držali u zatvoru iako je Ustavni sud BiH bio naredio prekid izdržavanje kazne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije