Hronika

Svjedoci nisu vidjeli ko je vozio audi

Svjedoci nisu vidjeli ko je vozio audi
Svjedoci nisu vidjeli ko je vozio audi

BANJALUKA - Nijedan svjedok banjalučkog Okružnog tužilaštva danas nije mogao potvrditi da je Nenad Radinković (24), nezaposleni pekar, iz Aleksića, kod Laktaša, u avgustu prošle godine skrivio nesreću u kojoj je poginuo Nikola Đurović (21) iz Banjaluke.

Boris Klečina, sestre Anđela i Brankica Bajičić, te Bojan Knežević, učesnici, odnosno očevici nezgode i ujedno svjedoci tužilaštva, na početku suđenja za ovu nesreću nisu potvrdili najbitniji navod optužnice - krivca.

Jedino što su vidjeli, kako su rekli, bio je Radinković, ali pored uništenog audija i bez tjelesnih povreda.

Određeni broj svjedoka je naveo da su na mjestu nesreće, a kasnije i pred banjalučkom Hitnom pomoći i Klinikom za hirurgiju, vidjeli pa i pričali sa misterioznom ženskom osobom u zelenoj haljini, a čiji identitet uopšte nije poznat banjalučkom tužilaštvu.

Svjedokinja Anđela Bajičić tako je posvjedočila da je sa pomenutom djevojkom i pričala kobne noći ispred banjalučke Hirurgije, dodavši da joj je djevojka potvrdila da je povrijeđena u nesreći.

Na pitanje "Nezavisnih" tužilac Snježana Petković je kazala da ta misteriozna djevojka nije dio procesa, jer smatra da je došla naknadno, te da nije učestvovala u nesreći.

Iako optužnica tereti upravo Radinkovića za izazivanje teške nesreće u kojoj je osim nastradalog Đurovića povrijeđeno još šest osoba, svjedoci su juče u banjalučkom sudu naveli da ne vjeruju da je Radinković vozio metalik sivi audi, niti da je uopšte bio u njemu.

Svjedoci su svoj stav objasnili da Radinković nije zadobio nijednu težu povredu s obzirom na uništeni audi koji je navodno vozio.

"Imao je na sebi bijelu majicu na kojoj nije bio nijedan trag krvi", izjavila je Brankica Bajičić, koja je u nesreći zadobila lakše povrede.

Prema navodima iz optužnice, Radinković je 21. avgusta prošle godine pola časa iza ponoći na magistralnom putu Banjaluka - Klašnice u Rakovačkim barama proletio kroz crveno svjetlo brzinom od 116 kilometara na čas i udario u FIAT tipo, koji je vozio nastradali Đurović. Nakon sudara sa FIAT-om, Radinković je pokupio i pješaka Klečinu, a zatim i škodu fabiju, da bi na kraju završio desetak metara od raskrsnice.

Radinković, prema navodima iz optužnice, nije imao alkohola u krvi.

"Pokojni Nikola je u FIAT-u stajao na semaforu, kao i ja, i čekali smo da nam se upali zeleno svjetlo. Kada sam prelazio raskrsnicu, pogledao sam da vidim hoće li FIAT skrenuti iz pravca Rakovačkih bara prema Banjaluci, jer sam mu kao pješak sjekao put. Nikola je, međutim, krenuo ravno prema Lazarevu i ja sam krenuo na pješački u istom pravcu. U tom trenutku nije bilo nikoga iz pravca Laktaša, a onda se stravičnom brzinom približio auto i imao sam tek toliko vremena da okrenem glavu u drugu stranu kako ne bih vidio da i mene taj auto udara", ispričao je Klečina, koji je u nesreći zadobio teške povrede nogu i karlice.

Sestre Anđela i Brankica Bajičić, koje su bile u škodi fabiji, izjavile su da su samo primijetile svjetla automobila koji je velikom brzinom došao iz pravca Laktaša.

"Stajali smo na semaforu iz pravca Banjaluke u saobraćajnoj traci za Rakovačke bare. Sjećam se samo da sam odjednom vidjela svjetla nekog automobila, a zatim je uslijedio udar. Kada sam izašla iz auta, digla se velika prašina od sudara. Sjećam se da je pored audija bio optuženi Radinković u bijeloj majici i bez tragova krvi, a da je pored njega bila djevojka u zelenoj haljini. Ovu djevojku sam kasnije prepoznala na fotografijama u tužilaštvu, a na kojima je bio i optuženi Radinković", ispričala je Anđela Bajičić.

Njena sestra Brankica izjavila je da joj je posebno u sjećanju ostalo to što Radinković nakon nesreće nije prišao nijednom od povrijeđenih, već je, kako je rekla, sve vrijeme držao telefon u ruci i šetao oko uništenog audija.

Obje sestre su potvrdile da izjave nisu davale u policijskoj stanici, već u policijskom autu koji je mjesec dana nakon nesreće došao pred njihovu porodičnu kuću.

Zanimljivo je bilo i svjedočenje Slaviše Jovičića, prema optužnici suvozača Radinkovića u trenutku nesreće.

Jovičić se, naime, nije mogao sjetiti većine stvari, pa tako ni trenutka sudara audija i FIAT-a, jer je navodno u tom trenutku kucao SMS poruke nekom prijatelju.

Tokom istrage Jovičić je izjavio da je Radinković prije nesreće popio pivo u lokalu u Klašnicama, ali je juče "objasnio" da je pivo bilo za Radinkovićevim stolom, te da ne zna da li ga je ovaj pio.

Jovičić je u istrazi naveo i da je Radinković na raskrsnici prije mjesta nesreće prošao takođe kroz crveno svjetlo, ali je juče prvo rekao da je to bilo "trepćuće zeleno svjetlo", odnosno da se ne sjeća.

Đurović: "Nezavisne" prve objavile detalje o nesreći

Darko Đurović, otac nastradalog Nikole (21), izjavio je u banjalučkom Okružnom sudu da nijedan elektronski niti štampani medij nije objavio vijest nakon nesreće u kojoj je poginuo njegov sin.

"Prvi medij koji je pisao detaljnije o nesreći bile su 'Nezavisne novine'", dodao je Đurović.

Ogorčeni otac je naveo i da mu se optuženi u ranijem periodu nijednom nije javio, ali da je to učinila njegova majka nakon članaka u "Nezavisnim".

"Rekla mi je da je to uradio njen sin, ali ja sam joj odgovorio da njenog sina oslobađam, jer znam da je to neko drugi uradio", naveo je Đurović.

Tužilac o krivcu

Darko Đurović je tokom jučerašnjeg svjedočenja izjavio da mu se tužilac Snježana Petković u banjalučkom tužilaštvu obratila riječima: "Moj sin je sa vašim sinom Nikolom bio dobar drug i moje je prema Nikoli da utvrdim potpunu istinu o njegovoj smrti i ja ću to, budite sigurni, učiniti. Sada ću vam reći, kao građanin, a ne kao tužilac, da sam čula da je udes u kome je poginuo Nikola skrivio ministar policije Stanislav Čađo."

Petkovićeva je odgovorila da to nije tačno, te da je samo rekla kako postoje ogovaranja da je neko drugi skrivio nesreću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije