Hronika

Tokom praznika "love" pijane vozače

Tokom praznika "love" pijane vozače
Tokom praznika "love" pijane vozače

BANJALUKA, TUZLA - Šansu da tokom novogodišnjih praznika pijani vozači izbjegnu policijske kontrole teško je iskazati i u jako malim procentima, jer su policajci u svim dijelovima BiH odlučni da spriječe da se slavlje pretvori u tragediju.

"Nezavisne" su u utorak kontaktirale veći broj policijskih agencija i iz svih su nam potvrdili da će narednih dana biti pojačano prisustvo saobraćajaca na putevima, "naoružanih" uređajima za alko-testiranje i spremnih da kazne sve koji nakon kafanskog stola prepunog alkohola sjednu za volan.

Kroz prste, uvjeravaju, nikome neće progledati, i zato svima poručuju da, ako već ispiju koju čašu više, nipošto ne pokušavaju da se okušaju i u ulozi vozača.

Izudin Šarić, portparol MUP-a Tuzlanskog kantona, naglašava da je njihova uprava policije sačinila strategijski plan operativnih aktivnosti, kojeg će se pridržavati sve policijske stanice, što znači da će u narednim danima biti učestalija kontrola učesnika u saobraćaju.

"Odnosiće se to na kontrolisanje vozača da li su pod uticajem alkohola, ali i kontrolu upotrebe zimske opreme. Bez obzira na apele koje daju nadležne institucije, u dane blagdana evidentira se veći broj vozača koji vozilima upravljaju pod dejstvom alkohola, čime u opasnost dovode svoje i živote ostalih učesnika u saobraćaju", podvlači Šarić.

Takođe, Aldina Ahmić, portparol MUP-a ZDK-a, potvrdila je da je planom aktivnosti "zacrtano" da u vrijeme praznika budu intenzivnije kontrole učesnika u saobraćaju, s naročitim akcentom na alkoholisane vozače.

"Tako je bilo i ranijih godina i iskustva su pokazala da u dane praznika veliki broj vozača upravlja vozilima pod dejstvom alkohola, koji je i jedan od glavnih uzroka saobraćajnih nezgoda, a pogotovo onih sa težim posljedicama", kazala je Ahmićeva.

Iz CJB Banjaluka takođe navode da su u planu učestalije kontrole, te da će one posebno biti usmjerena na pijane vozače.

"Kako bi bile izbjegnute tragične posljedice, akcenat će biti na kontrolisanju alkoholisanosti vozača", naveli su iz CJB Banjaluka.

Intenzivnije kontrole vozača i ostalih učesnika u saobraćaju za naredne dane najavljuju i iz CJB Prijedor, čiji su pripadnici i prethodnih dana na terenu zabilježili zabrinjavajuće podatke.

"Tokom akcije 214 učesnika u saobraćaju je podvrgnuto testiranju na prisustvo alkohola. Iz saobraćaja je isključeno 70 vozača motornih vozila ili 32,71 odsto ukupno testiranih. Prilikom testiranja učesnika u saobraćaju na prisustvo alkohola kod 44,44 odsto sankcionisanih utvrđeno je prisustvo alkohola u koncetraciji iznad jednog grama po kilogramu u organizmu", saopštila je Marija Matić, portparol CJB Prijedor.

Štaviše, na području Novog Grada kod jednog vozača utvrđeno je prisustvo alkohola u koncentraciji od 2,46 g/kg alkohola u organizmu, što je i najveća izmjerena količina kod kontrolisanih vozača, a taj vozač, kao i svi ostali koji su imali prisustvo alkohola veće od jednog g/kg, te oni koji su odbili testiranje, privedeni su na triježnjenje.

"Pozivamo građane, a posebno učesnike u saobraćaju, da se u narednom periodu, imajući u vidu nastupanje novogodišnjih i božićnih praznika, pridržavaju zakonskih propisa, a policijski službenici će kontinuirano nastaviti sa aktivnostima kontrole učesnika u saobraćaju gdje je akcenat stavljen na primjenu mjere zadržavanje lišenjem slobode", apelovala je Matićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije