Hronika

Tragedija u Banjaluci: Psihički bolesnik ubio vozača autobusa

Tragedija u Banjaluci: Psihički bolesnik ubio vozača autobusa
Tragedija u Banjaluci: Psihički bolesnik ubio vozača autobusa

BANJALUKA - Boro Topić (53), zvani Topara, vozač autobusa u "Autoprevozu", ubijen je danas u bombaškom napadu u Banjaluci.

Topiću je bomba eksplodirala u krilu dok je sjedio za volanom autobusa koji je zaustavio na stanici kod Poljoprivredne škole da primi putnike.

"Nezavisnim" je potvrđeno da je prvoosumnjičeni za ubistvo Željko Stevanović (50), psihički bolesnik, koji je u protekle četiri godine imao više sukoba sa pokojnim Topićem.

Posljednji sukob između osumnjičenog i žrtve bio je 2010. godine kada je Stevanović zapalio Topićev automobil, nakon čega je priveden.

"Nezavisnim" je potvrđeno da su sukobi između osumnjičenog i žrtve eskalirali kada je Topić izbacio Stevanovića iz autobusa zbog nasilničkog ponašanja.

Topić je u trenutku današnjeg krvavog napada saobraćao na liniji broj 2 Banjaluka - Trn, a napadnut je oko 11 časova, u trenutku kada je otvorio vrata autobusa na stanici kod Poljoprivredne škole. Od teških povreda vitalnih organa koje su mu nanijeli geleri Topić je preminuo na mjestu.

U ovom napadu lakše povrede glave zadobili su maloljetni učenik Poljoprivredne škole J.L., koji je bio na autobuskoj stanici, i putnik u autobusu P.G. iz Banjaluke, koji su nakon ukazane pomoći u banjalučkom KC otpušteni na kućno liječenje.

Policija, naoružana dugim cijevima i uz pomoć helikoptera, do zaključenja sutrašnjeg broja "Nezavisnih" tragala je za osumnjičenim Stevanovićem na području banjalučkog naselja Lazarevo.

Stevanović je označen kao veoma opasna osoba koja boluje od najtežeg oblika šizofrenije, a saznajemo i da je tokom bijega odbacio mobilni telefon.

Jake policijske snage su oko 13 časova blokirale i porodičnu kuću Stevanovića u Ulici Save Tekelije u naselju Lazarevo, u kojoj Topić živi sa roditeljima, ali osumnjičeni nije pronađen na ovoj lokaciji.

Komšije koje su zamolile da im ne navodimo imena ispričale su da je Stevanović kao mladić bio primjeran i odličan učenik, da je završio Gimnaziju i Medicinski fakultet.

"Otac mu je bio sveštenik, službovao je u Rumi u Srbiji i sve je funkcionisalo normalno. Stevanović se nakon završenog fakulteta zaposlio kao doktor opšte prakse u domu zdravlja u nekom mjestu pored Banjaluke, ali je nakon incidenta u kome se skidao go pred pacijentima otpušten i tada se zvanično saznalo da je psihički obolio. Kada bi nekog od komšija sreo na ulici, odjednom bi krenuo bježati", ispričala je komšinica osumnjičenog koja je željela ostati anonimna.

Očevici koji su danas prijepodne u trenutku nezapamćenog napada koji je šokirao javnost bili na autobuskoj stanici ispričali su da su vidjeli "osobu srednje životne dobi", kako nakon detonacije bježi sa stanice.

"Taj čovjek bio je srednjih godina, obučen kao konobar, u crnim hlačama i bijeloj majici i nakon detonacije vidio sam da bježi prema 'Tempu'. Njegovo ponašanje i lice su mi djelovali kao da se radi o poremećenoj osobi", ispričao je očevidac koji nije želio da mu navodimo ime.

Mladen Marić, načelnik CJB Banjaluka, zamolio je danas očevice i putnike u autobusu da se jave na telefon 122 ili najbližu stanicu kako bi pomogli u rasvjetljavanju ovog slučaja.

Očevici su ispričali i da je u trenutku šokantnog napada u autobusu bilo više putnika, iako tačan broj putnika u policiji nisu mogli potvrditi.

"Vidjela sam kako neke djevojke izlaze iz autobusa i bukvalno padaju u nesvijest", opisala je sekunde poslije napada Banjalučanka.

Vozač džipa koji je u trenutku detonacije čekao na semaforu i čiji se automobil nalazio paralelno sa autobusom izjavio je da je čuo eksploziju od koje je puklo zadnje lijevo staklo na njegovom džipu.

Izvor "Nezavisnih" blizak istrazi ispričao je danas da su krvavi napad na vozača autobusa snimile i nadzorne kamere postavljene u autobusu i koje je policija danas izuzela zbog istrage.

Naš izvor je naveo i da je odmah po dobijenom opisu napadača policija posumnjala da se radi o Stevanoviću, za kojim se danas tragalo.

Dejan Mijić, generalni direktor banjalučkog "Autoprevoza", izjavio je danas da su, osim vozača ovog preduzeća koji je poginuo, u eksploziji bombe dva putnika lakše povrijeđena.

Mijić je naveo da je poginuli vozač bio izuzetno poštovan u "Autoprevozu", te da je današnja tragedija potresla kompletno preduzeće.

U okviru istrage izuzeti su i snimci sa kamera koje su postavljene na objektima u blizini mjesta napada, a policija je tokom obavljanja uviđaja blokirala saobraćajnice Knjaza Miloša, Ivana Gorana Kovačića i Prote Nikole Kostića.

Uviđaju su, osim dežurnog tužioca, prisustvovali i visokorangirani službenici MUP-a RS, među kojima Gojko Vasić, direktor Policije, Zoran Mandić, načelnik Uprave kriminalističke policije, te Mladen Marić, načelnik CJB Banjaluka, i njegovi zamjenici.

Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke, takođe je bio na mjestu napada i ujedno je osudio napad i ubistvo vozača "Autoprevoza".

Tužilaštvo

Maja Đaković-Vidović, portparol Okružnog tužilaštva Banjaluka, izjavila je danas da je tužilac Gordana Lončar naredila da budu preduzete sve mjere kako bi bile utvrđene tačne okolnosti i motivi napada u kojem je poginuo vozač "Autoprevoza" Boro Topić, a dvije osobe lakše povrijeđene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije