Hronika

Tri djevojke ispale iz autobusa i poginule

Tri djevojke ispale iz autobusa i poginule
Tri djevojke ispale iz autobusa i poginule

FOČA - Tri djevojke su poginule, a 13 putnika je povrijeđeno u nedjelju u stravičnoj nesreći kada je autobus preduzeća "Centrotrans", koji saobraća na relaciji Istočno Sarajevo - Herceg Novi, sletio u provaliju u mjestu Dučela, kod Foče.

Kako nezvanično saznajemo, ugašeni su životi dvije Podgoričanke Marijane Medojević (28) i Amine Abdić (23), te Dragane Gluhović (25) iz Pala.  Nastradale djevojke su ispale iz autobusa u trenutku prevrtanja, ali je on potom pao na njih i na licu mjesta ih usmrtio. 

U trenutku nesreće u autobusu se pored djevojaka nalazilo još 13 putnika, te dva vozača, koji su prošli bez povreda. Ranka Lučić (60) iz Herceg Novog, jedna od putnica, zadobila je teške povrede, te je prebačena na Odjeljenje intenzivne njege u fočanskoj bolnici, dok je preostalih 12 smješteno u Centar za hirurgiju i van životne opasnosti su.

"Povrede kod Lučićeve su kontuzione, prelomi zglobnog sistema i povrede unutrašnjih organa. Njeno stanje se prati i nadamo se da ide dobrim tokom i da će sve biti u redu", rekli su u fočanskoj bolnici.

Nesreća kakvu ne pamte stanovnici Foče, ali i okoline, a koja je potresla i cijeli region, dogodila se sat vremena prije ponoći. O težini nesreće govori i podatak da su tijela nastradalih djevojaka izvučena sutradan iza 12 časova, jer su bila prikliještena ispod autobusa.

"Odradili smo šta smo mogli. Kada smo stigli, povrijeđeni su već bili izvučeni, a ujutro smo izvlačili nastradale djevojke, prizor je bio užasan. Ne znam kako se uopšte može dozvoliti da se ovim putem obavlja javni prijevoz. On nema širine ni pet metara, kako bi trebalo", kazao je jedan od članova Spasilačke ekipe "Wolf" iz Foče. Tragičnu smrt Podgoričanki i izvlačenje tijela gledali su njihovi roditelji i porodica. Sa suzama u očima Dragan Medojević, otac poginule Marijane, kazao je da su nestala tri mlada života.

"Meni je kćerka ostala tu, bila je u Francuskoj na skijanju, žalosno, tragedija, tri mlada života su ugašena", ispričao je Medojević.

Rafadija Abdić iz Podgorice tražila je danas kćerku Aminu, koja se sa sestrom Azrom iz Sarajeva za Podgoricu vraćala iz Istanbula.

"Otišle su autobusom u osam časova uveče iz Sarajeva ka Podgorici i čula sam oko ponoći šta se desilo, druga kćerka Azra se ništa ne sjeća, sve se to odigralo filmskom brzinom, u bolnici je, a sad ovdje čekam da mi pronađu drugu kćerku Aminu", ispričala je Rafadija, majka poginule djevojke.

Putnici koji su preživjeli strahovitu tragediju danas su u svojim izjavama za brojne portale izjavljivali da su gledali smrti u oči, spasavali jedni druge, ali da nastradalim djevojkama nije bilo pomoći jer su bile prikliještene.

"U jednom trenutku došli smo do uzbrdice, gdje autobus nije mogao izaći, vratilo ga je nazad i tu se odigrala ova strašna scena. Sletjeli smo u provaliju nekih dvadesetak metara. Pomogao sam jednoj djevojci da izađe gore do puta, zvali smo policiju i oni su odmah došli. Nakon pola sata je došla i Hitna pomoć", kazao je jedan od povrijeđenih putnika.

Nedeljko Nedić iz Rogatice, takođe preživjeli putnik, kazao je da je bio klizav put, te da se autobus počeo prevrtati.

"Vozač autobusa i nekoliko nas pokušali smo da izvučemo te djevojke koje su ostale, ali nije bilo teoretske šanse", kazao je Nedić.

Ramzudin Čaušević iz Živinica nije ni slutio šta će da mu se desiti putujući iz Sarajeva za Tivat.

"Spavao sam kada me je probudilo prevrtanje, ničega se dalje ne sjećam. Čuo sam vrisku, galamu, vapaje za pomoć. Uspio sam nekako da se izvučem, iza mene i ispred mene su bile dvije djevojke, čuo sam da su one podlegle, kako sam ja ostao živ, ni sam ne znam. Našao sam vrata odvaljena dolje u donjem dijelu autobusa i izašao ", ispričao je Čaušević.

Tačan uzrok nesreće do zakldanasnja ovog broja "Nezavisnih" nije bio poznat, međutim, jedino što je uočljivo sa lica mjesta je to da se radi o jednom od opasnijih puteva u BiH, kojim jedva saobraća jedno vozilo.

"Autobus je usljed veoma lošeg stanja na putu, koji je prekriven snijegom i ledom i nije posut sredstvima protiv smrzavanja, skliznuo sa puta u pravcu kanjona Drine. Vozilo je posjedovalo zimsku opremu i tehnički je bilo ispravno", kazao je Goran Baković iz kompanije "Centrotrans".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije