Hronika

U FBiH ukradeno sedam puta više auta nego u RS

U FBiH ukradeno sedam puta više auta nego u RS
U FBiH ukradeno sedam puta više auta nego u RS

BANJALUKA, SARAJEVO - Policajci u FBiH lani su imali mnogo manje izazova zbog krađe vozila u odnosu na godinu ranije, ali ipak mogu da pozavide kolegama u RS, gdje je ova vrsta krivičnih djela višestruko manja.

Dovoljno je navesti da su tokom prošle godine lopovi odvezli 126 automobila u RS, a čak 897 u FBiH, što je sedam puta više i "kusur" koje vozilo.

U proteklih nekoliko godina policija je zadala više jakih udaraca auto-mafiji, ali je statistika i dalje poražavajuća.

Ipak, pozitivni trendovi postoje, pa tako i Federalna uprava policije može da se pohvali da je ova problematika u padu.

"Tokom 2015. otuđeno je 1.100 vozila", kazali su iz FUP-a.

Međutim, u pojedinim kantonima u FBiH bilježi se nepovoljna statistika.

"Tokom 2016. godine na području iz nadležnosti MUP-a Zeničko-dobojskog kantona ukradeno je 57 automobila, a u 2015. ukradena su 54 automobila", potvrdila je za "Nezavisne" Aldina Ahmić, portparol Uprave policije MUP-a ZDK, dodajući da je lani pronađeno 17 ukradenih automobila.

Po njenim riječima, krađe su se uglavnom dešavale u noćnim i ranim jutarnjim satima.

Iz MUP-a RS nam je rečeno da je tokom 2016. ukradeno 126 vozila, što je znatno manje nego godinu ranije, kada su zabilježena 172 slučaja.

Najviše krađa vozila evidentirano je na području CJB Banjaluka, a zatim na području CJB Doboj.

"Nezavisnim" je potvrđeno da su na meti kradljivaca prošle godine u RS najčešće bili golfovi i pasati, a slijede vozila marke mercedes, audi i BMW.

"Najčešće kradu na način da prvo osmotre, opserviraju lokaciju gdje se vozilo nalazi, a to je najčešće parking prostor na javnoj površini, a zatim uz upotrebu podesnog sredstva provale u vozilo i stave ga u pogon, nakon čega se udalje u nepoznatom pravcu", navela je Mirna Miljanović, načelnik Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a RS.

Ukoliko strahujete da bi i vaš ljubimac na četiri točka mogao postati plijen kriminalaca, postoje načini da rizik smanjite.

"Kad napušta vozilo, bilo to makar nakratko, vozač treba da zatvori prozore, ugasi motor, izvuče ključ iz kontakt brave i zaključa vozilo", savjetuju iz CJB Doboj.

U vozilu ne treba ostavljati torbu, novčanik, mobilni telefon, dokumente ili druge vrijedne predmete koji mogu privući lopova. Takođe, automobil ne treba ostavljati duži period na mračnim i pustim mjestima.

"Vlasnik vozila može postaviti dodatnu zaštitnu bravu na upravljač ili polugu za njegovu blokadu. Takođe može ugraditi alarmni uređaj i elektronsku blokadu motora ili ugraditi polugu za blokiranje mjenjača, papučice, kočnice i kvačila", pojašnjavaju iz CJB Doboj.

Pronašli luksuzni porše

Porše macan najskuplje je vozilo koje je prošle godine ukradeno u RS, a dogodilo se to 10. avgusta u Kozluku, na području Zvornika.

Prema izjavi vlasnika, materijalna šteta iznosila je oko 98.000 švajcarskih franaka (oko 174.000 maraka), a nakon sedam dana vozilo je pronađeno.

Šta ako ste bili na meti 

  • Vlasnik treba odmah da obavijesti policiju na dežurni besplatni broj 122.
  • Ako je vozilo obijeno, ne dodirivati i ne sjedati unutra kako se ne bi izbrisali tragovi.
  • Po saznanju da je vozilo ukradeno, vlasnik takođe treba da postupi na sličan način, odnosno da odmah obavijesti policiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije