Hronika

U Tešnju pronađeno oružje mudžahedina?

U Tešnju pronađeno oružje mudžahedina?
U Tešnju pronađeno oružje mudžahedina?

TEŠANJ - Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) otkrili su na području Tešnja veliku količinu zakopanog vojnog naoružanja, municije i eksplozivnih sredstava, i prema prvim informacijama, riječ je o najvećoj količini ubojitih sprava pronađenih od prethodnog rata do danas.

Ubojite sprave iskopane su u šumi na području sela Kaloševići, na nekadašnjoj liniji razgraničenja. Prema riječima Kristine Jozić, policijskog službenika SIPA, porijeklo i namjena biće utvrđeni istragom.

"Aktivnosti na iskopavanju vojnog naoružanja nastavljaju se i procjenjuje se da će potrajati nekoliko dana", kazala je Jozićeva.

Da je riječ o značajnim količinama oružja, potvrđuju i u Tužilaštvu BiH.

"Do sada je pronađena izuzetno velika količna ručnih bacača i eksploziva. Na mjestu pronalaska iskopano je više stotina minsko-eksplozivnih sredstava i ručnih bacača", kažu iz Tužilaštva BiH te napominju da će, zajedno sa pripadnicima SIPA, na ovom slučaju da rade i narednih dana.

Iz Tužilaštva BiH takođe navode da se nastavlja i istraga kako bi bilo otkriveno ko stoji iza skrivanja pronađene količine oružja i eksploziva, ali je za srpsko stanovništvo iz Tešnja sve jasno kao dan.

"To oružje zakopalo je nekadašnje rukovodstvo SDA na čelu sa Šemsudinom Mehmedovićem, koji je za vrijeme proteklog rata bio načelnik tešanjske Stanice javne bezbjednosti (SJB)", ispričao je "Nezavisnim" izvor upućen u istragu, a u Tešnju se neslužbeno saznaje da su ovim oružjem naoružavani mudžahedini, koji su se tokom devedesetih borili u redovima  Armije RBiH.

Sve je to, međutim, tek vrh ledenog brijega, jer je, navodno, jedan dio još ranije otišao u svijet, te su se njime naoružavali pobunjenici.

Naši izvori ističu da je oružje "bilo zakopano upravo po nalogu Mehmedovića", inače aktuelnog poslanika SDA u parlamentu BiH.

"Mehmedović i njegovi saradnici govorili su javno kako su Srbi u Tešnju masovno naoružani. To nije bila istina. Naoružanje koje se nabavljalo bilo je u rukama SDA", tvrdi jedan od nekadašnjih stanovnika s ovog područja, inače Srbin.

Spekuliše se da je "Mehmedović lično naredio da se oružje skladišti, te dio proslijedi za naoružavanje mudžahedina, a potom opet dopuni kako bi imali veliku bazu naoružanja u srcu BiH". Saznaje se, takođe nezvanično, da "Mehmedovića, inače bivšeg ministra unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, terete za ratni zločin".

"Izdavao je naredbe za hvatanje Srba i njihovo privođenje, te je lično učestvovao u nekim ispitivanjima i iznuđivanju priznanja od srpskih civila, koje je prisiljavao da služe u takozvanoj Armiji RBiH, a potom im onemogućavao napuštanje područja opštine Tešanj", zaključuje naš sagovornik.

Ali, kako bi se kockice posložile, treba podsjetiti da brojni dokumentovani zločini protiv srpskog stanovništva u BiH u proteklom ratu već godinama sakupljaju prašinu u Tužilaštvu BiH, poput slučaja "Atif Dudaković" i "Dobrovoljačka ulica". Srpske porodice žrtava, poznato je, traže pravdu.

"Iza svega stoji politički uticaj na Tužilaštvo i Sud BiH, pri čemu Srbi bivaju osuđeni, a predmeti koji se vode protiv Bošnjaka guraju se pod tepih. Jedan od primjera političkog pritiska je i slučaj Mehmedovića, visokopozicioniranog funkcionera SDA, zastupnika i zamjenika predsjednika Kluba zastupnika SDA u Parlamentu BiH", kaže naš izvor.

Ipak, kako nezvanično saznajemo, klupko oko Mehmedovića sve je tanje. SIPA, iz koje juče nisu željeli da otkrivaju detalje, navodno sprovodi istragu o zatvaranju i zlostavljanju srpskih civila od proljeća do jeseni 1993. na području Tešnja.

Šemsudin Mehmedović, navodno, lično naredio da se oružje skladišti

"Tada su gotovo svi Srbi napustili ovu opštinu zbog represije koja je provođenja prema njima od strane pripadnika Stanice javne bezbjednosti Tešanj, na čijem je čelu bio Mehmedović", ističe naš izvor.

Nije višak podsjetiti da su članovi Ekspertskog tima za borbu protiv terorizma ranije upirali prst u Mehmedovića, za kojeg su kazali da u "policijskom izvještaju stoji da ništa nije preduzeo protiv mudžahedina koji su mu za vrijeme rata donijeli četiri odsječene glave u Policijsku stanicu Tešanj".

Navodno, SIPA je tokom istrage došla do saznanja da su pripadnici SJB Tešanj počinili ratni zločin, odnosno pritvaranje i zarobljavanje Srba, po izbijanju rata u BiH, a po naredbama upravo Mehmedovića, i to sve pod izgovorom da je srpsko stanovništvo u ovoj opštini "masovno naoružano" (što je dosadašnjom istragom opovrgnuto).

Istragom su, tvrde naši izvori, otkriveni i direktni počinioci ovog krivičnog djela, "koji su postupali pod direktnom palicom Mehmedovića te počinili ratni zločin primjenom psihičke i fizičke sile prema građanima srpske nacionalnosti, od kojih je jedan Srbin i smrtno stradao".

"Nije jasno zašto Tužilaštvo ovaj predmet ne rješava, jer je riječ o funkcioneru državnog parlamenta", ističe naš sagovornik.

Inače, osim što mnogi već godinama ponavljaju da Tužilaštvo BiH i Sud BiH procesuiraju ubjedljivo najviše Srba, odranije je poznato da je BiH u fokusu zbog naoružavanja i ilegalnog izvoza oružja u zemlje pod embargom. Uporedo s tim vodi se i istraga protiv pojedinaca iz Ministarstva odbrane BiH, a zbog ilegalne prodaje oružja iz naše zemlje.

Podijeljeni hekleri i granate

Šemsudin Mehmedović, funkcioner SDA, i ranije je bio u fokusu javnosti, i to zbog navodne podjele oružja građanima, zbog čega je protiv njega vođen sudski proces.

Mehmedović je, prema optužnici koju su ranije objavili mediji, naredio da se iz policijskog magacina u Zenici dislocira 500 pušaka argentinki i 50 heklera, 38.000 metaka kalibra 7,62 mm i 90 granata za RPG. Oružje i municija su podijeljeni na području Zenice i Tešnja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije