Hronika

Uhapšen poslovođa u Unsko-sanskim šumama

Uhapšen poslovođa u Unsko-sanskim šumama
Uhapšen poslovođa u Unsko-sanskim šumama

BOSANSKI PETROVAC - Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) u nastavku akcije "Koverta" uhapsila je Fahrudina Sirću, poslovođu Šumskog privrednog društva (ŠPD) "Unsko-sanske šume" u Bosanskom Petrovcu.

Sirćo je uhapšen u četvrtak, a sumnjiče ga za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja, protivzakonito posredovanje i primanje mita.

Iz SIPA su, navodeći inicijale, kazali da je tokom hapšenja Sirće pretreseno nekoliko objekata u Petrovcu.

"Akcija hapšenja osumnjičenog izvedena je po naredbi Kantonalnog suda u Bihaću i Kantonalnog tužilaštva", saopštili su iz SIPA.

Izvor "Nezavisnih" blizak istrazi kazao je da su u okviru akcije pretresene prostorije ŠPD "Unsko-sanske šume" u Petrovcu i kancelarija Sirće.

"Sirćo je umiješan u malverzacije u vezi s uzimanjem novca od pripravnika i vlasnika pilana kako bi dobili dozvolu prilikom sječe šume", kazao je naš izvor.

Zlatko Hujić, načelnik opštine Petrovac, nije htio komentarisati ova hapšenja i samo je kazao da će se boriti da se "šume vrate Petrovcu".

Podsjećamo, zbog ovih malverzacija 11. juna uhapšen je Đevad Muslimović, direktor ŠPD "Unsko-sanske šume", i njegov vozač  Hajrudin Pehlivanović.

Dva dana ranije pao je i Enes Karić, zamjenik upravnika Šumarije "Sana", kod kojeg su pripadnici SIPA pronašli 20.000 KM - obilježenih novčanica, a koje je dobio od jednog bihaćkog vlasnika pilane.

Prema nezvaničnim informacijama, Pehlivanović, pritisnut dokazima SIPA, "propjevao" je o korupciji u "Unsko-sanskim šumama".

"Vozač je bio 'poštar' koji je nosio koverte, a organizator direktor Muslimović. Radilo se o 'masnim' ciframa vezanim za dobivanje tendera i lotova u šumama kojima gazduje ovo preduzeće", kazao je ranije izvor blizak istrazi.

Navodno, nije se mogao dobiti šumski odjel za sječu bez podmićivanja, u šumama Unsko-sanskog kantona.

U ovoj akciji 25. juna zbog sprečavanja dokazivanja i uticaja na svjedoke uhapšen je i Esad Mešić, šumar iz Petrovca. On je suvlasnik pilane u Petrovcu i radi kao šumar u šumama USK. Nakon hapšenja direktora ovih šuma on je navodno uticao na svjedoke u cilju sprečavanja dokazivanja korupcije i malverzacija.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije