Hronika

Uhapšen sin Ramiza Delalića Ćele

Uhapšen sin Ramiza Delalića Ćele
Uhapšen sin Ramiza Delalića Ćele

SARAJEVO - Osamnaestogodišnji Benjamin Delalić i godinu dana stariji Kemal Fazlić uhapšeni su u utorak u Sarajevu zbog sumnje da su ranili Eldina Bitićija zvanog Tica (23), saopšteno je iz MUP-a Sarajevskog kantona.

"Lica s inicijalima B.D. i K.F., oba iz Sarajeva, uhapšeni su oko 11.30. Nad njima se vrši kriminalistička obrada u skladu sa dogovorom s tužiteljem Kantonalnog tužilaštva. Nakon saslušanja biće predati tužiocu", kazao je Irfan Nefić, glasnogovornik sarajevskog MUP-a.

Bitići, koji slovi kao jedan od vođa navijača Fudbalskog kluba Željezničar, ranjen je u pucnjavi u ponedjeljak oko 20 sati, nedaleko od osnovne škole u sarajevskom naselju Dobrinja.

Policija sumnja da je na Bitićija pucao Benjamin Delalić, sin policiji dobro poznatog Ramiza Delalića, koji je ubijen 2007. godine, dok je Fazlić u vrijeme pucnjave bio u društvu s mlađim Delalićem.

Bitići je pogođen u rame. Ljekarski je zbrinut u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), ali je u ponedjeljak navečer samovoljno napustio bolnicu.

"On je zadobio ustrelnu ranu u rame. Metak mu je ostao u tijelu. Ljekari su predlagali hospitalizaciju i vađenje metka iz tijela, ali je on to odbio i napustio bolnicu", rekla je Biljana Jandrić, glasnogovornica KCUS.

U policiji nisu željeli spekulisati o mogućim motivima ove pucnjave, u kojoj je povrijeđen Eldin Bitići. Niko nije htio govoriti ni da li je Eldin Bitići u srodstvu sa Ljirimom Bitićijem s Kosova, koji je sumnjičen za ubistvo Ramiza Delalića Ćele i koji je nedostupan organima gonjenja BiH.

Benjamin Delalić i Eldin Bitići odranije su policiji poznati po kriminalu. Protiv Bitićija je Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu 2007. godine, dok je bio maloljetan, podiglo optužnicu zbog ucjene i uništavanja tuđe stvari. Bio je osumnjičen da je od vlasnika kineskih prodavnica tražio reket te da je zapalio jedno skladište kada mu nisu dali traženi novac.

Mlađi Delalić krajem avgusta prošle godine u sarajevskom "Bezistanu" pucao je u pravcu Almera Inajetovića, koji je bio u društvu Harisa Drlje. Umjesto Inajetovića, upucao je tri slučajna prolaznika, Mladena Njeganovića iz Rogatice, Alena Šumana iz Sarajeva i Freda Tamihatua iz Holandije.

Nakon pucnjave je nekoliko dana bio u bjekstvu, odakle se javljao na fejsbuk profilu s porukom "tvrdim da sam nepobediv", rečenicom koju je koristio srbijanski kriminalac Kristijan Golubović.

Kratko je bio zadržan u pritvoru ali je pušten s obzirom na to da je bio maloljetan. Kantonalno tužilaštvo je zbog ove pucnjave sudiji za maloljetnike uputilo prijedlog za odgojnu mjeru pojačanog nadzora organa socijalne službe. Sudija za maloljetnike još nije odgovorio na ovaj zahtjev u vezi s Benjaminom Delalićem.

Iz Općinskog suda u Sarajevu jučer nismo mogli doći do saznanja o ovom slučaju jer se slučajevi o maloljetnicima ne komentarišu.

Dosije Benjamina Delalića

28. avgust 2010. u Sarajevu ranio tri slučajna prolaznika

1. septembar 2010. predao se policiji u pratnji advokata

18. januar 2011. tužilaštvo predložilo pojačane odgojne mjere za Delalića

24. januar 2011. učestvovao u pucnjavi na Dobrinji

25. januar 2011. uhapšen zbog pucnjave

Vezana vijest:

Ćelin sin ranio vođu navijača

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije