Hronika

Uhapšen vođa vehabija u BiH

Uhapšen vođa vehabija u BiH
Uhapšen vođa vehabija u BiH

SARAJEVO - Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH uhapsila je danas efendiju Bilala Bosnića iz Bužima, kod Bihaća, i još petoricu njegovih saradnika, osumnjičenih za terorizam, potvrdio je "Nezavisnim" izvor blizak istrazi.

U akciji su učestvovali i inspektori Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA).

"Nezavisnim" je potvrđeno da su osim Bosnića uhapšeni Rusmir Kadrispahić, imam iz Zavidovića, Edin Zukić i Refik Talović te još dvojica, čiji identitet nije poznat.

Nakon hapšenja Bosnića i ostalih izvršeni su pretresi objekata u kojima su oni boravili na području Sarajeva, Zavidovića, Živinica, Banovića, Gornje Maoče i Bužima. Potvrđeno je da je pretreseno ukupno osam stanova i drugih objekata.

Naš izvor je objasnio da je Bosnić označen kako jedan od vođa terorista u BiH, a njegovi govori u vezi s pozivanjima na džihad i sveti rat dostupni su i na internetu.

Bosnić je najpopularniji propovjednik među selefistima u BiH i poznat je javnosti i dijaspori zbog brojnih video-snimaka postavljenim na YouTubeu u kojima govori protiv SAD, Zapada i drugih "nevjernika".

Živi u Bihaću i putuje širom zapadne Evrope, gdje drži predavanja i ustanovljuje nove džamije.

Video-snimci predavanja koje je održao u Austriji, Njemačkoj, Holandiji, Italiji, Švajcarskoj i zemljama bivše SFRJ mogu se pronaći na internetu.

Osumnjičeni Rusmir Kadrispahić postao je "poznat" nakon što je u oktobru 2007. godine kada je nakon deportacije Arapa koji su bili pripadnici Armije BiH uputio prijeteći video-snimak političkim i vjerskim liderima Bošnjaka u BiH.

Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, kratko je juče naveo da se akcija sprovodi po nalogu Tužilaštva BiH, ali detaljnije informacije u vezi s akcijom hapšenja osumnjičenih nije naveo.

"Nezavisnim" je potvrđeno da su uhapšeni sprovedeni na kriminalističku obradu u SIPA.

Akcija SIPA i OBA izvršena je sa ciljem prikupljanja materijalnih dokaza koji mogu biti dovedeni u vezu sa terorizmom.

Uhapšeni će nakon saslušanja u prostorijama SIPA, uz izvještaj o krivičnom djelu javno podsticanje na terorističke aktivnosti, a u vezi sa krivičnim djelom terorizma, biti predati na dalje postupanje Tužilaštvu BiH.

"Navedene aktivnosti policijski službenici SIPA su poduzimali po naredbama Tužilaštva BiH i Suda BiH, a shodno obavezama proisteklim iz Strategije za prevenciju i sprečavanje terorizma u BiH", saopšteno je juče iz SIPA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije