Hronika

Zastrašivali srpske povratnike u selu Lušci Palanka

Zastrašivali srpske povratnike u selu Lušci Palanka
Zastrašivali srpske povratnike u selu Lušci Palanka

SANSKI MOST - Nepoznata lica s dugim bradama su u noći sa 13. na 14. januar uznemiravala dvije srpske povratničke porodice u selu Lušci Palanka, u opštini Sanski Most, lupajući šakama po vratima.

Upozorila je na to Koalicija udruženja izbjeglica u Srbiji iz koje su istakli da su zbog toga porodice pozvale lokalnu policiju koja je izvršila uviđaj, ali da su se nakon odlaska policije nepoznata lica vratila i nastavila s lupanjem. Tom prilikom su, kako je navedeno u saopštenju, ta lica, koja izgledom podsjećaju na pripadnike vehabijskog pokreta, čak i razbila prozor na jednoj od kuća.

Iz tog razloga ova koalicija je javnosti uputila upozorenje da nepoznata lica već duže vrijeme uznemiravaju srpske povratnike u selima opštine Sanski Most, zbog čega je izrazila protest i zatražila od nadležnih vlasti da što prije otkriju počinioce. U tom svom saopštenju su istakli da su u ranijem periodu uznemiravani i srpski povratnici u selima Lipnik, Mrkalji, Gornji i Donji Podovi, te u dijelovima Tomine.

"Očigledno je riječ o smišljenoj i organizovanoj akciji kojom se želi poslati poruka srpskim povratnicima da nisu dobrodošli na ovo područje i odvratiti preostale srpske izbjeglice od povratka u navedena sela", ocjenjuje Koalicija.

Oni su izrazili protest zbog činjenice da nepoznata lica u dužem vremenskom periodu, nekažnjeno, uznemiravaju srpske povratnike i traže od nadležnih organa da, što prije, otkriju počinioce i osiguraju mir i bezbjednost za sve građane opštine Sanski Most, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost. Međutim, u lokalnoj policijskoj stanici "spuštaju" loptu i ističu da srpski povratnici nisu uznemireni i da su bezbjedni.

Ipak, istakli su da su 13. januara u 21.30 zaprimili prijavu lica M.D., koje je ih je obavijestilo da mu dva nepoznata lica hodaju oko kuće i lupaju na prozor. Kažu da su policajci odmah izašli na lice mjesta, ali da u blizini te kuće nisu pronašli nikakva lica niti tragove, kao i da nije bilo oštećenja imovine na kući. Prema njihovim riječima, pripadnici policije će u narednom periodu nastaviti pojačan obilazak povratničkih kuća, ali tvrde da ovakvih i sličnih slučajeva uznemiravanja srpskih povratnika na području Lušci Palanke nije bilo do sada.

Kako smo uspjeli saznati u policiji, na području Lušci Palanke nema pripadnika vehabijskog pokreta, ali oni bivaju uočeni u tranzitu i kretanju prema Bosanskoj Krupi i Bihaću, te tada bivaju kontrolisani, ali da nisu evidentirani napadi na srpske povratnike sa njihove strane. U razgovoru sa nekoliko mještana Lušci Palanke nismo uspjeli saznati bilo kakve detalje u vezi s ovim događajem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije