Intervju

Anto Nobilo: Nemate kome tužiti Hrvatsku za agresiju

Anto Nobilo: Nemate kome tužiti Hrvatsku za agresiju
Anto Nobilo: Nemate kome tužiti Hrvatsku za agresiju

Anto Nobilo, poznati zagrebački advokat i branilac generala HVO-a Tihomira Blaškića, vjeruje da bi sutrašnjom presudom Tribunala čelnicima nekadašnje Herceg Bosne moglo biti potvrđeno da je Hrvatska tokom proteklog rata nedvojbeno bila agresor u BiH.

Nobilo, međutim, smatra da to ne bi ozbiljnije naštetilo Hrvatskoj te da eventualna tužba BiH protiv Hrvatske za agresiju nije moguća.

"U međunarodnom pravu nije utvrđena nadležnost nijednog suda za agresiju. Dakle, agresivni rat kao takav nije sankcioniran, nažalost, vjerojatno na insistiranje velikih sila", ističe Nobilo.

NN: Kakvu presudu Haškog tribunala očekujete u procesu protiv šestorice čelnika nekadašnje Herceg Bosne?

NOBILO:Vrlo je nezahvalno predviđati, a i nisam bio u mogućnosti da pratim suđenje i da vidim kako se postupak razvija. Međutim, na temelju ranijih presuda koje se odnose na sukob Bošnjaka i Hrvata u Bosni i Hercegovini mogu predvidjeti da će se i u ovoj presudi potvrditi da se radilo o međunarodnom oružanom sukobu, a to u sebi sadrži definiciju da je Hrvatska bila agresor u BiH. Dakle, to je nešto što možemo očekivati, a za sve ostalo jednostavno treba pričekati presudu pa ćemo vidjeti da li su ljudi krivi ili nisu, ako jesu, zašto su, i tako dalje.

NN: Da li bi takva presuda mogla napraviti probleme Republici Hrvatskoj uoči ulaska u EU i kako bi se ona odrazila na odnose u regionu i proces pomirenja?

NOBILO:Mislim da ne. Vidite, mediji i javnost nekako kratko pamte, postoji cijeli niz presuda bosanskim Hrvatima gdje je utvrđen međunarodni oružani sukob. To ni na koji dramatičan način ne bi poremetilo odnose, a s druge strane, ovo su događaji od prije 20 godina. Život ide dalje, a prevelike su i prebrojne veze između Hrvatske i BiH da bi moglo doći do nekog teškog poremećaja. Jednostavno, to je činjenica koja se desila u povijesti, s njom se treba suočiti, a hrvatska država je preko svojih najviših predstavnika već izrazila žaljenje. Mi moramo osuditi te događaje iz hrvatske povijesti, ali u nekom aktualnom smislu ne bih rekao da to može poremetiti odnose u regiji.

NN: Vjerujete li da bi takva presuda mogla biti osnov za eventualnu tužbu BiH protiv Hrvatske za agresiju, da je takav scenarij moguć?

NOBILO:Nije moguć iz jednostavnog razloga što u međunarodnom pravu nije utvrđena nadležnost nijednog suda za agresiju. Dakle, agresivni rat kao takav nije sankcioniran, nažalost, vjerojatno na insistiranje velikih sila. Tako da nemate kome tužiti Hrvatsku za agresiju. Po meni, Hrvatska je također pribjegla isto lošem rješenju, pa je tužila Srbiju za genocid. A faktički je htjela tužiti za agresiju, za ukupno djelovanje Srbije prema Hrvatskoj, ali nije imala gdje. Onda su pribjegli opet lošem rješenju - tužbi za genocid, a genocida nije bilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije