Intervju

Bogdanić: Za neredovne plate krivična odgovornost

Bogdanić: Za neredovne plate krivična odgovornost
Bogdanić: Za neredovne plate krivična odgovornost

Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, u intervjuu za "Nezavisne novine" najavio je da nedomaćinsko poslovanje neodgovornih direktora zdravstvenih ustanova više neće biti tolerisano i da će svi oni koji ne budu redovno isplaćivali bruto plate radnicima krivično odgovarati.

"U ustanovama gdje Vlada RS nije osnivač direktori će sami morati naći rješenje kako redovno isplaćivati plate i poreze. Kada su u pitanju nova zapošljavanja, ne kažemo da neće biti zapošljavanja, biće ih, ali uz prethodnu saglasnost Ministarstva", istakao je Bogdanić.

On je najavio i da je Vlada RS već počela da rješava problem penzionisanja zdravstvenih radnika koji su stekli uslove za penziju, a kojima nisu uplaćeni doprinosi.

NN: Šta sve podrazumijeva zaključak Vlade RS o rješavanju nagomilanih problema u zdravstvu?

BOGDANIĆ: Odluka Vlade RS u vezi s rješavanjem problema u zdravstvu podrazumijeva i izmjenu zakonske regulative. Prvo smo morali da zaustavimo zapošljavanje jer je poznato da Vlada RS nije osnivač svih zdravstvenih ustanova i automatski ne može da kontroliše zapošljavanje u tim ustanovama. Mi smo kroz zaključak Vlade obavezali direktore da ne zapošljavaju nove radnike i da za produženje postojećih ugovora moraju tražiti saglasnost Ministarstva. Mi nismo zabranili zapošljavanje već ograničili, pa tamo gdje to bude stvarno potrebno mi ćemo odobriti zapošljavanje i novih radnika i produženje postojećih ugovora.

NN: Imate li podatke koliko su zdravstvene ustanove prošle godine zaposlile novih radnika?

BOGDANIĆ: Tačan podatak o broju novih radnika nemam, ali nešto značajno u odnosu na 2013. godinu nije povećan broj, ali nije došlo ni do smanjenja broja zaposlenih.

NN: Da li će doći do rezova u broju zaposlenih?

BOGDANIĆ: Mi ćemo penzionisanjem 250 zdravstvenih radnika smanjiti broj radnika na jedan prirodan način, zatim imamo oko 1.000 radnika koji rade na određeno vrijeme i tu će ići jedna racionalizacija. Problem imamo s nemedicinskim osobljem, kojeg ima puno i tu će direktori odlučiti kako će to riješiti.

NN: Kada je u pitanju zapošljavanje koji kadar se najviše zapošljava?

BOGDANIĆ: Najviše je bilo zapošljavanja srednjeg medicinskog kadra jer tu dosta njih ide na trudnička i druga bolovanja i ta bolovanja upravo i čine problem u zdravstvu.

NN: Spomenuli ste penzionisanje radnika. Kako će to biti riješeno?

BOGDANIĆ: U narednom periodu doznačićemo sredstva za penzionisanje svih zdravstvenih radnika koji su ostvarili uslove za penziju, a kojima nisu uplaćeni doprinosi, tako što ćemo uplatiti oko tri miliona maraka i svi će se moći penzionisati.

NN: Kada su u pitanju ogromni dugovi za doprinose, kako će to biti riješeno?

BOGDANIĆ: Problem dosadašnjih obaveza nastalih neplaćanjem poreza i doprinosa bilo je teško reprogramirati zato što je predmet obezbjeđenja sredstava bio definisan tako da su direktori morali da zalažu objekte koji nisu katastarski riješeni, pa smo mi onda morali pojednostaviti način reprogramiranja obaveza.

NN: Direktori kažu da reprogram duga neće biti baš moguće sprovesti?

BOGDANIĆ: Nije bilo moguće ni da se naprave toliki dugovi da se vodilo računa, a napravljeni su. Kada mi imamo situaciju da od ukupno 54 doma zdravlja u RS njih samo 14 plaća redovno doprinose, znači da ovi koji nisu plaćali negdje prave grešku i sad je na njima da to isprave. Oni moraju sa svojim radnicima sjesti i riješiti to. Mi više nećemo tolerisati takvo ponašanje i zakon će mijenjati to, pa tamo gdje direktor ne bude plaćao bruto platu snosiće krivičnu odgovornost. Ako su oni spremni i dalje da tako nastave, ja nemam ništa protiv.

NN: Da li će biti smjena direktora koji ne budu plaćali doprinose? Koje su sankcije predviđene?

BOGDANIĆ: Sankcije će biti to da će takvim direktorima biti blokirani računi...

NN: Tu opet najviše trpe radnici...

BOGDANIĆ: Mi nemamo mehanizme da smijenimo direktora doma zdravlja jer su osnivači tih ustanova opštine. Ako ne bude isplaćivana bruto plata, nezadovoljni radnici će onda izvršiti pritisak na opštinu koja je i zaposlila višak radnika, a opština na direktora.

NN: Ako se od januarske plate moraju uplaćivati prvo doprinosi pa plate, odnosno bruto plate i ako znamo da dosad doprinosi nisu uplaćivani, da li je za očekivati da sada plate kasne?

BOGDANIĆ: Naša namjera nije da kasni plata već da direktori racionalizuju svoje poslovanje, jer ako bolnice u Trebinju, Zvorniku i Bijeljini mogu da posluju pozitivno, ne vidim razlog zašto to ne bi mogle i ostale. Tu ili je problem loše ugovoranje ili loša sistematizacija. Direktori su ti koji će morati sami to riješiti. Oformili smo tim koji se sastoji od direktora koji će zajedno pokušati sagledati zašto je u jednoj ustanovi nešto dobro, a u drugoj loše i iz te analize će se vidjeti gdje griješe direktori koji prave gubitke.

NN: Da li imate podatke da pojedine zdravstvene ustanove duguju ogromna sredstva dobavljačima za lijekove?

BOGDANIĆ: Nemam tačne podatke koliko duguju, vjerovatno ima i toga, zato ćemo i da kontrolišemo javne nabavke. Naglasio bih da je opredjeljenje i Ministarstva i Vlade da se fokus stavlja na osiguranika i pacijenta. Sredstva koja ćemo prikupljati u narednom periodu u prvoj mjeri će biti namijenjena za prevenciju liječenja.

Kontrola javnih nabavki

NN: Na koji način će biti kontrolisane javne nabavke?

BOGDANIĆ: Zaključkom Vlade RS definisano je da će sve ustanove prije raspisivanja tendera morati dostaviti specifikaciju za javnu nabavku da bi dobile saglasnost od Ministarstva. Mi ćemo na taj način nakon nekog vremena znati kolika je potrošnja lijekova antibiotika u bolnici u Trebinju, u Zvorniku i u ostalim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije