Intervju

Branislav Mitrović: Zgrada iz BiH među tri najbolje na svijetu

Branislav Mitrović: Zgrada iz BiH  među tri najbolje na svijetu
Branislav Mitrović: Zgrada iz BiH među tri najbolje na svijetu

Građevina arhitekte Branislava Mitrovića istakla se na Međunarodnoj graditeljskoj nagradi u Meksiku, matičnoj zemlji kompanije CEMEX, među više od 700 projekata, od kojih mnogi nose potpis najboljih arhitektonskih biroa na svijetu.

 Višegradski projekat je spoj drveta i kamena, složenih na tradicionalni način hercegovačkih majstora, uklopljen u arhitekturu obližnjeg Andrićgrada. S arhitektom Mitrovićem razgovarali smo o konceptu ovog kompleksnog projekta i trenutno arhitektonski najviše rangirane poslovne zgrade u BiH.

NN:  Za Vas je bilo važno da se koriste drvo i kamen kao lokalni materijali. Da li ste zadovoljni konačnim izgledom objekta?

MITROVIĆ:  Kamen i drvo birali smo u skladu sa sopstvenim projektantskim stavom i odnosom prema prirodnim, domaćim materijalima, a sve se to nekako poklapa sa globalno proklamovanom idejom održivog razvoja, ako je prihvatimo široko. Na takvu odluku naročito su uticale tradicija lokalnog građenja i prethodne odluke profesora Kusturice da gradi u drvetu (Drvengrad) i u kamenu (Kamengrad) Andrićgrad. Želeli smo da svojim arhitektonskim izrazom i vizijom istaknemo kvalitet i prednosti upotrebe lokalnih materijala, a tako doprinesemo njihovom novom čitanju.

NN:  Kako je na Vas uticala činjenica da se objekat nalazi u neposrednoj blizini građevine koja ima tako značajno mjesto u srpskoj istoriji i kulturi, kao i da će na jedan poseban način i postati dio te građevine?

MITROVIĆ: Most na Drini - stara Ćuprija iz Andrićeve sage, imala je pojavno nevidljiv, ali presudan uticaj na tok razmišljanja, projektovanja i konačno građenja ovog objekta. Kroz ceo proces se prožimaju: i istorija i literatura i usud porekla, arhitektura i arhikultura... sveprisutna hemija življenja i trajanja na ovim surovim prostorima.

NN:  S obzirom na nepovoljne uslove na domaćem tržištu, kako zadržati slobodu i integritet u radu?

MITROVIĆ: U periodima nepovoljnih uslova na arhitektonskom tržištu, slično aktuelnom trenutku, kada želite da izbegnete diskontinuitet u profesionalnom delovanju, nalazimo alternativna polja rada u profesiji.

U takvom periodu sam prenosio težište rada na arhitektonske konkurse, koji su u mojoj arhitektonskoj praksi inače veoma značajan sistem rada.

Prema mom mišljenju, arhitektonski konkursi su dinamičan poligon istraživanja arhitekture, gde imate potpunu autonomiju i slobodu odluke u promociji novih i radikalnih ideja.

Naša građevina u prvoj garnituri svjetskih arhitekata

NN:  Šta za Vas predstavlja treće mjesto na Međunarodnom takmičenju "CEMEX Building Award" u Meksiku?

MITROVIĆ: Zbog izuzetno jake i renomirane konkurencije i oko 700 kandidata u tri kategorije, nagrada na Međunarodnom takmičenju "CEMEX Building Award" jedna je od meni lično najznačajnijih. Arhitektonskim rečnikom govoreći, to znači da smo pozicionirani pored najznačajnijih iz prve garniture svetskih arhitekata. To je veliko ohrabrenje i podstrek, kako nama lično, tako i sredini u kojoj je nastao ovaj objekat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije