Intervju

Čović: Nagrada mi je dokaz da je moj put ispravan

Čović: Nagrada mi je dokaz da je moj put ispravan
Čović: Nagrada mi je dokaz da je moj put ispravan

Dr Dragan Čović, novoizabrani hrvatski član Predsjedništva BiH, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora, krovne institucije bh. Hrvata i predsjednik HDZ BiH, proglašen je za ličnost godine u izboru "Nezavisnih novina".

 U intervjuu govori o tome šta mu ovo priznanje znači, kako sarađuje s drugim članovima Predsjedništva BiH, što su mu prioriteti, odnosima sa SNSD-om i drugim strankama.

NN: Proglašeni ste ličnošću godine. Kako gledate na ovo priznanje i šta Vam ono predstavlja?

ČOVIĆ: Za mene je svako priznanje koje sam dobio pokazatelj da je put mog djelovanja, rada i zalaganja ispravan. Tako i ovo! Kao što sam i rekao tijekom proglašenja u Banjaluci, ova nagrada obvezuje i mene i sve moje suradnike, predstavnike u vlasti na još veći rad, predanost i ustrajnost da napravimo bolji ambijent za život i budućnost u BiH. Meni i svima u BiH zajednički cilj treba da bude da radimo na izgradnji moderne i europske BiH po mjeri njena tri naroda i svih građana. Mogu samo reći da će moje političko djelovanje i dalje biti tako usmjereno. Dobiti jedno ovakvo priznanje i biti proglašen osobom godine u ovako složenoj i kompliciranoj BiH u kojoj se sve vaga, sve ima drugačije konotacije i vrijede pravila kao nigdje u svijetu - velika je čast. Zahvaljujem "Nezavisnim novinama".

NN: Dobitnik ste ovakvog priznanja kao zagovornik izgradnje bolje BiH, tolerantnijeg i ravnopravnijeg društva. Vaša borba neće stati!?

ČOVIĆ: Kao što sam i rekao, naša borba tek slijedi. Ponavljam, samo zajedno i tu Hrvati prednjače, možemo postići da se u BiH svi osjećaju komotno, da je osjećaju istinski svojom državom. Iskreno sam uvjeren da BiH ima svoju budućnost. Stalo nam je do ove države, tu živimo i želimo napredak. To nije moguće bez istinske jednakopravnosti. Ako se na slične načine kao do sada bude pokušavalo Hrvate izbacivati danas iz vlasti, sutra iz drugih zajednica, BiH nema budućnost. Urušit će je upravo oni koji se bave ovakvim manipulacijama.

NN: Nagradu ste dobili u Republici Srpskoj. Hrvata je nakon rata sve manje na ovim prostorima. Kako to poboljšati?

ČOVIĆ: Moramo zaštititi ove krajeve da se ovdje može lakše živjeti. Hrvati na ovim prostorima imaju stoljetnu tradiciju života. Moramo pomoći da se naši ljudi u Posavini i Republici Srpskoj vraćaju i ostaju živjeti na svojoj zemlji. Vjerujem da su tisuće obnovljenih kuća i ono što ćemo obnoviti u budućnosti dobar put. Nismo savili leđa ovdje, nismo se ponizili, niti bilo kome služimo. Danas imamo mnogo pustih sela i njiva, a ja sam uvjeren da sutra može biti mnogo više i dječjeg plača i da crkve budu punije. Predsjednici i zastupnici HDZ-a i HNS BiH moraju se zauzimati za obnovu i povratak Hrvata u svoja ranija mjesta življenja u cijeloj BiH.

NN: Nedavno ste izabrani za hrvatskog člana Predsjedništva. Dugo je ta pozicija bila predmet zloupotreba, na šta ste i upozoravali. SDP je u dva navrata glasovima Bošnjaka izabrao hrvatskog člana Predsjedništva. Je li to vrijeme iza nas?

ČOVIĆ: Pokazalo se kako je taj put bio pogrešan. Činjenica da su Bošnjaci birali Hrvatima člana Predsjedništva BiH je bila porazna i više se ne smije ponoviti. Samo s legitimnim predstavnicima naroda u Predsjedništvu BiH možemo doći u poziciju da kroz tu instituciju vodimo i reformske procese u zemlji. Sada, nakon osam godina, hrvatski narod u BiH dobio je prigodu izabrati legitimnog hrvatskog člana Predsjedništva. To otvara mogućnost traženja konačnog rješenja jednakopravnosti tri naroda u BiH, a i za prezentiranje stavova o BiH u kojima će biti do kraja artikulirani i interesi hrvatskog naroda u mnoštvu prigoda koje pruža ova funkcija. Stoga je jedan od naših prioriteta za 2015. donijeti izborni zakon koji će eliminirati diskriminacije i osigurati da svaki konstitutivni narod bira svoje predstavnike, kako u Predsjedništvu, tako i u domovima naroda.

NN: Kako sarađujete sa drugom dvojicom članova Predsjedništva BiH: Mladenom Ivanićem i Bakirom Izetbegovićem?

ČOVIĆ: Već na početku smo se dogovorili kako ćemo zajednički raditi, pokušati se u vezi sa svim dogovarati. Ključ uspjeha naše suradnje će biti ako budemo znali rješavati probleme kompromisom. Prvi tjedni zajedničkog rada s gospodinom Ivanićem i gospodinom Izetbegovićem su prošli izrazito dobro i korektno. Kao što sam i ranije naglašavao, moramo vratiti vjeru u institucije BiH, prije svega Predsjedništva, i mi, članovi Predsjedništva BiH, moramo u tome prednjačiti. Nužno je da predstavljamo svoju domovinu, da nam se ne dogodi da izlazimo među svjetske dužnosnike s različitim stavovima kakvi su npr. nekada bili u Vijeću sigurnosti ili UN-u. Vjerujem da nas trojica kolega u Predsjedništvu prepoznajemo tu osjetljivost i da ćemo uspjeti eliminisati bilo kakve rasprave koje bi mogle štetiti interesima i ugledu BiH u svijetu.

NN: Vaša stranka sa SNSD-om ima partnerski odnos. SNSD sada nije dio parlamentarne većine na državnom nivou. Kako na to gledate?

ČOVIĆ: Konstituiranjem Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH iskristalizirana je i nova većina na državnoj razini. Savez za promjene će biti dio te većine, a SNSD nakon dugo vremena prelazi u oporbu. Od početka pregovora o konstituiranju vlasti nakon izbora zagovarao sam da se vlast uspostavi na principu vertikale od najniže do najviše razine, odnosno da u županijama, entitetima i na državnoj razini imamo iste partnere jer ćemo inače imati blokade. Nedavno sam imao razgovore s Miloradom Dodikom u Banjaluci. Dodik nastupa s pozicije RS, ja s potpuno druge i razumijemo se. SNSD je pobjednik među svojim narodom i, kako vidimo, vlast u Republici Srpskoj na čijem su čelu će uskoro biti i konstituirana, a cijeli proces završen. SNSD ima i svoje zastupnike u parlamentu BiH, ostat će u toj mjeri prisutan na državnoj razini. S druge strane, koalicija stranaka okupljena oko HNS-a je izborni pobjednik među Hrvatima. Dio smo vlasti i ne možemo sebi dopustiti da nam se ponove protekle četiri godine kada smo grubom igrom izbačeni iz vlasti i izgubili mnogo toga. Bilo bi dobro da imamo stabilnu vlast u BiH, da su izborni pobjednici u narodima dio vlasti na svim razinama, ali dogovori, potpisani sporazumi govore da će biti drugačije. Nastavićemo graditi partnerstvo sa SNSD-om, ali i surađivati sa svima koji budu na vlasti, na dobrobit BiH.

NN: Potpisali ste sporazum sa SDA i DF-om u vezi s uspostavom vlasti na nivou FBiH? Kako se to sprovodi?

ČOVIĆ: Kao što sam rekao nakon izbora, i dalje mislim da su legitimni predstavnici, pobjednici u narodima trebali činiti kostur vlasti u BiH. Istina, to je nekada teško odrediti. Kod bošnjačkog naroda SDA je relativni pobjednik, kod hrvatskog HDZ i HNS su apsolutni pobjednici. Sa SDA smo precizno definirali partnerstvo sudjelovanja u vlasti na svim razinama. SDA ima svoje koalicijske partnere, mi imamo svoje. Kada je u pitanju FBiH, dogovorili smo dinamiku kako praviti vlast, imali smo niz sastanaka i oni se nastavljaju i idućih dana. Provedba ovog sporazuma počela je od županija. Izabrani su prvi izaslanici iz županija sa hrvatskom većinom, a cijeli proces što se nas tiče bit će gotov za nekoliko dana. Čekaju se ostale županije kako bismo do kraja godine dobili Dom naroda Parlamenta FBiH i krenuli s konstituiranjem ostatka vlasti u entitetu, te na razini BiH.

NN: Mislite li da će BiH učiniti iskorak i ubrzo ući u EU. Što su Vaši prioriteti?

ČOVIĆ: Suština prioriteta koju ću ja zagovarati kao predvodnik stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora prepoznat će se u euroatlantskom putu BiH, potrebi izmjena Ustava i Izbornog zakona, funkcioniranju pravne države, jačanju ekonomskih potencijala, izgradnji društva više razine socijalne osjetljivosti i pravednosti, zaštiti dostojanstva branitelja i vrijednosti Domovinskog rata, jeziku, baštini, kulturi i očuvanju identiteta. Izražena je međusobna uvjetovanost kroz većinu od ovih sedam nabrojanih prioriteta. Siguran sam da većinu u četverogodišnjem mandatu možemo ostvariti. Euroatlantski paket je svima nama prioritet. Kada je put prema Briselu i EU u pitanju, ne vidim razlog zašto ne bismo ispunili sve uvjete u naredne dvije godine. Što se tiče NATO-a, tu je situacija znatno složenija i mislim da će ići sporije, ali otvorit će se razgovori i dogovoriti stvari koje se mogu rješavati što prije, tako da pitanja Partnerstva za mir, koje se veže za vojnu i državnu imovinu, možemo ubrzanije riješiti.

NN: Hrvatsko pitanje u BiH nije riješeno. Mislite li da će u ovakvom okruženju biti moguće skoro ponovo otvoriti pregovore o ustavnim promjenama i izmjeni Izbornog zakona?

ČOVIĆ: Naša stajališta su jasna. Moramo sačuvati svoj identitet i to je hrvatski odgovor. To nam govore i predstavnici drugih stranaka priznajući da jasno kažemo što želimo kada je u pitanju BiH. Borit ćemo se za donošenje novog Ustava BiH i Izbornog zakona. BiH treba da bude uređena kao federacija, sa četiri federalne jedinice, od kojih je Sarajevo, kao glavni grad, distrikt. Želimo i kroz Ustav i Izborni zakon osigurati da nitko drugome ne bira predstavnike i da nitko nije diskriminiran. Nudimo i diskontinuitet teritorija, ali karte kako smo jasno kazali ne želimo crtati. Izborni zakon koji će eliminirati diskriminacije možemo dogovoriti brže nego ustavne promjene i reorganiziranje BiH i tom dinamikom ćemo i raditi. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije