Intervju

Čubrilović: Gradnja mosta na Savi na proljeće

Čubrilović: Gradnja mosta na Savi na proljeće
Čubrilović: Gradnja mosta na Savi na proljeće

Stekli smo utisak da ovaj put Hrvatska iskreno želi da uđe u izgradnju mosta na Savi kod Gradiške i očekujemo da izvođača radova imamo već početkom ove građevinske sezone, rekao je Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza RS.

"Sastanak sa ministrom Vrdoljakom je bio korektan i konstatovali smo da je sve spremno za raspisivanje tendera izuzev uslova da Hrvatska obezbijedi svoj dio sredstava", rekao je Čubrilović i naglasio da su Hrvati obećali da će svojih 50 odsto od ukupno 50 miliona evra vrijednosti mosta imati u prvoj polovini ove godine.

NN: Imali ste u četvrtak sastanak u Zagrebu sa Ivanom Vrdoljakom, ministrom privrede u Vladi Hrvatske, u vezi sa izgradnjom mosta na Savi kod Gradiške i usaglasili se da izvođača radova imamo do početka građevinske sezone. Kakvi su utisci?

ČUBRILOVIĆ: Sve vrijeme smo insistirali da što prije dođe do dogovora na najvišem nivou jer shvatamo značaj ovog mosta za našu privredu, Krajinu i cijelu RS. Ovaj sastanak sa ministrom Vrdoljakom je bio korektan i konstatovali smo da je sve spremno za raspisivanje tendera izuzev uslova da Hrvatska obezbijedi svoj dio sredstava. Oni očekuju da to riješe kroz fondove EU. Mi želimo da što prije krenemo u realizaciju projekta pa smo odlučili da ne čekamo da oni obezbijede sredstva, nego da krenemo sa radovima, i time su stvoreni uslovi da možemo raspisati javni poziv. RS je obezbijedila 50 odsto sredstava i očekujemo da u narednih dvije do četiri nedjelje imamo sastanak na kojem će zajednička komisija dogovoriti redoslijed koraka kako bi što prije došlo do tendera za izbor izvođača radova. Ministar Vrdoljak je obećao da će zajedno sa kolegama, uz saglasnost Vlade Hrvatske, u prvoj polovini ove godine obezbijediti 50 odsto učešća Hrvatske. U isto vrijeme ćemo imati i ugovor o izvođenju radova s obzirom na to da je most važan i za Hrvatsku i za BiH.

NN: Da li je moguće početi radove ove građevinske sezone? Čini mi se da je premalo vremena ostalo do tada...

ČUBRILOVIĆ: Sve je to već praktično završeno. Dozvole su već spremne za potpisivanje. Samo je još ovaj uslov ostao, koji se odnosi na hrvatski dio sredstava. Projekat, revizija projekta i sve neophodne radnje za raspisivanje tendera su završeni. Formirana je zajednička komisija koja treba da uradi uslove tendera i da se izvrši odabir izvođača.

Projekat, revizija projekta i sve neophodne radnje za raspisivanje tendera su završeni

NN: Nije mi najjasnije da li su priključni putevi dio cijene mosta?

ČUBRILOVIĆ: Ne. Mi plaćamo samo 50 odsto vrijednosti mosta, a oni ostalih 50 odsto.

NN: A priključni putevi su odvojeni od mosta?

ČUBRILOVIĆ: To je odvojeno. Devet kilometara priključnog puta je obaveza Hrvatske. Put će se spojiti na Novi Varoš i tu već postoji saobraćajnica kojom se dolazi na autoput Zagreb - Beograd na petlji kod Okučana.

NN: Hoće li se praviti novi granični prelaz ili će biti premješten ovaj postojeći?

ČUBRILOVIĆ: Već je raspisan tender od strane Uprave za indirektno oporezivanje BiH za gradnju novog prelaza. Za te namjene već su obezbijeđena sva potrebna sredstva.

NN: Kad ćemo se provozati mostom?

ČUBRILOVIĆ: Od potpisivanja ugovora rok za izgradnju mosta je dvije godine.

NN: Izgled mosta ostaje isti, pun profil autoputa?

ČUBRILOVIĆ: Tako je. S tim da nema zaustavnih traka.

NN: Recite nam iskreno, da li zaista postoji volja na hrvatskoj strani za izgradnju mosta? Pitam zato jer je do sada bilo nekoliko odgađanja, neke stvari nisu bile jasne. A imamo primjer mosta kod Svilaja, gdje je sve bilo završeno, a onda su Hrvati odjednom odustali...

ČUBRILOVIĆ: Most u Svilaju ima problem druge vrste, oko ugovora za izvođača radova, nepoštovanje procedura s jedne i druge strane, i novi tender. Most u Gradišci nema problem te vrste. Jedini problem kod mosta u Gradišci je obezbjeđivenje sredstava, kao što sam rekao. Ovaj put sam stekao utisak da postoji ozbiljna politička volja, pa i želja i interes privrede Hrvatske da most u Gradišci što prije uđe u postupak odabira izvođača radova.

RS insistirala na izgradnji mosta jer je on važan za privredu Krajine i RS

NN: Da li postoji šansa da na izgradnji mosta budu angažovane domaće firme?

ČUBRILOVIĆ: Za domaće firme će važiti isti uslovi kao za sve jer se radi o međunarodnom tenderu, i biće standardni uslovi. Ko od domaćih firmi bude ispunjavao uslove ili imao partnera koji ispunjava uslove samostalno, moći će učestvovati na tenderu. Nažalost, nećemo moći pomoći domaćim izvođačima na bilo koji način, a pogotovo ne prejudicirati ko bi mogao dobiti posao.

NN: Znači, ako domaće firme žele da budu angažovane, treba da se udruže da zajedno ispune uslove?

ČUBRILOVIĆ: Ko ispuni uslove i da najbolju ponudu, on će biti odabran. Nećemo gubiti vrijeme na tome, rizikujući da pristignu žalbe i da odugovlačimo postupak. Želimo da iz prvog puta dođemo do izvođača koji će ispuniti sve uslove i koji će moći proći provjeru žalbenog postupka.

 

Hronologija

--------------------------------------------------------------------------------------------

21. 4. 2004. - Potpisan memorandum između Savjeta ministara BiH i Vlade Hrvatske o izgradnji mosta preko rijeke Save sa priključnim dionicama

15. 5. 2007. - Ministarstvo komunikacija i transporta u BiH i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Hrvatske potpisali protokol o saradnji o izgradnji mosta

19. 4. 2010. - "Hrvatske autoceste" i Građevinski fakultet iz Zagreba sklopili ugovor za izradu projektne dokumentacije i pribavljanje odobrenja za građenje

3. 11. 2011. - Savjet ministara BiH i Vlada Hrvatske potpisali sporazum o izgradnji mosta preko Save i priključnih puteva, koji je objavljen na 16. sjednici Vlade Hrvatske 15. 3. 2012.

20. 7. 2012. - Aleksandar Džombić, predsjednik Vlade RS, i Čubrilović sa predstavnicima Hrvatske u Zagrebu dogovorili da bude raspisan tender za izbor izvođača radova

23. 7. 2012. - Damir Hadžić, ministar transporta i komunikacija BiH, i Siniša Hajdaš Dončić, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Hrvatske, dogovorili finansijske obaveze izgradnje mosta

20. 9. 2012. - U Zagrebu održan sastanak zajedničke komisije, na kojem je zaključeno da je Hrvatska pri kraju postupka pribavljanja građevinske dozvole

10. 1. 2013. - Ministri Čubrilović i Vrdoljak u Zagrebu izjavili da izbor izvođača radova na mostu očekuju na proljeće

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije