Intervju

Čubrilović za NEZAVISNE: Ne razmišljamo o rekonstrukciji Vlade

Čubrilović za NEZAVISNE: Ne razmišljamo o rekonstrukciji Vlade
Čubrilović za NEZAVISNE: Ne razmišljamo o rekonstrukciji Vlade

Koalicija DNS-a sa SNSD-om i SP-om postoji isuviše dugo da bi bila dovedena u pitanje zbog jednog ili dva kadrovska rješenja, rekao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS i potpredsjednik DNS-a.

"Istina je da nezadovoljstvo postoji, a postoje i nezadovoljstva u konceptualnim pitanjima pojedinih stranaka. Međutim, to je sasvim normalno u okviru bilo koje koalicije. Ne očekujem nikakve ozbiljnije probleme u vezi sa funkcionisanjem vladajuće koalicije", rekao je on.

NN: Zakazana je posebna sjednica NS RS o djelovanju predstavnika RS u zajedničkim organima. Šta se dalje može očekivati?

ČUBRILOVIĆ: Očekujem korektnu raspravu iz koje će proisteći, barem se nadam, zaključci u smislu da RS ulazi u mirniji period i da će ljudi koji predstavljaju RS na svim nivoima vlasti shvatiti da je RS ispred stranačkih, a pogotovo ličnih interesa.

NN: Čini se da se bošnjačka politička scena kroz istorijsko pomirenje SDA i SBB homogenizuje, a hrvatska je to već odavno. Jedino se srpska sve više razilazi. Koliko to može RS stvarati probleme?

ČUBRILOVIĆ: Homogenizacija bilo kog naroda unutar BiH nikome nije ništa dobro donijela. Takvu situaciju smo imali početkom devedesetih i vjerujem da niko ne bi želio da se tako nešto ponovi. Ali nama u RS jeste neophodno političko jedinstvo. To jedinstvo nikako ne bi smjelo da bude na štetu drugih, nego u smislu rješavanja problema običnih građana.

NN: Prošla je godina od izbora. Kako ocjenjujete rad Skupštine?

ČUBRILOVIĆ: Po svim pokazateljima ovo je najuspješniji parlament u BiH. Naravno da to ne znači da nije moglo bolje i više, moglo je. Radili smo onim tempom koji su diktirali ovlašćeni predlagači zakona. Očekujem da ćemo ispuniti zadati plan i program rada.

NN: Imate li informaciju kada bi odluka o referendumu konačno mogla biti usvojena u "Službenom glasniku"?

ČUBRILOVIĆ: Vijeće naroda pokrenulo je još jedan zahtjev za ocjenu zaštite vitalnog nacionalnog interesa. Tek kada se razriješe sve primjedbe, naša obaveza je da odluku objavimo u "Službenom glasniku". U ovom trenutku nije moguće dati procjenu kada će se to desiti.

NN: Kakvi su odnosi u koaliciji na nivou RS? Svako malo u medijima se govori o trzavicama, posebno u vezi sa raspodjelom pozicija.

ČUBRILOVIĆ: Naša koalicija postoji isuviše dugo da bi bila dovedena u pitanje zbog jednog ili dva kadrovska rješenja. Istina je da nezadovoljstvo postoji, a postoje i nezadovoljstva u konceptualnim pitanjima pojedinih stranaka. Međutim, to je sasvim normalno u okviru bilo koje koalicije. Ne očekujem nikakve ozbiljnije probleme u vezi sa funkcionisanjem vladajuće koalicije u RS.

NN: Hoće li biti rekonstrukcije Vlade? Uživa li ona povjerenje većine?

ČUBRILOVIĆ: Vlada RS ima povjerenje skupštinske većine i niko u ovom trenutku ne razmišlja o promjenama u sastavu Vlade.

NN: Šta je koalicija u proteklih godinu dana dobro radila, a šta je moglo bolje?

ČUBRILOVIĆ: Ekonomska situacija nam baš nije išla naruku, imali smo problema u vezi sa zatvaranjem nekih finansijskih konstrukcija. Fondovi su sada prioritet i moraju se stabilizovati. Moramo se racionalnije ponašati. Mislim da se moglo više uraditi kad je u pitanju dovođenje novih investitora. Tačno je da najnoviji statistički podaci pokazuju da je došlo do privrednog rasta u trećem kvartalu, ali s obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo, to nije dovoljno. Potreban nam je stabilan rast na duži period.

NN: Nezvanično se spominje da će novi izvještaj o napretku BiH Evropske komisije biti najpozitivniji do sada.

ČUBRILOVIĆ: Time možemo biti donekle zadovoljni. Usvojili smo Reformsku agendu. Sada je važno da preuzete obaveze ispunimo, svako u skladu sa svojim nadležnostima. Prioritet broj jedan nam mora biti privreda, zapošljavanje, rješavanje socijalnih problema.

NN: Ipak, mi se stalno vraćamo na političke teme, kao što i sami vidite...

ČUBRILOVIĆ: Da, suviše energije gubimo na stvari koje ne donose nikakve efekte. Što se prije riješimo toga, brže i lakše ćemo se moći posvetiti privredi i problemima građana.

NN: Kad govorimo o običnim problemima građana, nije došlo do poskupljenja struje, možda dijelom zahvaljujući DNS-u, a sada se govori o dizanju akciza na gorivo. Podržava li DNS uvođenje tih akciza?

ČUBRILOVIĆ: Vi ste rekli dijelom zahvaljujući DNS-u, a ja bih rekao da isključivo zahvaljujući DNS-u nije došlo do poskupljenja struje. Iako imamo najjeftiniju električnu energiju, iako možda manje plaćamo struju nego telefon, ne možemo se pravdati time. Struja mora imati cijenu koja je pokrivena troškovima proizvodnje. Mislim da prije svega unutar "Elektroprivrede" mora da se uradi racionalizacija i nakon toga razmotri pitanje cijene.

NN: A akcize?

ČUBRILOVIĆ: Mi imamo najlošiju putnu mrežu, najjeftinije gorivo, a po glavi stanovnika gotovo najviše automobila u regiji. Ako uporedimo sa Srbijom, u prosjeku kod nas su kvalitetnija i skuplja auta. Naravno da moramo voditi računa o socijalnim prilikama, ali uvođenje akciza će jednostavno morati uslijediti. Ta sredstva ćemo upotrijebiti za izgradnju i modernizaciju infrastrukture i, dugoročno gledano, te investicije će nam se višestruko isplatiti.

NN: Kad smo spomenuli infrastrukturu, čini se da je po pitanju mosta na Savi kod Gradiške konačno došlo do nekih pomaka...

ČUBRILOVIĆ: O tome smo se u posljednje vrijeme naslušali svega i svačega, i zaista moram reći da malo toga što je rečeno odgovara činjenicama. Pojedini političari pričaju kako su oni riješili pitanje izgradnje tog mosta i da su obezbijedili sredstva. To jednostavno nije tačno. Za pripremu izgradnje jednog takvog objekta u pravilu morate potrošiti barem dva puta više vremena od trajanja same izgradnje. Mi smo na tom mostu radili godinama. Obezbijedili smo finansijska sredstva i prije pet godina bili smo potpuno spremni za njegovu izgradnju. Ali, uz sve te napore nije bilo političke volje od strane Hrvatske. Sve izjave kako je to neko riješio za mjesec dana potpuno su neozbiljne. RS je davno obavila sve neophodne radnje za izgradnju mosta, a Hrvatska je uvijek tražila neki izgovor. Nadamo se da će sada, pod pritiskom Brisela, početi izgradnja mosta i, ujedno, najznačajnijeg graničnog prelaza između RS i Hrvatske, odnosno BiH i EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije