Intervju

Dragan Čović: Socijalni bunt žele da iskoriste u političke svrhe

Dragan Čović: Socijalni bunt žele da iskoriste u političke svrhe
Dragan Čović: Socijalni bunt žele da iskoriste u političke svrhe

Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH, je ocijenio u intervjuu za "Nezavisne" da je socijalni bunt zloupotrijebljen i da socijalno nezadovoljstvo očito neko pokušava da iskoristi u političke svrhe.

Kako je istakao, materijalna šteta će biti nadoknađena, ali ako bi pale žrtve  to bi bilo pogubno.

"Brisel i Vašington iz ovih protesta izvlače određene zaključke, a ozbiljni analitičari kažu da su ovi neredi i pokrenti kako bi u drugi plan bili stavljeni ratni zločini na bošnjačkoj strani", kazao je Čović.

Preuzimajući predsjedavanje Domom naroda parlamenta BiH u vrlo nezahvalnom trenutku, Čović je poručio da će odmah obaviti razgovore sa svim članovima Doma naroda kako bi snimio stanje.

NN: Kako gledate na proteste u BiH i paljenje institucija?

ČOVIĆ: Socijalni bunt je očito zloupotrijebljen i iskorišten, krenulo se brutalnim napadima na institucije države. Jedno je iskazati nezadovoljstvo nekom vlasti, a kad vidite kako se vlast mijenja na različitim mjestima teško je uopće reći koga se tu smjenuje. Ovo je socijalno nezadovoljstvo koje netko pokušava zloupotrijebiti i iskoristiti za političke svrhe. Napadane su isključivo institucije županija diljem bošnjačkih područja Federacije BiH, a onda se to pokušalo stidljivo prenijeti na područja gdje su većinom Hrvati.

NN: Na meti je bila i zgrada HDZ-a, u Mostar je unesen strah.

ČOVIĆ: Materijalnu štetu ćemo nadoknaditi, ali ako bi žrtve pale to bi bilo pogubno. Onaj tko se usudio doći u Mostar, zapaliti hrvatsku zastavu, zbog toga će snositi posljedice, bez obzira na to tko ga je poslao i koliko je bilo onih koji su ga podržavali. Imam dojam da su željeli brzo stvoriti anarhiju.

NN: U Mostar je došao hrvatski premijer Zoran Milanović, kako on gleda na sve događaje, šta Vam je poručio?

ČOVIĆ: Želio je doći u Mostar i na licu mjesta vidjeti stanje. Kao što je i izjavio, došao je smiriti situaciju. Razgovarali smo o svim događanjima, prenio sam mu i izvjestio ga da su u stranačkim prostorijama u nemirima skidani i uništavani kipovi Gospe, raspela, nacionalni simboli. Hrvatski dužnosnici od predsjednika Ive Josipovića do premijera Zorana Milanovića, predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, ministrice Vesne Pusić zvali su i zanimali se za stanje u BiH, Mostaru...

NN: Kako gledate na sastanak Milorada Dodika i Mladena Bosića sa Aleksandrom Vučićem?

ČOVIĆ: Ja sam uvjeren da svi izvlače iskustva iz ovih zadnjih događaja i prilagođavaju svoje strategije i taktike, bez obzira na to što je cilj koje političke opcije ili naroda u BiH. Taj sastanak u Beogradu je pokušaj da se iz prve ruke čuje što čelnici dvije najjače stranke u RS imaju reći o svemu ovome i ja sam uvjeren da je gospodin Vučić dobio potpune informacije. Kada je u pitanju ova problematika Federacije, mislim da i SNSD i SDS isto promišljaju i sada je pitanje kakve će biti strategije za buduće procese. Ja intenzivno komuniciram s gospodinom Dodikom i sigurno ćemo imati uskoro i bilateralne sastanke. Uvjeren sam da međunarodna zajednica iz ovoga izvlači zaključke. Na jedan način Vašington, na drugi Brisel, a na treći netko treći. Vjerojatno će zbog svega ovoga doći i do približavanja na srpskoj političkoj sceni i da će ublažiti žestinu sukoba između SNSD-a i SDS-a. Mislim da će pozicija RS biti samo dodatno učvršćena.

NN: Preuzeli ste predsjedavanje Domom naroda parlamenta BiH u jednom vrlo nezahvalnom trenutku. Zadnja sjednica je prekinuta, zakon o prebivalištu nije usvojen. Kako gledate na predstojeći period Vašeg predsjedavanja, imajući u vidu da je to i vrijeme predizborne kampanje?

ČOVIĆ: Meni je žao što kolega Staša Košarac nije uspio održati niti jednu kvalitetnu sjednicu, jer su stalno bile neke blokade. Prvo što ću uraditi je obaviti razgovore sa svim članovima Doma naroda i da snimimo stanje, kazao bih zdravstveni bilten, prije svega. Propisi su takvi da za kvorum moramo imati barem tri izaslanika iz svakog naroda. Danas imate dvojicu bošnjačkih izaslanika koji su, nažalost, u jednom zahtjevnom zdravstvenom stanju i sasvim je izvjesno da ni kolega Hasan Bećirović ni kolega Sulejman Tihić duže vrijeme neće moći dolaziti na sjednice Doma naroda. Preostala tri bošnjačka izaslanika bi uvijek morala biti na sjednici i želim s njima popričati. I koleginica Nermina Kapetanović je imala određenih zdravstvenih problema i ja želim porazgovarati s njom i s preostalom dvojicom Bošnjaka u Domu naroda kako bih prilagodio zakazivanje sjednice njihovim mogućnostima. Vjerujem da ćemo u ovom mjesecu održati tu jednu sjednicu na kojoj bismo razmotrili sve ono što se nakupilo. Tu sam optimističan i ja ovo ne doživljavam kao blokadu.

NN: Predizborna kampanja je ovaj put počela vrlo rano i koliko će biti  moguće normalno raditi u zajedničkim institucijama BiH?

ČOVIĆ: U ovakvim uvjetima to će biti vrlo teško, ali morat ćemo raditi. Moje pitanje vama i svima nama je mislite li da će netko od srpskih predstavnika željeti da dođe u parlament BiH. Sjetite se onog nešto mirnijeg prosvjeda ispred zgrade parlamenta BiH, kada je u funkciju nezadovoljstva stavljen Zakon o jedinstvenom matičnom broju. Sjetite se koliko nam je nakon toga bilo potrebno vremena da se svi vratimo u parlament. Nakon ovog paleža, posebno u Sarajevu, kakve se poruke šalju. S te strane ćemo mi morati na svim razinama uspostaviti bilateralne, a potom i zajedničke kontakte i vidjeti kako dalje. Svi spominju izbore, ali oni neće puno toga promijeniti, jer ćemo opet imati stranke iz tri naroda koje će činiti vlast. Barem neće biti dramatičnih promjena odnosa.    

NN: Prije ovih protesta pojavio se problem potjernica. I tada je Dodik upozorio kako bi moglo doći do toga da Srbi neće dolaziti u institucija BiH. Mislite li da može doći do toga?

ČOVIĆ: Imate vrlo ozbiljnih analitičara koji kažu da su ovi neredi i pokrenti kako bi u drugi plan bili stavljeni ratni zločini na bošnjačkoj strani. Da ne spominjem slučaj generala Šantića. Ja mislim da se ta Pandorina kutija otvorila i određeni analitičari me uvjeravaju kako je od toga sve krenulo i da se s tih slučajeva željela prebaciti pozornost na nešto drugo. Uspjeli su u tome.

NN: Hoće li doći do promjene Izbornog zakona i sprovođenja odluke "Sejdić i Finci"?

ČOVIĆ: Izbori mogu biti održani. Ja nisam više optimističan da možemo za predstojeće izbore doći do provedbe presude. Bojim se da ovi ljudi koji u protekle četiri godine nisu uspjeli naći rješenje da jedan narod ne bira drugom člana Predsjedništva, to sad pogotovo neće uspjeti. Nakon vidanja ovih rana, teško je da možemo razgovarati o temama kao što je izbor članova Predsjedništva BiH. Nisam više optimističan.

NN: Na čelo "Elektroprenosa BiH" došao je novi direktor, hrvatski kadar. Očekujete li napredak?

ČOVIĆ: Meni je drago što smo na toj poziciji dobili krajnje kompetentnu osobu koja je cijeli radni vijek provela u elektroprivredi. Ako menadžment dobije potporu da se brzo organizira, mislim da on može brzo profunkcionirati. Ja i o tome želim razgovarati s bošnjačkim i srpskim predstavnicima, želim znati hoće li menadžment dobiti odriješene ruke da radi svoj posao.

U RS postoji zdrav sistem

NN: Kako Vi danas gledate na ekonomske i druge razlike između Federacije i RS?

ČOVIĆ: Danas uspoređivati Federaciju s bilo čim nije ozbiljno. Građani RS mogu stanje u tom entitetu komentirati na razne načine, kao i oporba u tom entitetu. U RS imate jedan zdrav sustav. Koliko je on uspješan i može li biti uspješniji, to je nešto drugo. U kojoj mjeri je zaživjela pravna država u RS, to je treće pitanje, ali jasno je da tamo postoji sustav. S te strane, Federacija može samo maštati o takvom sustavu. U Federaciji imate nelegalnu vlast, uspostavljenu od OHR-a. Imate ljude koji se predstavljaju kao predsjednik Federacije BiH. Imate vlast koja tri godine nije u stanju imenovati suce Ustavnog suda. Što o tome reći? Da ne govorim o ekonomskim stvarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije