Intervju

Dušan Bastašić: Suočavanje sa istinom vodi do pomirenja

Dušan Bastašić: Suočavanje sa istinom vodi do pomirenja
Dušan Bastašić: Suočavanje sa istinom vodi do pomirenja

Proces suočavanja s prošlošću i sa istinom u Hrvatskoj je počeo tek prije nekoliko dana, odnosno nakon presude Haškog tribunala hrvatskim generalima, kazao je Dušan Bastašić, predsjednik Udruženja građana "Jadovno 1941".

"Suočavanje sa istinom je jedini način koji nas može dovesti do pomirenja", kazao je Bastašić.

Zbog dešavanja nakon presude trojici hrvatskih generala on smatra da će se mali broj Srba usuditi da se tako izjasni tokom popisa stanovništva u Hrvatskoj.

Bastašić je najavio da će u Banjaluci 24. juna biti održana prva međunarodna konferencija o Jadovnu.

NN: Kako komentarišete burne reakcije u Hrvatkoj nakon presuda trojici hrvatskih generala?

BASTAŠIĆ: Suočavanje sa istinom, koju smo mi i prije presuda znali, u Hrvatskoj će biti veoma bolno, ali na kraju blagotvorno za hrvatski narod, jer nas samo istina može osloboditi i voditi ka dobrosusjedskim odnosima. U tom kontekstu moram reći da i nakon presude čujemo izjave "da je Domovinski rat bio pravedan nastavak antifašističke borbe hrvatskog naroda". Zbog karaktera tog rata i bolnih saznanja koje srpski korpus ima, potpuno je jasno da taj rat nije bio nikakav nastavak antifašističke borbe, već je dio borbe onih snaga koje je 1945. godine antifašistički pokret porazio.

Reakcija hrvatskog naroda je očekivana jer ponavljati 16 godina neistine i zataškavati zločin počinjen u proteklom ratu, po istom sistemu kao što je zataškavan zločin nad Srbima u Drugom svjetskom ratu, znači da te ljude držite u uvjerenju da je to jedina istina. I kada nakon toga, odjednom neko sa najviše istance, u ovom slučaju Haški sud, kaže da to nije tako, to je strašno bolno za taj narod. Pa nije čudno da imamo scena da ljudi reaguju i racionalno i neracionalno, pa se čovjek isjekao kad je čuo za presudu. Opet ponavljam, suočavanje sa istinom je jedini način koji nas može dovesti do pomirenja. Sigurno je da je hrvatska vlada sada u velikom problemu jer moraju svome narodu objasniti nešto sasvim drugo suprotno onome što su govorili proteklih godina.

NN: Da li su i burne reakcije hrvatskih političara bile očekivane?

BASTAŠIĆ: Mi smo, nažalost, i na nedavno održanoj komemoraciji žrtvama ustaškog logora Jasenovac, imali priliku čuti kako Jadranka Kosor, premijerka Hrvatske, ponavlja kako je to za Hrvatsku neprihvatljivo i opet u starom maniru poredi ono što se ne može porediti.

NN: Mislite na poređenje hrvatske premijerke Jasenovca sa Srebrenicom i Vukovarom?

BASTAŠIĆ: Da, poredi Vukovar i Srebrenicu sa Jasenovcem, znači dva stratišta u posljednjem ratu, u kojima se nesumnjivo desio zločin, ali nikakvih ozbiljnijih sličnosti u karakteru zločina, u vrsti zločina, da ne spominjemo broj žrtava, tu nema i ne postoji. Tom prilikom smo čuli i da se pominje i antifašistički karakter Domovinskog rata, što bi valjda trebalo da znači da su Srbi bili fašisti?!

NN: Kakve, po Vama, posljedice sva ta dešavanja nakon presuda, mogu imati?

BASTAŠIĆ: Bojim se da sve to može imati uticaj na popis stanovništva u Hrvatskoj, po relevantnost tog potpisa. Zamislite samo situaciju da hrvatski popisivač, u svoj ovoj histeriji i dešavanjima, dolazi u srpsku porodicu koja treba da se deklariše kao srpska pravoslavna porodica! Smatram da će se mali broj njih usuditi da se tako izjasni. Sve to šalje jasnu poruku srpskom narodu, onom malom broju Srba što je ostao u Hrvatskoj, da nisu dobrodošli.

NN: Planirate i veliku konferenciju u Banjaluci, možete li da nam kažete konkretne detalje?

BASTAŠIĆ: Iako je samo u prva 132 dana u Jadovnu stradalo više od 40.000 osoba, u proteklih 70 godina nije održan nijedan okrugli sto ili naučni skup o tome. U Banjaluci će 24. juna biti održana prva međunarodna konferencija o Jadovnu. Do sada su nam svoje učešće potvrdili učesnici iz Izraela, Italije, SAD, Njemačke, Austrije, Hrvatske, Srbije i RS. Naučna institucija koja je stala iza tog skupa je Institut za savremenu istoriju iz Beograda, a dobilu smo podršku i od naše Akademije nauka i umjetnosti RS.

Na kraju bih htio da još napomenem da se na našoj veb stranici www.jadovno.com mogu naći sve potrebne informacija i da postoji i baza podataka žrtava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije