Intervju

Ivanić za NEZAVISNE: Protesti su nam opcija, ali krajnja

Ivanić za NEZAVISNE: Protesti su nam opcija, ali krajnja
Ivanić za NEZAVISNE: Protesti su nam opcija, ali krajnja

BANJALUKA - Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH i lider PDP-a, nakon 16 godina vođenja ove partije odlazi s njenog čela.

U intervjuu za "Nezavisne" Ivanić ističe da je njegova odluka konačna i da rukovođenje PDP-om treba da preuzmu mlađe snage.

U kontekstu sve užarenijih političkih odnosa u RS, Ivanić kaže da je Savez za promjene "progutao mnogo toga, ali ne želi zadnje nedemokratske odluke".

"Naša ponuda je jasna. Rekli smo: Stavite van snage neustavne odluke, otvorite raspravu o problemima u Balkan banci, Bobar banci, u 'Birču' i rudnicima u Prijedoru. Narod o tome mora da zna! Ulica ostaje kao izbor, ali krajnji", poručuje Ivanić.

NN: Može li bilo šta promijeniti Vašu, kako ste kazali, konačnu odluku da odstupite sa čela PDP-a na predstojećem saboru 28. novembra?

IVANIĆ: Pazite, ja ne odstupam, nema tu nikakve ostavke, ali se neću kandidovati jer sam, jednostavno, procijenio da je vrijeme da PDP uđe u novu fazu svog razvoja, da dođe novo rukovodstvo. Ja sam tu odluku dugo spremao i najuže rukovodstvo zna da ja o tome razmišljam najmanje osam mjeseci. Odluku sam donio i više je ne može ništa promijeniti. Dakle, što se mene tiče, moja odluka je definitivna, ostajem član partije, biću počasni predsjednik i vrlo angažovan. Ali mislim da je vrijeme da odgovornost za dalji razvoj partije preuzmu nove snage, mlađe snage, snage koje sam spremao.

NN: Upravo s tim u vezi uveliko se govori da će potpredsjednik Branislav Borenović biti novi lider. Vjerujete li da je Borenović Vaš legitimni nasljednik i da je dovoljno politički kapacitiran za ovu ulogu?

IVANIĆ: Ko će biti novi lider stranke - odlučiće članstvo. Mi sada ulazimo u fazu kandidovanja nakon sjednice Glavnog odbora u nedjelju. Sada će odbori izlaziti sa svojim prijedlozima kandidata...

NN: Očekujete li više kandidata?

IVANIĆ: Pretpostavljam da će se to desiti, mislim da bi to bilo na neki način logično. Vidjećemo. Da bi neko bio kandidat mora imati podršku ili 25 odbora od 63, koliko PDP ima, ili glavninu članova GO, ili 25 posto delegata sabora. Dakle, kandidovanje je demokratski proces, nemam nikakvog favorita i uvjeren sam da tu ima dosta ljudi koji to mogu biti. Ali pretpostavljam da će se i oni među sobom dogovarati, na neki način, i ne očekujem da bi izbor novog rukovodstva mogao da izazove bilo kakvu turbulenciju.

NN: Da li je Vaš odlazak tempiran u tačno određeno vrijeme?

IVANIĆ: Zaista mislim da se ovim mojim potezom uvodi nova praksa u politici BiH i mislim da bi o ovom mom potezu trebalo da razmisle i drugi lideri, barem dio njih. Nisam htio da doživljavam sudbinu bilo kojeg drugog lidera koji je morao da ode, dugo sam u politici i shvatam i razumijem da u nekom trenutku morate reći kako je vrijeme da se stvari privode kraju. S tog stanovišta, ovo ne treba tumačiti nikako drugačije nego kao moju procjenu da je za partiju ovo najbolji trenutak da dođe do promjene rukovodstva. Mi smo u vlasti na nivou BiH, PDP se pokazao kao stabilna partija, nije bilo odlazaka ključnih ljudi, PDP je možda bio i najstabilniji na političkoj sceni i zato sam smatrao da je pravi trenutak da napravim ovaj potez. I ovo ne znači moj odlazak iz političkog života. Naprotiv. Ostajem i dalje vrlo politički angažovan, ali vjerujem da ću s manje obaveza na mjestu predsjednika partije moći doprinijeti njenom razvoju.

NN: Sabor PDP-a dolazi u iznimno teškom trenutku za RS. Zbog nedavnih skupštinskih zaključaka o djelovanju srpskih predstavnika u institucijama BiH, predstavnici Saveza za promjene (SzP) najavljuju kontramjere. U najkraćem, da li je opozicija istinski spremna da "sruši" vlast?

IVANIĆ: Savez za promjene (SzP) je zaista bio tolerantan u ovih godinu dana. Trpjeli smo i nekorektan odnos vlasti, i činjenicu da srpski član Predsjedništva BiH više nema kancelariju u Palati predsjednika RS, činjenicu da su nas proglašavali izdajnicima, progutali smo masu stvari, ali ove zadnje nedemokratske odluke ne možemo nikako. Mi nismo izabrani u zajedničke institucije voljom SNSD-a, narod nam je dao mandat. Da se pitao SNSD, mi nikada ne bismo bili u Savjetu ministara. Ali nama je narod dao mandat, ja sam pobijedio i SzP je na nivou vlasti u BiH. I mi nemamo namjeru podnositi račune SNSD-u! Mi račun za svoje djelovanje možemo podnijeti samo narodu. Nijedna odluka koja je dosad donosena nije bila na štetu RS, nijedna! Ovo je izmišljena teza kojom vlast pokušava da skrene pažnju sa sebe.

A da li je opozicija spremna? Mi se nećemo zalijetati... Narod je zabrinut, osjeća nelagodu, narod osjeća i strahuje od sukoba unutar RS. I mi nećemo ka tome voditi. Naša ponuda je vrlo jasna. Rekli smo: Stavite van snage neustavne odluke, dali smo za to rok dva mjeseca, otvorite raspravu o problemima u Balkan banci, Bobar banci, u "Birču", i sada - nakon svega što se vidjelo - i o rudnicima u Prijedoru. Narod o tome mora da zna! A ako to ne želite, predsjednik onda mora da podnese ostavku i raspiše i predsjedničke i parlamentarne izbore. Ulica ostaje kao izbor, ali krajnji.

NN: Na koji način to namjeravate postići? Ovo Vas pitam jer često možemo čuti izjave predstavnika opozicije "da u RS vlada režim", a Vi znate da nijedan režim još nikada nije otišao na demokratski način.

IVANIĆ: Što se mene lično tiče, ja ću učiniti sve da se vlast mijenja demokratskim putem. Po svojoj prirodi nisam čovjek ulice, nisam čovjek nemira i nikad takve stvari nisam zagovarao. A SNSD jeste. Zadnji politički protesti koji su u RS rađeni - vodio ih je SNSD. Ni SDS, ni PDP, ni NDP. Ali ako ne bude druge, mi nećemo ćutati. Mi ne možemo više dozvoliti da se većina, i to većina koja je nastala kupovinom poslanika, iživljava nad nama! Idemo postepeno.

NN: Dakle, protesti nisu isključeni?

IVANIĆ: Nisu, ali ovoga trenutka oni nam nisu prioritet.

NN: Postoji li realna mogućnost za vanredne izbore, vjerujete li da bi vlast mogla pristati na takav scenarij? Evo i lider SNSD-a Milorad Dodik je izjavio kako pristaje na izbore, ali na svim nivoima.

IVANIĆ: Ako može to da obezbijedi - nije nikakav problem. Ali on zna da to ne može da obezbijedi i zato je to tako vezao. A ne može zato što Ustav RS omogućava prijevremene izbore, ali na nivou BiH toga nema. Mi smo spremni i da se zakon promijeni, ali to ne zavisi od nas. Dodik je tim potezom, jednostavno, pobjegao od naše ponude. I može ih raspisati - ali očito da neće. I ako je siguran u pobjedu, ne vidim šta gubi?! Šta gubi? Znaju oni da te pobjede više nema i zato i bježe od izbora, izvlačeći se pričom o izborima na svim nivoima.

Aplikacija za kandidatski status zavisi od Vlada RS

NN: I u naredne tri godine bićete srpski član Predsjedništva koje rukovodi odbranom i vanjskom politikom. Vjerujete li da je BiH konačno usmjerena na evropski put i da posljednju šansu, nakon promoviranja britansko-njemačke incijative, više neće propustiti, pa i u kontekstu skore predaje kredibilne aplikacije za kandidatski status u EU?

IVANIĆ: Nadam se da ne, preduslov za predaju aplikacije za kandidatski status je nekoliko reformskih zakona koje Vlada RS mora usvojiti. Vlada FBiH je taj dio već završila, a Vlada RS je obećala, ali još nije uradila. I mislim da će od aplikacije teško šta biti dok se dio tih stvari u RS ne završi.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije