Intervju

Kebo: Islamska država ima svoje ljude u BiH

Kebo: Islamska država ima svoje ljude u BiH
Kebo: Islamska država ima svoje ljude u BiH

Mirsad Kebo, potpredsjednik Federacije BiH, kaže da mu je istina jedini motiv za ovo što radi i što dokumentaciju koja govori o zločinima nad Srbima najviših funkcionera države prosljeđuje Tužilaštvu BiH.

On kaže da su kroz BiH tokom rata, a i poslije prošle milijarde dolara bez ikakvih tragova koje se danas možda koriste i za finansiranje aktivnosti Islamske države (IS) u BiH.

"IS je već prisutan u BiH i tu ima svoje ljude", rekao je Kebo, dodajući da u to s razlogom sumnja jer posjeduje dokumentaciju, a da je na Tužilaštvu BiH da to dokazuje i otvara istragu o tome.

NN: Očekujete li da će Tužilaštvo BiH nešto uraditi povodom dokumentacije koju podnosite?

KEBO: Moja je dužnost da svaku sumnju prijavim nadležnim organima i to što su otvorili predmet ovako brzo nešto govori. Ne znam šta će biti, ali sam čovjek koji jasno iznosi svoje mišljenje i ne bojim se nikoga, samo Boga, i to oni znaju.

NN: Ne plašite se za vlastitu bezbjednost?

KEBO: Ona je objektivno ugrožena, ali se uopšte ne bojim, čak nemam ni osjećaj za strah jer mislim da radim častan posao i kao čovjek koji poštuje zakone morao sam dati materijale kojima raspolažem. U narednih nekoliko dana daću još dokumentacije i snimke koje posjedujem i na vidjelo će vjerovatno izaći istina koja će zaboljeti mnoge koji vode SDA.

NN: Izgleda da je SDA jedina stranka u BiH koja nije raskrstila sa prošlošću?

KEBO: Apsolutno tačno. SDA nema hrabrosti da otkrije mnoga pitanja kao što su "ko je doveo mudžahedine u BiH", koji su apsolutno bili nepotrebni. Mudžahedini u BiH su mogli doći samo odobravanjem jednoga ili dvojice ljudi. SDA neće da otvori ni priču o tajnim fondovima i kada sam jednom to pokušao, kad me nisu zadavili. To su milijarde dolara bez tragova koji se možda čak i koriste za finansiranje aktivnosti IS u BiH. IS je već prisutan u BiH i tu ima svoje ljude.

NN: Ko su ti ljudi? To su teške optužbe.

KEBO: Nisu optužbe. Ja sumnjam u to i sve što govorim imam određenu dokumentaciju na osnovu koje sumnjam, a na Tužilaštvu BiH je da te moje sumnje ispita, utvrdi... Svi oni koji su drugačije mislili ili su previše znali su ubijeni. Ko je ubio te ljude niko ne odgovara, a to su sve uradili ljudi iz SDA na različitim funkcijama.

NN: Zbog čega baš sada otvarate sva ta pitanja i što to niste uradili ranije s obzirom na to da ste dugogodišnji funkcioner SDA?

KEBO: Istina ne bira kada će se pojaviti. Tu priču sada priča SDA i piše da sam ja doveo u pitanje formiranje vlasti na nivou BiH. Kako jedan pojedinac koji nema političku partiju iza sebe može ugroziti formiranje vlasti? Istina je ta koja poremećuje i spreman sam, ako ova vlast misli da opstruišem njeno formiranje, da se povučem u kućni pritvor na mjesec dana, da oni to završe i podijele "zlatne kašike" narodu, pa da nastavim gdje sam stao. Istina je došla i do Džaferovića (Šefik Džaferović, predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH) i mnogi pitaju zašto baš on. On uopšte nije bitan i on mi nije bio deseti na listi mojih razmišljanja.

NN: Da li Vas je iko kontaktirao ili pokušao kontaktirati iz SDA?

KEBO: Nije. U Predsjedništvu sam usamljen. Kako da se obrate "izdajniku ili najgoroj vrsti čovjeka"?

NN: To je SDA navela u svom saopštenju za javnost?

KEBO: Da. To su IS-ovske metode zastrašivanja, ali kod mene ne pale. To govori o njihovoj kulturi i odgoju i pola onih koji su pisali to saopštenje trebalo bi da bude u zatvoru i govori o njihovom ogromnom strahu sa pitanjem šta još Kebo ima. Imam toliko da im je najbolje da se pokupe, odu i drugim ljudima daju da formiraju vlast. Očekujem samo da institucije rade svoj posao, ali samostalno i bez pritisaka i uticaja moćnika, a ne da Izetbegović postavlja pitanje odakle meni karte. Sada ja njega pitam otkud on zna da sam ja u prvoj dokumentaciji poslao karte. On time sam sebe optužuje i govori o uticaju na te organe.

NN: Kome je u interesu radikalizacija u BiH? Cijeli svijet se digao protiv toga, a u BiH pomalo stidljivo se govori o tome.

KEBO: Rukovodstvo SDA je otišlo sa kursa na kojem je bio Tihić i vratilo se onome što je neko zamislio prije 20 ili 30 godina. Oni su puno moćni, puno bogati i sa puno novca imaju ljude u različitim institucijama. Oni ne znaju šta je država, misle da je to privatno vlasništvo sultana. Imaju sve, svoje privatne službe, itd... Zašto se Izetbegović nije pojavio u Parizu na skupu protiv terorizma, a gotovo svi lideri su bili tamo?

Kebo u Tužilaštvu BiH

Mirsad Kebo, potpredsjednik FBiH, pozvan je u četvrtak na razgovor u Tužilaštvo BiH, gdje će dati izjavu povodom dokumentacije koju je dostavio posljednjih dana, a koja govori o zločinima počinjenim nad srpskim narodom.

"Reći ću im samo istinu i ono što znam. Neću reći ko mi je dostavio dokumentaciju i objasniću im, a oni to već znaju da se radi o mojoj zakonskoj obavezi", rekao je Kebo.

On je u dva navrata Tužilaštvu BiH dostavio preko 4.000 dokumenata koji govore o zločinima nad Srbima i prisustvu mudžahedina u BiH. Dio dokumenata govori i o tome da je Šefik Džaferović, predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH, bio u blizini mjesta gdje je jednom civilu srpske nacionalnosti odsječena glava, a da to nije prijavio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije