Intervju

Milić: Dug za doprinose dostigao 400 miliona

Milić: Dug za doprinose dostigao 400 miliona
Milić: Dug za doprinose dostigao 400 miliona

Mladen Milić, direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranja RS, u intervjuu za "Nezavisne novine" kaže da iako su penzije u posljednje dvije godine povećane za više od deset odsto, to neće uticati na redovnost isplate.

"Povećanje penzija iziskuje i značajno veća sredstva, ali da nismo zajedno sa Vladom RS osigurali sredstva i finansijski plan za to, ne bismo ni povećavali penziju", kaže Milić.

On dodaje da je značajno konstantno poboljšanje strukture penzija u smislu da se broj starosnih povećava, a broj invalidskih smanjuje.

NN: Evo, penzije su povećane... Koliko će biti potrebno više sredstava za isplatu?

MILIĆ: Od januara ove godine penzije se vanredno usklađuju i povećavaju za jedan i redovno za 0,65 odsto. To će iziskivati dodatna sredstva, pa u prvih nekoliko mjeseci taj iznos će biti veći za 1,6 miliona KM mjesečno, a do kraja godine porašće na dva miliona više nego što je bilo u decembru prošle godine.

NN: Koliko su od prošle godine povećane penzije?

MILIĆ: U posljednje dvije godine, od kada je u primjeni novi Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju, penzije su ukupno povećane 10,75 odsto.

Prije prvog povećanja u 2013. godini za isplatu jedne penzije bilo je potrebno oko 73 miliona KM, a danas je taj iznos oko 82 miliona.

NN: Da li će ta dodatna sredstva dovesti u pitanje redovnost isplate?

MILIĆ: Da to nije predviđeno finansijskim planom i da ne postoje sredstva za redovnu isplatu, Vlada RS, zajedno sa Upravnim odborom Fonda PIO, ne bi ni donijela odluku o povećanju. Svakako da se neće dozvoliti da kasne penzije - do sada nisu kasnile, osim u junu prošle godine, i to zbog poplava.

NN: Kakva je sada struktura penzija?

MILIĆ: Primjenom novog zakona možemo biti zadovoljni strukturom. U septembu 2013. godine mi smo prvi put imali više od 50 odsto korisnika prava na starosnu penziju. Idealno je da struktura bude 60 do 70 odsto starosna, dok je kod nas to sada oko 52,5 odsto, a pri čemu se i dalje povećava procenat starosne, što je dobar trend.

Na drugoj strani imamo smanjenje broja korisnika invalidske i porodične penzije, što je opet dobro. Moram naglasiti da je procenat invalidskih penzija oko 16,3 odsto, a da je prije 10 godina bio preko 25 odsto. No, svaki mjesec smanjuje se taj procenat.

NN: Da li je tačna informacija da imamo veći broj penzionera nego radnika?

MILIĆ: To nije tačno! Prema našim podacima, mi imamo 249.000 penzionera, a u Poreskoj upravi RS na osiguranje je prijavljeno oko 280.000 osiguranika. Taj odnos je 1,13 prema jedan u korist radnika. Svakako da to nije dobro. Od tih 280.000 osiguranika, za 23.000 njih prošle godine nije plaćen doprinos ni za jedan mjesec.

NN: Kakvo je sada stanje sa dugovanjima za doprinose?

MILIĆ: Dug zdravstvenih ustanova za doprinos trenutno iznosi oko 70 miliona KM i to je povećanje za  100 odsto u odnosu na period prije godinu dana. Isto tako, dug opština i preduzeća u njihovom vlasništvu se povećao na blizu 10 miliona, a prošle godine taj dug je iznosio između tri i četiri miliona. Samo "Željeznice", "Pošte Srpske" i "Šume Srpske" zajedno duguju oko 20 miliona. Ukupan dug za doprinose iznosi oko 400 miliona KM.

NN: Koliko ti dugovi otežavaju funkcionisanje?

MILIĆ: Svakako da nam to značajno otežava poslovanje. Vlada je odlučna da se ne smije kasniti s isplatom penzija, omogućila ju je u skladu sa Zakonom o kreditnom zaduženju i Zakonom o penzijsko-invalidskom osiguranju, i prinuđeni smo da se kreditno zadužujemo da ne bi bilo kašnjenja.

NN: Kakvo je stanje sa rješavanjem penzija?

MILIĆ: Proteklih nekoliko godina mi smo u fokus stavili rješavanje penzija jer smo u 2011. godini imali 30.000 neriješenih zahtjeva. Zbog toga su podnosioci čekali mjesecima, pa i godinama da ostvare svoja prava i trenutno u radu imamo samo 5.500 neriješenih zahtjeva. Ono što je posebno bitno je da su građani dosta zadovoljni jer se nijedan predmet ne radi duže od 40 dana.

NN: Šta je sada sa problemom sa Fondom PIO/MIO FBiH?

MILIĆ: Taj problem je čisto političke prirode. Problem je što FBiH ostaje gluva na bilo kakve naše pokušaje da promijenimo sporazum koji je u primjeni od 2000. godine. Javnosti je poznat epilog presuda Evropskog suda za ljudska prava. Vlada FBiH je čekala do posljednjeg momenta i izmijenila Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju u FBiH i taj zakon je još više  zakomplikovao sve. Svima je poznata presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Šekerović i ostali", u kojoj sud nalaže Vladi FBiH da konačno prestane sa diskriminacijom na nacionalnoj i rasnoj osnovi. Mi smo imali sastanak u avgustu prošle godine sa Barbarom Džon, predstavnicom Komiteta za nadzor za sprovođenje odluka Evropskog suda za ljudska prava, i ona je konstatovala da je još u primjeni nacionalna diskriminacija i da će zbog toga Evropski parlament u ovoj godini morati da se pozabavi time.

Fond PIO/MIO FBiH duguje nam oko 900 miliona KM jer ne dozvoljavaju da korisnici prava koji su penziju ostvarili prije aprila 1992. godine nastave da primaju penziju tamo, a da žive u RS. Takvih danas ima oko 19.000 korisnika. Nas to na godišnjem nivou košta oko 85 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije