Intervju

Nedeljko Čubrilović: Punom parom radimo na rasterećenju privrede

Nedeljko Čubrilović: Punom parom radimo na rasterećenju privrede
Nedeljko Čubrilović: Punom parom radimo na rasterećenju privrede

U RS su jedini parlament i jedina vlada u BiH koji su neposredno poslije izbora uspjeli da se konstituišu i otpočnu s radom, rekao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS.

"Mi smo do sada imali devet sjednica Narodne skupštine, dok drugi parlamenti u BiH imaju problema u konstituisanju", rekao je on.

NN: Preuzeli ste predsjedavanje NS RS. Koliko poslanici prate plan i program rada i ima li kašnjenja u radu parlamenta?

ČUBRILOVIĆ: Ovo su jedini parlament i jedina vlada u BiH koji su neposredno poslije izbora uspjeli da se konstituišu i otpočnu s radom. Mi smo do sada imali devet sjednica Narodne skupštine, dok su drugi parlamenti u BiH imali problema u konstituisanju vlasti. Tek nakon pet mjeseci formirani su Vlada Federacije BiH i Savjet ministara. Vlada RS je predložila, a Narodna skupština usvojila Ekonomsku politiku i budžet na vrijeme. Mislim da to govori u prilog činjenici da smo odmah nakon konstituisanja krenuli s radom. Podsjećam i da smo usvojili zakone i nekoliko nacrta koji su reformske prirode koji treba da dovedu do rasterećenja privrede i potencijala koji postoje.

NN: Spomenuli ste reformske zakone. Oni su prošli fazu nacrta, kad se očekuje njihovo stupanje na snagu?

ČUBRILOVIĆ: Većina ima rok od 60 dana da se provede javna rasprava. Prije svega, mi očekujemo da čujemo stručnu javnost i njihov stav po tom pitanju. Za njihovu uspješnu implementaciju važno je da javna rasprava bude kvalitetna i ponudi kvalitetna rješenja. Vjerujem da će taj rok biti ispoštovan i da ćemo u narednih mjesec do mjesec i po zakone imati u formi prijedloga.

NN: U NS RS se očigledno vidi da imamo dva bloka od kojeg vladajući ima veoma tijesnu većinu. Kako se Vama s pozicije predsjednika Skupštine čini stabilnost vladajuće strukture?

ČUBRILOVIĆ: Prema mojim saznanjima i onom što uviđam kroz rad, skupštinska većina je stabilna. Za tu većinu dovoljna su 42 poslanika. S obzirom na kompaktnost postojeće većine, ne očekujem probleme.

NN: Tokom skupštinskih rasprava vidimo dosta "prepucavanja" vlasti i opozicije. Kako uspijevate održati raspravu ipak u nekom pristojnom okviru?

ČUBRILOVIĆ: Kao predsjednik se trudim da Poslovnik primjenjujem jednako i na poziciju i na opoziciju jer Poslovnik ne poznaje šta je jedno, a šta drugo. Ispred sebe imam narodne poslanike i tretiram ih jednako. Oni to uviđaju i naš međusobni odnos je jasan i korektan. 

NN: Sto dana je Vlade RS. Kako Vam se čini dosadašnji rad?

ČUBRILOVIĆ: U prvom pitanju sam dao dio odgovora - rekli smo da je Vlada pripremila više prijedloga i nacrta, a 15. aprila ćemo imati novu sjednicu Skupštine, na kojoj će takođe biti razmatran novi set reformskih zakona. Vlada, očigledno, radi svoj posao. A što se tiče sto dana, meni se čini da je to suviše kratak period kako bi pokazala svoj potpuni uspjeh koji će se mjeriti kroz privredni razvoj, zapošljavanje, rješavanje pitanja važnih za građane. Mislim da kroz ove zakone ide dobrim putem.

NN: Već nekoliko mjeseci se govori o novoj preraspodjeli direktorskih mjesta između članova vladajuće koalicije. Dokle se stiglo s tim?

ČUBRILOVIĆ: Ne treba dizati veliku prašinu oko toga jer se ništa spektakularno neće desiti. Koalicioni partneri su dogovorili način kako će vršiti vlast, a naravno da će biti razmotreno koje ljude ćemo postaviti. Postoji nekoliko funkcija koje su možda čak i bitnije od poslaničkih pa i nekih ministarskih mjesta. U ovom trenutku nismo došli do konačnog dogovora, ali vjerujem da će u narednih nekoliko dana i to pitanje biti riješeno.

NN: Čini mi se da se na to pitanje uvijek više gleda stranački nego stručno i da je važnije da je neki kandidat pripadnik neke stranke...

ČUBRILOVIĆ: Pa, postoji takav utisak u javnosti i vidim da ga i vi dijelite. Ali na samim sastancima kad razgovaramo o tome ipak se više gleda stručnost prilikom postavljanja ljudi na neku poziciju. Partijska pripadnost se gleda, ali uvijek je na prvom mjestu da li je čovjek stručan za tu oblast.

NN: Kao bivšeg ministra saobraćaja ne mogu da Vas ne pitam šta je najnovija informacija o izgradnji mosta na Savi kod Gradiške?

ČUBRILOVIĆ: Prvi međudržavni sporazum sa Hrvatskom potpisan je davne 2005. Nekoliko puta smo dolazili gotovo do raspisivanja tendera za izvođenje radova na tom mostu. Projekat je završen, revizija je završena, dozvole dobijene, RS je prije nekoliko godina obezbijedila sredstva za svoj dio mosta... Nažalost, ne postoji dobra volja s Hrvatske strane da se to pitanje riješi. Poziciju predsjednika NS RS koristim da u razgovorima sa diplomatama i ambasadorima istaknem to kao problem. Zaista je problem stavljanje u punu funkciju autoputa Banjaluka - Gradiška sve dok ne izgradimo taj most. S jedne strane EU nam je dala sredstva da izgradimo autoput, a sa druge strane međunarodna zajednica ne pokazuje interes da taj projekat bude finaliziran izgradnjom mosta i spajanjem na put Zagreb - Beograd. Kod svih diplomata dobijamo podršku i razumijevanje bez obzira na to iz koje države dolaze. Nažalost, sve je u rukama Hrvatske, i dok god oni ne daju saglasnost, posao neće  biti moguć.

NN: Drama o formiranju vlasti na nivou BiH dugo je trajala. Kako vidite to pitanje?

ČUBRILOVIĆ: Mislim da će i poslije formiranja Savjeta ministara problemi biti nastavljeni jer se radi o koaliciji sa malo dodirnih tačaka među strankama. Ali naravno, dobro je što je formirana vlast, kako bi zajedničke institucije BiH profunkcionisale jer mi smo jedinstven ekonomski prostor i naši zakoni moraju biti kompatibilni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije