Intervju

Ranka Mišić: "Ne" novom zakonu o radu

Ranka Mišić: "Ne" novom zakonu o radu
Ranka Mišić: "Ne" novom zakonu o radu

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS (SSRS), kaže da je besmisleno donositi novi zakon o radu jer se i aktuelni u potpunosti ne primjenjuje.

"Oni koji ga ne primjenjuju direktno potkradaju državu i radnike. Za krađu se mora ići u zatvor i sve dok se tako ne budemo ponašali, besmisleno je kreiranje bilo kakvih novih zakonskih rješenja", kaže Mišićeva.

NN: Ima li SSRS snage da se suprotstavi novom zakonu o radu?

MIŠIĆ: Imamo kapacitet da se ozbiljno suprotstavimo. Vlada RS mora znati da će se SSRS svim legitimnim, ako bude potrebe i manje legitimnim i legalnim sredstvima suprotstaviti ataku na stečena radnička prava odnosno želji i Vlade i poslodavaca da se mijenja Zakon o radu, što naprosto nećemo dozvoliti. Ako to Vlada radi protiv volje svojih građana, konkretno protiv radnika RS, onda to nije dobra odluka i posljedice takve odluke će biti loše i pripadaće isključivo onome ko je radio protiv interesa radnika.

NN: Koliko se poštuje aktuelni Zakon o radu ili tu "privilegiju" imaju samo zaposleni u javnom sektoru?

MIŠIĆ: To je vrsta manipulacije od strane Vlade, a bogami i poslodavaca, a namjera je da se posvađaju radnici koji rade u javnom i realnom sektoru. Takva vrsta potrebe da se svađaju i radnici dijele na radnike i neradnike je vrlo loša, bezobrazna odluka onih koji takve rečenice iznose kao argumente i razlog za donošenje novog zakona o radu. Oni koji ga ne primjenjuju direktno potkradaju državu i radnike. Za krađu se mora ići u zatvor i sve dok se tako ne budemo ponašali, da se doneseni zakoni u potpunosti ne primjenjuju, besmisleno je kreiranje bilo kakvih novih zakonskih rješenja.

NN: Prvi maj je bio najznačajniji datum za radničku klasu, međutim danas je samo dan za roštiljanje. Kako će Sindikat obilježiti taj dan?

MIŠIĆ: Mentalitet građana i radnika se u posljednjih dvadesetak godina promijenio, odnosno ekonomska i socijalna situacija pasivizirala je građane pa time i radnike. Ovog 1. maja SSRS je na ulici, odakle će sa protestne šetnje poslati vrlo jasnu poruku, NE novom zakonu o radu i NE svemu što ugrožava prava radnika. To je prva poruka protestne šetnje, a druga je da će nas sljedeći put biti više.

NN: U kakvom su položaju radnici danas?

MIŠIĆ: U izuzetno teškom s tendencijom pogoršanja - od prošlog 1. maja do danas bio je veliki broj protesta i štrajkova, u realnom i u javnom sektoru. Sve to pokazuje da je negdje duboko i teško zaribalo. Tamo gdje imamo organizovani sindikat, nešto manje od 29 odsto poslodavaca krši elementarna radnička prava, ne isplaćuje im redovne plate, radnici ne mogu da ovjere zdravstvenu knjižicu, da ostvare pravo na penziju. Tamo gdje su poslodavci zabranili osnivanje sindikata, radnička prava su ugrožena u preko 50 odsto slučajeva. Svjedoci smo da i javna preduzeća i javne ustanove ne isplaćuju plate i to je ono što mora da bude top tema u radu Vlade RS.

NN: Mogu li se u doglednoj budućnosti očekivati protesti i osjećate li potrebu da se suprotstavite najavljenom poskupljenju struje, otkazima, povećanju komunalija itd..?

MIŠIĆ: Svakodnevno pokazujemo da se ne živi dobro, da se stanje pogoršava, da su radnici i građani nezadovoljni. Ovog 1. maja pokazujemo to nezadovoljstvo i ukoliko Vlada RS krene u donošenje novog zakona o radu, suočiće se sa štrajkovima, protestima i pobunom radnika. To je prirodno i tako treba da bude.

NN: Vlada RS predložila je set zakona s ciljem suzbijanja sive ekonomije. Očekujete li pomake?

MIŠIĆ: Vlada je reagovala poprilično kasno jer u zadnjih deset godina SSRS vrlo jasno je upirao prst u rad na crno i sivu ekonomiju. Set zakona koje je Vlada RS uputila u NSRS nije ništa revolucionarno, ali je revolucionarna spoznaja prije svega Ministarstva rada i ministra rada da u RS trenutno ima između 60.000 i 80.000 ljudi koji rade u sivoj zoni. To je problem koji se tiče radnika, koji rade na crno, a koji između toga da imaju koricu hljeba ili da nemaju ništa biraju da rade i na ovakav način. Trećina BDP-a nalazi se u sivoj, crnoj zoni ili u džepovima lopova koji pljačkaju radnike i državu.

NN: Da li će Komisija za sprovođenje strategije za borbu protiv korupcije u RS napraviti neki rezultat?

MIŠIĆ: Predlagali smo formiranje antikorupcionog tima i jasno smo rekli da u tom timu i borbi protiv korupcije i kriminala u RS ne mogu i ne smiju biti političari. Sada imamo situaciju da političari imaju pravo glasa, a mnoge afere se upravo vežu uz političare i političke stranke. Mislim da neće biti vidljivih rezultata i žao mi je zbog toga.

MMF neće kolektivne ugovore

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS (SSRS), rekla je da MMF insistira na nestanku kolektivnih ugovora iz radno-pravnih odnosa i da je put za to novi zakon o radu. Nakon sastanka s Ronom van Rodenom, šefom Misije MMF-a u BiH, Mišićeva je rekla da će se SSRS svim sredstvima boriti protiv lošeg položaja radnika te da se iz razgovora može zaključiti da MMF-u smetaju kolektivni ugovori jer su u njima ključna prava za koja se borio Sindikat i prepreka su da se ostvari potpuna dominacija poslodavaca.

"Sva prava koja su bitna za radnike upravo se nalaze u kolektivnim ugovorima, od minulog rada, koeficijenata, najniže plate i naknada", rekla je Mišićeva.

Ona je rekla da je SSRS želio da dođe do odgovora na pitanje da li reforme koje traži MMF podrazumijevaju i privatizaciju velikih javnih preduzeća, ali da tu nisu dobili jasan odgovor.

"Sve što su rekli može se smatrati klasičnim oblikom pritiska na radnike preko Sindikata", rekla je Mišićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije