Intervju

"Srbija i BiH uhvatile dobar ritam"

"Srbija i BiH uhvatile dobar ritam"
"Srbija i BiH uhvatile dobar ritam"

Posjeta Predsjedništva BiH Beogradu nikog nije ostavila ravnodušnim, rekao je Dragan Čović, koji je preuzeo funkciju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Istakao je da su Srbija i BiH uhvatile dobar ritam i da su se izdigle iznad svoje istorije i okrenule budućnosti.

"Sada je došlo vrijeme da gledamo ispred sebe i da se okrenemo realnom životu. Mislim da će sve to vrlo brzo biti prepoznato od naših prijatelja izvana, koji uvijek jednim okom gledaju što se događa na području zapadnog Balkana", rekao je Čović.

NN: Završila se posjeta Predsjedništva Beogradu, a nama koji smo to gledali na televiziji se sve činilo prilično dostojanstveno. Kako je Vama sve to izgledalo, onako iz prve ruke?

ČOVIĆ: Jako toplo. U tih nekoliko sati pokazali smo da uistinu možemo voditi politiku na drugačiji način. Premijer Vučić je bio sjajan domaćin i to je dobar primjer kako to treba da rade oni koji zovu svoje prijatelje u goste. Pokazali smo da možemo razgovarati o bilo kojoj temi na dostojanstven način, puno bolje nego što smo to možda radili u proteklom vremenu. To je jedan iskorak i potpuno novi standard ponašanja.

NN: Čini mi se da je u razgovorima prevladavala ekonomija?

ČOVIĆ: Razgovarali smo uistinu o svim mogućim temama i u zatvorenim razgovorima, što nije bilo izloženo svjetlu javnosti. Ovih dana ćemo imati razgovore predstavnika resora, kabineta, vlada. Danas (četvrtak) smo informirali predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i njegova dva zamjenika, gospodina Vjeku Bevandu i Mirka Šarovića o razgovorima i područjima gdje očekujemo da ćemo raditi, to je područje namjenske industrije, pristup zajedničkim tržištima u svijetu, infrastrukturi - cestovnoj, željezničkoj, energetskoj - i naravno turizmu, gdje mislimo da možemo praviti iskorake. U narednih petnaestak dana ćemo razgovarati o svemu tome, vidjeti gdje su nam zajedničke točke i kako ih realizirati. To bismo onda sve mogli prezentirati na regionalnoj konferenciji u Beču u osmom mjesecu. U devetom mjesecu idemo ka tome da imamo zajedničku sjednicu Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije. Dogovor je da ovo ne bude samo kurtoazna posjeta Beogradu, nego da se bavimo konkretnim, životnim pitanjima. Danas (četvrtak) ću razgovarati sa gospodinom Nikolićem i pozvati ga u službeni posjet u desetom mjesecu, koji je bio otkazan prije izvjesnog vremena i time praktično pokazati i da se odnosi u BiH mijenjaju jer želimo okrenuti jednu novu stranicu kredibilnosti kako Brisel gleda prema nama.

NN: Bilo je mišljenja od onih koji kažu da je posjeta Beogradu istorijski trenutak poslije koga više nema nazad, pa do onih da je, ipak, još rano za takve ocjene. Kako se Vama čini?

ČOVIĆ: I prije smo imali velike posjete iza kojih su onda nastupale velike pauze. Ali ovaj posjet uistinu nikog nije ostavio ravnodušnim, pa čak je bilo i onih koji su mislili da će to biti neko sitno pokriće za događaje u Potočarima 11. srpnja. Mislim da smo konačno uhvatili dobar ritam i da smo se izdigli iznad te povijesti koja je bila takva kakva je. Sada je došlo vrijeme da gledamo ispred sebe i da se okrenemo realnom životu. Mislim da će sve to vrlo brzo biti prepoznato od naših prijatelja izvana, koji uvijek jednim okom gledaju što se događa na području zapadnog Balkana.

NN: Predsjedništvo je razmotrilo reformsku agendu. Šta je sljedeće?

ČOVIĆ: Da, ona je potpuno usaglašena i sada treba na te dokumente da dobijemo potpise svih deset premijera županija, entiteta Brčko i vlada entiteta. Osim reformske agende, imali smo danas (četvrtak) master plan koji je Predsjedništvo postavilo ispred sebe, gdje bismo u komunikaciji s izvršnom vlasti na razini BiH definirali jasne okvire za periode u kojima bi određene stvari trebalo završiti. Danas smo razmatrali i koordinacijski mehanizam u vezi s kojim je Predsjedništvo usvojilo jedan zaključak da Vijeće ministara raspravi taj dokument kako bi ga i ono u konačnici moglo usvojiti.

NN: Preuzeli ste predsjedavanje Predsjedništvom BiH koje se nekako poklopilo s agendom. Kako ste postavili prioritete predsjedavanja?

ČOVIĆ: Sve što nas veže na putu ka EU je prvi prioritet mog rada i mene kao predsjedatelja i to pokazuje ova naša današnja prva sjednica. Mi smo danas napravili veliki iskorak i to je dinamika koju moramo nastaviti pratiti. U Beču imamo aktivnosti 28.8. gdje želimo i gospođu Mogerini i gospodina Hana i sve ostale koji će tamo biti informirati da smo ovaj posao završili. To je pitanje naše vjerodostojnosti. Molim sve kolege da shvatimo da europski put nema alternativu i da barem s ovim okvirnim dokumentima idemo ka laganijem dogovoru kako ne bismo pravili zastoj kao ovi iz protekle dvije godine, jer ovi zastoji nikome ne pomažu. U Beču ćemo potpisati sporazum o granici sa Crnom Gorom, a imat ću sastanak sa predsjednikom Austrije, te Crne Gore, i sastanak sa Mogerinijevom. Već početkom devetog mjeseca predstavnici EU - gospođa Mogerini ili gospodin Han - će posjetiti BiH ako mi ovo sve završimo, a evidentno je da hoćemo. U vanjskopolitičkom planu imamo jako puno obveza koje moramo ispoštovati. Mi smo danas donijeli odluku da pozovemo predsjednika Francuske da posjeti BiH povodom 20 godina Dejtonsko-pariskog sporazuma krajem ove godine. U Njemačkoj ćemo sigurno biti na poziv gospođe Angele Merkel u desetom mjesecu. Imamo u planu posjetu Turskoj i jako puno posjeta državnika u tom ciklusu i to je čitava naša strategija - vratiti BiH ponovno na mjesto gdje mi mislimo da ona treba da bude, da oči svjetske javnosti budu okrenute ka BiH na afirmativno pozitivan način jer to nam onda otvara mogućnosti da značajnije možemo participirati u sredstvima kojima onda možemo pokrenuti one naše ključne ekonomsko-socijalne procese jer bez te pomoći izvana to bi teško išlo. To su prioriteti kojima ću se ja baviti. Narednih dana planiram realizirati još jedan posjet sa predsjednikom Vujanovićem, sigurno ćemo se za nekih desetak dana sresti u Crnoj Gori ili negdje u Hercegovini, i tu je još razgovor sa gospodinom Nikolićem. U stalnom sam kontaktu i sa predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović jer želimo sa svojim prvim susjedima izgraditi dobre odnose.

O reorganizaciji u BiH naredne godine

NN: U proteklom periodu bilo je, mora se priznati, dosta velikih frustracija: kod Srba to su pitanja koja su vezana za referendum, kod Hrvata nedovoljna prava kroz zastupljenost u institucijama... Jesu li ta pitanja sad u drugom planu?

ČOVIĆ: Dogovorili smo se u tri pravca rješavati probleme koji dolaze. Jedan je euroatlantski put, drugo su socijalno-ekonomske prilike, a treći je reorganiziranje države, osobito u FBiH, da budem vrlo jasan. To su pitanja o kojima stalno razgovaramo i koja sada ne moramo previše izlagati svjetlu javnosti i rješavati ih u hodu. Uvjeren sam da ćemo ove godine riješiti pitanje izbornog zakona, a ako to bude išlo tako ne vidim razlog zašto naredne godine ne bismo mogli malo govoriti i o reorganiziranju nekih odnosa u BiH, osobito u FBiH.

NN: Referendum u RS?

ČOVIĆ: Toga smo se malo dotakli u Beogradu i sa gospodinom Vučićem, a razgovarao sam i sa gospodinom Dodikom. Sve sam o tome manje-više rekao. Uvjeren sam da puno stvari koje su bile povod treba riješiti, a to je pitanje neovisnosti pravosuđa i da onda nijednog razloga neće biti da se referendum provodi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije